Αθλητικά

Νέα Lotus Evija X με 2.011 άλογα και με τον τρίτο καλύτερο χρόνο στην ιστορία της «Πράσινης Κόλασης»

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η νέα Lotus Evija X πέτυχε τον καλύτερο χρόνο στην πίστα του Nurburgring «πατώντας» στο σασί ενός αυτοκινήτου παραγωγής, της «απλής» Evija.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, ολοκλήρωσε  το γύρο σε 6 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα, δηλαδή 11 δευτερόλεπτα λιγότερα από τη Mercedes-AMG One (η οποία έχει το ρεκόρ για αυτοκίνητο με άδεια κυκλοφορίας στο δρόμο). Ωστόσο, η Lotus Evija X δεν είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο συνολικά που έχει ολοκληρώσει γύρο στην Πράσινη Κόλαση. Το Volkswagen ID.R έκανε 6:05, ενώ η Porsche 919 Hybrid Evo παραμένει αήττητη, με το απίστευτο 5:19.

 

Και επειδή ούτε το ID. R ούτε η 919 Hybrid Evo έχουν κάποια σχέση με τα μοντέλα παραγωγής, η Lotus μπορεί να καυχιέται για τις επιδόσεις της Evija X, η οποία είναι πιθανό να επιστρέψει στο Nürburgring και να προσπαθήσει να κόψει δευτερόλεπτα από τον ήδη εντυπωσιακό χρόνο γύρου της. Η επίδοση που πέτυχε τον Οκτώβριο του 2023 ήταν σε μια υγρή πίστα, οπότε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από την τρελή αεροτομή με μια τεράστια πτέρυγα, το αυτοκίνητο πίστας έχει ελαστικά Pirelli μαζί με νέους αποσβεστήρες και φρένα από ανθρακονήματα. Το αμάξωμα είναι από carbon ενώ η κίνηση έρχεται από τέσσερις ηλεκτροκινητήρες συνολικής απόδοσης 2.011 ίππων και 1.704 Nm ροπής. Οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες αντλούν την ενέργειά τους από μια σχετικά μικρή μπαταρία 70 kWh που είναι τοποθετημένη στη μέση πίσω από τα καθίσματα.

Η Lotus δηλώνει ότι τα 0-100 χλμ/ώρα έρχεται σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα και τ0 0-200 σε 6 δευτ. με την τελική να φτάνει τα 350χλμ./ώρα. Μάλιστα η μέγιστη τιμή της κάθετης αεροδυναμικής πίεσης είναι 4.500 κιλά στην τελική ταχύτητα των 350 χλμ/ώρα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button