Οικονομία

AAΔΕ: Ποιοι δικαιούνται το bonus έως 3.000 ευρώ για καταγγελία φορολογικής παράβασης

Ζήτημα ημερών είναι να αρχίσει να λειτουργεί το νέο καθεστώς της ΑΑΔΕ για απόδοση χρηματικού bonus σε όσους πραγματοποιούν επώνυμες καταγγελίες φορολογικών παραβάσεων μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi».

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αναμένεται να μπει σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο Πέμπτη (18.4.2024), βάζοντας σε εφαρμογή, μεταξύ άλλων, και τις διατάξεις που προβλέπουν για πρώτη φορά την απόδοση bonus από την ΑΑΔΕ στον πολίτη που θα προβαίνει σε καταγγελία, μεταβάλλοντας έτσι το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα.

Τα πρόστιμα, τα bonus και οι δικαιούχοι – Παραδείγματα

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, λοιπόν, επιβραβεύει τους πολίτες που καταγγέλλουν επωνύμως φορολογικές παραβάσεις.

Εάν με την διενέργεια φορολογικού ελέγχου που θα ακολουθήσει την καταγγελία επί στοιχείων λιανικής πώλησης -δηλαδή σε παράβαση που έχει να κάνει με την απόδειξη προς τον πελάτη- τεκμηριωθεί η παράβαση, επιβάλλεται πρόστιμο στον παραβάτη για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία της ταμειακής μηχανής.

Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Έτσι, στις ανωτέρω περιπτώσεις, ο καταγγέλλων θα λάβει χρηματική επιβράβευση η οποία θα ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της απόδειξης για την οποία έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.

Η νέα διάταξη υπαγορεύει επίσης πως αν η καταγγελία αφορά σε περισσότερες αποδείξεις από τον ίδιο καταστηματάρχη, το χρηματικό bonus θα υπολογίζεται με βάση εκείνη με την μεγαλύτερη αξία.

Για παράδειγμα, εάν η παράβαση αφορά σε τρεις αποδείξεις με ποσά 12, 14 και 23 ευρώ, το bonus θα υπολογιστεί με βάση την μεγαλύτερη απόδειξη, και θα ανέρχεται σε 23×10=230 ευρώ.

Σε καμία από τις περιπτώσεις το bonus δεν θα υπολείπεται των 100 ευρώ, αλλά ούτε και θα υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την διάταξη, από το bonus θα εξαιρούνται οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

Ας σημειωθεί, πως το bonus δεν θα εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Η καταβολή του ποσού του bonus θα διενεργείται, ως δαπάνη της ΑΑΔΕ με ένταλμα πληρωμής.

Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη προβεί σε καταγγελίες

Ωστόσο, ήδη περί τους 300.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή «QR code appodixi» και συνολικά έχουν κατατεθεί 163.610 καταγγελίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Εξ αυτών, επώνυμες είναι οι 74.202. Η διάταξη δεν ξεκαθαρίζει εάν τα μπόνους θα αποδοθούν και με αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα δοθούν και σε όσους από τους 74.202 επώνυμους καταγγέλλοντες, αποδείχθηκε φορολογική παράβαση μετά από έλεγχο και επιβλήθηκαν πρόστιμα στον πωλητή.

Η παραπάνω λεπτομέρεια αναμένεται να αποσαφηνιστεί όταν εκδοθεί η σχετική απόφαση ενώ και ο Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε μιλώντας στην Βουλή την Δευτέρα (15.4.2024) πως θα υπάρξουν περαιτέρω κωδικοποιήσεις και αλλαγές που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, και στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που συζητείται στη Βουλή.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button