Τεχνολογία

Οινόη: «Βραδυφλεγής βόμβες» τα παρατημένα πεύκα και κλαδιά στην είσοδο του Οσίου Μελετίου

Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Βραδυφλεγείς βόμβες έτοιμες να αρπάξουν φωτιά και να καταστρέψουν τόσο το μοναστήρι την κατοικημένη περιοχή της Οινόης όσο και το δάσος περιμετρικά από το χωριό, αποτελούν τα βουνά με ξερόκλαδα και κομμένα πεύκα λίγα μέτρα από το μοναστήρι του Οσίου Μελετίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το φωτογραφικό υλικό που εξασφάλισε και δημοσιεύει η ηλεκτρονική εφημερίδα  zougla.gr, αναδεικνύεται η υψηλή επικινδυνότητα που βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε απόσταση αναπνοής από το μοναστήρι του Οσίου Μελετίου δίπλα στο δάσος και κοντά σε σπίτια, «λόφοι» από ξερά χόρτα, κλαδιά, κορμοί πεύκων αλλά και υπολείμματα από τους καθαρισμούς τους δάσους έτοιμα να πάρουν φωτιά με την παραμικρή σπίθα.

Οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο μιας φωτιάς που θα μπορούσε να καταστρέψει ζωές, περιουσίες και περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου και με τις υψηλές θερμοκρασίες να έχουν «ξεκινήσει» πρόωρα φέτος, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα δύσκολο από άποψη πυρκαγιών καλοκαίρι.

Οι εικόνες προκαλούν ντροπή και αγανάκτηση, με τους πολίτες να λένε χαρακτηριστικά «ένας να περάσει από εδώ και να πετάξει ένα τσιγάρο, θα καούμε όλοι ζωντανοί». Απαιτώντας την παρέμβαση τόσο των θεσμικών εκπροσώπων του δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας όσο και των αρχών για την προστασία τους.

Οι εικόνες που ακολουθούν από την είσοδο του μοναστηριού αλλά και από τον δρόμο της οδού Οσίου Μελετίου είναι αποκαλυπτικές.

Κομμένα πεύκα παρατημένα κατά μήκος του δρόμου, ξερά κλαδιά διάσπαρτα σε κάθε σημείο όπου καθαρίστηκε μιας και οι υπεύθυνοι καθαρισμού χρησιμοποιούν θρυματιστή κλαδιών μέσω του οποίου θρυμματίζουν τα κλαδιά και τα σκορπάνε στο ίδιο σημείο αντί να τα περισυλλέγουν και να τα απομακρύνουν.

Η ίδια επικίνδυνη κατάσταση και κατά μήκος της επαρχιακής οδού Ελευσίνας Θηβών στην περιοχή της Αγίας Σωτήρας όπου επλήγη περσινή πυρκαγιά

Επισημαίνουμε οι δράσεις καθαρισμού των δασών, πραγματοποιείται μέσα από το πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών Antinero, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας σε συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με το υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο η εφαρμογή των καθαρισμών και η ευθύνη εκτέλεσης του έργου έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button