Τεχνολογία

Κροατία: Πρωτιά χωρίς αυτοδυναμία για το κόμμα HDZ του πρωθυπουργού Πλένκοβιτς, δείχνουν τα exit polls

Η συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2016, παίρνει την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Κροατία, χωρίς όμως να εξασφαλίζει αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα exit polls.

Ειδικότερα, η HDZ φέρεται να καταλαμβάνει 58 από τις 151 έδρες στη νέα βουλή, έναντι 44 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), 13 του ακροδεξιού Κινήματος για την Πατρίδα και 11 των Οικολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις εκλογές του 2020, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) είχε εξασφαλίσει 66 έδρες.

Στις πρώτες αναλύσεις, γίνεται λόγος για περίοδο πολιτικής αστάθειας στην οποία εισέρχεται η Κροατία, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα επιδιώκουν να συμμαχήσουν με δυνάμεις που έχουν διαφορετικές θέσεις σε αρκετά ζητήματα.

Ο υψηλός πληθωρισμός και τα σκάνδαλα διαφθοράς τα προηγούμενα χρόνια ψαλίδισαν τα ποσοστά της HDZ, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Κροατίας από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Μιάμιση ώρα πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής υπολογιζόταν σε 50,6% έναντι 34,4% την ίδια στιγμή στις εκλογές του 2020.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button