ΓυναίκαΜόδα

5 πράγματα που θα σε κάνουν να ζήσεις περισσότερο

Αυτή την εποχή του χρόνου, πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να θέσουν την υγεία τους σε προτεραιότητα. Λέγεται ότι το 25% της μακροζωίας καθορίζεται από τα γονίδια και το υπόλοιπο από την καθημερινή συμπεριφορά και τη διατροφή. Ακολουθούν μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής Cleveland!

1. Αυτό που τρώτε έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας

Συντριπτικά στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυσικές τροφές συνδέεται με την υγεία και τη μακροζωία. Μια υγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και αλάτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που μειώνουν τη διάρκεια της ζωής, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Τα χορτοφαγικά τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επίσης, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όλα αυτά προστατεύουν από τη βλάβη των κυττάρων που σχετίζεται με την ηλικία.

2. Διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους

Η παχυσαρκία επιβαρύνει ολόκληρο το σύστημα του σώματος, προκαλώντας φλεγμονές και ορμονικές ανισορροπίες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας που μειώνουν τη διάρκεια της ζωής. Ως αποτέλεσμα, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μιας σειράς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η παχυσαρκία επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία. Επίσης, έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και το άγχος.

3. Η τακτική άσκηση θα σας σώσει

Η τακτική άσκηση προστατεύει από χρόνιες ασθένειες, μειώνει το στρες και βελτιώνει την ψυχική υγεία. Επίσης, βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στη μείωση των επιπέδων λίπους. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βελτιώνονται, η αρτηριακή πίεση και η φλεγμονή μειώνονται και η ροή του αίματος και η λειτουργία της καρδιάς βελτιώνονται.

4. Μην καπνίζετε

Αν θέλετε να ζήσετε μια μακρά και υγιή ζωή, σταματήστε το κάπνισμα και το άτμισμα. Το κάπνισμα επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, οδηγώντας σε μικρότερο προσδόκιμο ζωής και μειωμένη ποιότητα ζωής. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος και κάθε τσιγάρο που καπνίζετε αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Ακόμα και αν καπνίζετε για πολλά χρόνια, η διακοπή του καπνίσματος, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, μπορεί να προσφέρει άμεσα οφέλη για την υγεία και να αντιστρέψει πολλές από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε το άτμισμα ως μια υγιή μακροπρόθεσμη επιλογή, ξανασκεφτείτε το – οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία συνοδεύονται από τους δικούς τους κινδύνους για την υγεία.

5. Να είστε κοινωνικοί

Όταν μιλάμε για υγεία και μακροζωία, συνήθως εστιάζουμε στη σωματική υγεία, αλλά μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας είναι η αναγνώριση της σημασίας της ψυχικής υγείας. Οι άνθρωποι που είναι μοναχικοί και κοινωνικά απομονωμένοι διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο πρόωρου θανάτου και είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια, άγχος και κατάθλιψη. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που είναι κοινωνικοί είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button