Οικονομία

ΕΦΚΑ: «Πάγος» στην απασχόληση των συνταξιούχων της «Ολυμπιακής»

Στον «πάγο» βάζει ο ΕΦΚΑ τη δυνατότητα απασχόλησης των συνταξιούχων της «Ολυμπιακής», σύμφωνα με εγκύκλιο του.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, στο προσωπικό αυτό της «Ολυμπιακής» καταβάλλονται διαζευκτικά και ύστερα από επιλογή του οι αποδοχές ή η σύνταξη του (από τον ΕΦΚΑ) κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ως την πρώτη ημέρα του επόμενου από την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης μήνα.

Από την ημερομηνία αυτή απολύεται αυτοδικαίως από την Υπηρεσία, εκτός εάν στο μεταξύ συμπληρώνει το όριο ηλικίας για την αυτοδίκαιη απόλυση όπως κάθε φορά προβλέπεται, οπότε και αποχωρεί την ημερομηνία αυτή.

Για το λόγο αυτό, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί κύριας ασφάλισης κοινοποιούν υποχρεωτικά την πράξη συνταξιοδότησης στον τελευταίο εργοδότη του συνταξιοδοτούμενου, όταν αυτός είναι το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Στις περιπτώσεις μεταφοράς του προσωπικού σε Υπηρεσία του δημόσιου τομέα ενώ είχε ήδη ασκηθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης που αναγνωρίστηκε, κατόπιν επιλογής των ενδιαφερομένων ανακλήθηκε η απόφαση συνταξιοδότησης ή ανεστάλη η καταβολή του ποσού της σύνταξης βάσει γενικών διατάξεων περί απασχόλησης συνταξιούχων, όπως εκάστοτε ισχύουν, καθόσον ουδέποτε αυτές οι γενικές διατάξεις θα μπορούσαν να τύχουν εφαρμογής στην ειδική αυτή περίπτωση.

Συνεπώς, και μετά την ισχύ των διατάξεων δεν καταβάλλονται οι συντάξεις που ανεστάλησαν για τους ανωτέρω ειδικούς λόγους για όσο χρονικό διάστημα συντρέχει ο ειδικός λόγος αναστολής. Επειδή δε, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι εφαρμοστέες οι διατάξεις του άρθρου αυτού στο προσωπικό αυτό, η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας δεν συνιστά λόγο άρσης της αναστολής καταβολής της σύνταξη

Ως εκ τούτου, το τακτικό προσωπικό των εταιρειών «Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε.», «Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες Α.Ε.» και «Ολυμπιακή Αεροπλοϊα Α.Ε.» που μεταφέρθηκε σε Υπηρεσία του δημόσιου τομέα με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) αλλά είχε ασκήσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ίδιου νόμου, δεν δύναται να λαμβάνει σύνταξη και αποδοχές κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ως την πρώτη ημέρα του επόμενου από την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης μήνα.

Επειδή δε η καταβολή της σύνταξης δεν είναι επιτρεπτή στην περίπτωση αυτή δεν τίθεται ζήτημα επιλογής μεταξύ σύνταξης ή αποδοχών για το εν λόγω διάστημα, αλλά υποχρεωτικά καταβάλλονται αποδοχές.

Από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης συνταξιοδότησης, το προσωπικό αυτό απολύεται αυτοδικαίως από την Υπηρεσία, εκτός εάν στο μεταξύ συμπληρώνει το όριο ηλικίας για την αυτοδίκαιη απόλυση όπως κάθε φορά προβλέπεται, οπότε και αποχωρεί την ημερομηνία αυτή.

Υπενθυμίζεται εκ νέου ότι οι κατά περίπτωση αρμόδιες δομές του e-ΕΦΚΑ υποχρεούνται εκ του νόμου να κοινοποιούν την πράξη συνταξιοδότησης στον τελευταίο εργοδότη του εν λόγω προσωπικού (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) προκειμένου να εφαρμοστούν οι ως άνω διατάξεις.

Συμπεράσματα

Οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων δεν είναι εφαρμοστέες στις περιπτώσεις που αναγνωρίστηκε δικαίωμα συνταξιοδότησης στο τακτικό προσωπικό των εταιρειών «Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε.», «Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες Α.Ε.» και «Ολυμπιακή Αεροπλοϊα Α.Ε.» οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο δημόσιο τομέα με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ).

Οι διατάξεις αυτές ως ειδικές, κατισχύουν και επομένως οι συντάξεις αυτές πρέπει να βρίσκονται υπό καθεστώς αναστολής από την ημερομηνία έναρξης του δικαιώματος μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα που δικαιούνται να υπηρετούν στο δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ.

To άρθρο ΕΦΚΑ: «Πάγος» στην απασχόληση των συνταξιούχων της «Ολυμπιακής» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button