Οικονομία

Παραμένει έως το Σεπτέμβριο του 2025 «παγωμένο» το επιτόκιο για ρυθμίσεις ασφαλιστικών χρεών

Διασφαλισμένες από τις αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν οι ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες θα διακανονιστούν μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων.

Και αυτό γιατί με διάταξη που έχει περάσει το Υπουργείο Εργασία από πέρσι, το “πάγωμα” των επιτοκίων για τις ασφαλιστικές οφειλές που ρυθμίζονται μέσω της πάγιας ρύθμισης έχει παραταθεί έως και την 12η Σεπτεμβρίου του 2025.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη ως επιτόκιο επί της κύριας οφειλής, με το οποίο επιβαρύνονται οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες υπάγονται στις ρυθμίσεις από 13.9.2022 έως 12.9.2025, ορίζεται αυτό που ίσχυσε κατά την 13.9.2022.

Το επιτόκιο αυτό μεταβάλλεται και προσδιορίζεται εκ νέου, μόνο εάν μεταβληθεί το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σωρευτικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που ίσχυε κατά την 1η.1.2014. Χρηματικά ποσά, τα οποία έχουν καταβληθεί με επιτόκιο που ίσχυε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αναζητούνται, στον βαθμό που υπερβαίνουν τα οφειλόμενα με βάση το αρχικό επιτόκιο.

Σημειώνεται πως με βάση την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ (Α΄τρίμηνο 2024), οι πάγιες ρυθμίσεις έχουν φτάσει τις 123.192.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button