Τεχνολογία

Πολωνία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις αγροτών κατά της ΕΕ

Ελάχιστες μόνον ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πολωνικής πρωτεύουσας την Παρασκευή για να δείξουν την αντίθεσή τους στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οι αγρότες λένε ότι τους διώχνουν από τις δραστηριότητές τους.

Στους αγρότες συμμετείχαν εκπρόσωποι άλλων κλάδων του συνδικάτου «Αλληλεγγύη», που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία, όπως οι ανθρακωρύχοι και εργαζόμενοι από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγρότες στην Πολωνία και αλλού στην Ευρωπαική ‘Ενωση διαμαρτύρονται τους τελευταίους μήνες, ενάντια στις εισαγωγές φθηνών τροφίμων από την Ουκρανία και τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται από την «Πράσινη Συμφωνία» (Green Deal) της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα σε μια θάλασσα από κόκκινες και λευκές Πολωνικές σημαίες και πανό της οργάνωσης «Αλληλεγγύη», οι διαδηλωτές, πολλοί φορώντας κίτρινα γιλέκα υψηλής ορατότητας, κραδαίνοντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Κάτω η Πράσινη Συμφωνία, Κάτω η Ευρωπαϊκή Ένωση» και «Πράσινο Δηλητήριο».

«Αυξάνει το κόστος παραγωγής, αυξάνει το κόστος κάθε μέρα, το κόστος θέρμανσης, το κόστος της ενέργειας», είπε ο συνταξιούχος αγρότης Βισλάβ Τσερβίνσκι από το Γκρόετς, στην κεντρική Πολωνία, όταν ρωτήθηκε για την Πράσινη Συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους διαδηλωτές προστέθηκαν πολιτικοί από την προηγούμενη εθνικιστική κυβέρνηση, οι οποίοι κατηγορούν τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ ότι υποχωρεί στις Βρυξέλλες σε βάρος των τακτικών Πολωνών.

Η κυβέρνηση του Τουσκ απορρίπτει τέτοιους ισχυρισμούς και λέει ότι οι προκάτοχοί τους κατέστρεψαν τις σχέσεις της Πολωνίας με τους δυτικούς συμμάχους, ενώ απέτυχαν να αναλάβουν δράση για να βοηθήσουν τομείς όπως η γεωργία.

Οι αγρότες έχουν ήδη κερδίσει παραχωρήσεις από την ΕΕ και την πολωνική κυβέρνηση, η οποία δήλωσε ότι θα καταβάλει 2,1 δισεκατομμύρια ζλότι (526,74 εκατομμύρια δολάρια) σε επιδοτήσεις για να αποζημιώσει τους αγρότες για τις χαμηλές τιμές των σιτηρών, αλλά λένε ότι δεν είναι αρκετό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button