Τεχνολογία

HIG Capital: Επεκτείνεται επενδυτικά και σε άλλους κλάδους

Στα 2,1 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσουν μέχρι το τέλος του 2025 τα επενδεδυμένα κεφάλαια της HIG Capital Advisors LLC στην Ελλάδα μέσω της Inventio Group σε Logistics και Τουρισμό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος CEO Inventio Group και CEO Streem Global στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, η ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η HIG Capital, ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχοντας επενδύσει ήδη 1,5 δισ. ευρώ με το ύψος των ιδίων κεφαλαίων να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, προχωρά περαιτέρω στην επιμήκυνση της επενδυτικής περιόδου στη χώρα μας για μια ακόμη πενταετία δηλαδή έως το τέλος του 2029. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο, ότι η HIG Capital αναγνωρίζει την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και διακρίνει επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι στο ποσό των 2,1 δισ. ευρώ που προαναφέρθηκε δεν προσμετρώνται τα κεφάλαια που αναμένεται να διατεθούν για νέες εξαγορές τόσο στους κλάδους που έχει ήδη επενδύσει η HIG Capital όσο και στους νέους που διερευνώνται.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μπήτρος ένας κλάδος που παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες και αποτελεί τον επόμενο στόχο για την Inventio είναι αυτός της αγροδιατροφής. Κλειστά ωστόσο κράτησε ο ίδιος τα χαρτιά του επενδυτικού βραχίονα για τον δεύτερο κλάδο που θα αποτελέσει επόμενο στόχο δραστηριοποίησης.

Οι εν εξελίξει επενδύσεις έχουν φορέα υλοποίησης τις δύο λειτουργικές πλατφόρμες Ella Resorts (κλάδος hospitality) και Streem Global (κλάδος logistics). Σημειώνεται ότι μέσω των δύο επιχειρηματικών «οχημάτων», των Ella Resorts στον ξενοδοχειακό τομέα και της Streem Global στον κλάδο των logistics, η HIG συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των πλέον ενεργών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Απασχολεί, συνολικά, περίπου 5.000 εργαζομένους, δημιουργώντας σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Streem Global έχουν ενταχθεί έξι σημαντικές εταιρείες στον χώρο των μεταφορών και των Logistics, καθώς και το σχέδιο μετατροπής των παλαιών εγκαταστάσεων της Χαλυβουργίας Ελλάδος σε logistic center. Στην Ella Resort εντάσσονται 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων. Στόχος, για την εντός Ελλάδος δραστηριότητά της είναι τα 6.000 δωμάτια, ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο, τα 10.000 δωμάτια.

Ειδικά για τη μεγάλη επένδυση logistics στη Χαλυβουργία Ελλάδος, ύψους 300 εκατ. ευρώ, το έργο πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει, προς ώρας, ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου. Στην παρούσα φάση τρέχει η αδειοδοτική διαδικασία. Το έργο ωριμάζει υπό την εποπτεία της Inventio Edge.

Έχοντας ως στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών logistics τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η HIG Capital εξαγόρασε το 100% της εταιρείας Nami D.o.o στη Σερβία, η οποία ειδικεύεται στα logistics ψυχόμενων προϊόντων, διαθέτει άδεια τελωνειακής αποθήκης και καλύπτει τη μεταφορά φορτίων στη Σερβία και στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης διαθέτει τέσσερα ιδιόκτητα κτήρια με αποθηκευτικό χώρο ~8.000 τ.μ. και χώρους γραφείων 1.500 τ.μ. σε στρατηγική τοποθεσία κοντά σε βασικές συγκοινωνιακές διαδρομές, όπως ο αυτοκινητόδρομος Βελιγραδίου-Βουδαπέστης.

Για την επίτευξη του σχεδιασμού της HIG Capital, στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η συγχώνευση, υπό την Streem Global AE, των εταιρειών: Unit Hellas AE, Unit Shipping AE, Contrade AE. σε συνδυασμό με τις Unit Logistics SRL, Rohel Trans International SRL και Translink Expedition SRL, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του σχεδιασμού για το 2024, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών και οικονομίας κλίμακας. Σύντομα θα ακολουθήσει και η συγχώνευση της Μακιός ΑΕ και κατόπιν και της Ορφέας Βεϊνόγλου ΑΕ. Επόμενες στάσεις αναμένεται να αποτελέσουν οι αγορές των: Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, Πολωνίας με στόχο και τη Γερμανία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button