Οικονομία

Playmobil: Νέα μείωση 14% στις πωλήσεις – Σε κρίση οι μεγάλες βιομηχανίες παιχνιδιών με εξαίρεση τη Lego

Μαίνεται η κρίση στον όμιλο Horst Brandstätter, ιδιοκτήτη της μάρκας Playmobil με τις φιγούρες παιχνιδιού, καθώς χάνει όλο και περισσότερες πωλήσεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το γερμανικό τύπο.

Κατά το οικονομικό έτος 2022 – 23, ο τζίρος της μειώθηκε κατά 17% στα 571 εκατ. ευρώ και κατά 14% στα 490 εκατ. ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2023 – 24, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία σήμερα (01.05.24). Εκτός από τις φιγούρες παιχνιδιού Playmobil, οι οποίες σύμφωνα με πηγές της εταιρείας αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των εργασιών του ομίλου, η εταιρεία παράγει επίσης γλάστρες με το εμπορικό σήμα Lechuza.

Η εταιρεία παλεύει με την καταναλωτική ύφεση, καθώς τον Οκτώβριο του 2023, ο όμιλος Horst Brandstätter ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την περικοπή 700 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, δηλαδή ένα καλό 17% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Στη Γερμανία επηρεάζονται περισσότεροι από 350 εργαζόμενοι.

Η πλειονότητα των θέσεων εργασίας έχει ήδη περικοπεί, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, το οποίο τέθηκε εκ των προτέρων στη διάθεση της Handelsblatt. Η εταιρεία επικαλέστηκε την αδύναμη οικονομία, την αύξηση του κόστους εργασίας, των μεταφορών και της ενέργειας, καθώς και την απροθυμία για αγορές ως λόγους για τις μειώσεις του κόστους.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι το συμβούλιο εργαζομένων και η διοίκηση που ασκεί τα καθήκοντά της από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο κοινωνικής αποζημίωσης και συμφιλίωσης συμφερόντων.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, οι μέχρι σήμερα περικοπές θέσεων εργασίας ήταν επομένως εθελοντικές. Ο όμιλος εταιρειών, ο οποίος παράγει τις φιγούρες παιχνιδιών στη Γερμανία και τη Μάλτα, έχει ωστόσο αναγνωρίσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής του στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Οι κατασκευαστές παιχνιδιών αποδυναμώνονται

Ο όμιλος Horst Brandstätter είχε προσλάβει τους συμβούλους διοίκησης της McKinsey, οι οποίοι είχαν καταρτίσει ένα πρόγραμμα περικοπών κόστους, το οποίο υλοποιείται από την τριμελή ομάδα διοίκησης, η οποία έχει αναλάβει καθήκοντα από τον περασμένο Αύγουστο.

Ο René Feser ηγείται του ομίλου ως Chief Operating Officer και αποτελεί το διοικητικό συμβούλιο μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Playmobil Bahri Kurter και τον Matthias Fauser ως Chief Supply Chain Officer (CSCO), υπεύθυνο για τις προμήθειες και την παραγωγή. Ο Kurter ανακοίνωσε για πρώτη φορά ζημίες στην Playmobil στα τέλη του περασμένου έτους.

Στην πραγματικότητα, άλλοι κατασκευαστές παιχνιδιών, όπως η Mattel και η Hasbro, έχασαν επίσης πρόσφατα πωλήσεις και η εξειδικευμένη εταιρεία ξύλινων παιχνιδιών Haba βγήκε από την πτώχευση υπό αυτοδιαχείριση μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, αφού η εταιρεία είχε ανακοινώσει το φθινόπωρο ότι θα περικόψει το 40% των θέσεων εργασίας της.

Ωστόσο, ο γίγαντας της βιομηχανίας Lego κατάφερε να αυξηθεί ελαφρώς από 8,7 σε 8,8 δισ. ευρώ το 2023. Η δανέζικη εταιρεία εστιάζει εδώ και πολλά χρόνια σε συνεργασίες με κινηματογραφικούς ήρωες, όπως αυτούς της σειράς ταινιών «Πόλεμος των Άστρων».

To άρθρο Playmobil: Νέα μείωση 14% στις πωλήσεις – Σε κρίση οι μεγάλες βιομηχανίες παιχνιδιών με εξαίρεση τη Lego δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button