Τεχνολογία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ από σήμερα, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, εκ των οποίων το 76% ήταν τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία τον περασμένο μήνα περιόρισε τις εξαγωγές προς το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα. Σημειώνεται πως η διακοπή των εμπορικών σχέσεων δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την Τουρκία.

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

«Αυτή είναι η συμπεριφορά ενός δικτάτορα που καταπατά τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και της επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ αγνοεί τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz σε ανάρτησή του στο X. «Η ισραηλινή κυβέρνηση θα εργαστεί για να δημιουργήσει άμεσες εναλλακτικές λύσεις για το εμπόριο με την Τουρκία αυξάνοντας την τοπική παραγωγή και βρίσκοντας άλλους προμηθευτές», είπε.

Οι μεγαλύτερες εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ το 2023 ήταν ο σίδηρος και ο χάλυβας. Οι μεγαλύτερες εισαγωγές προϊόντα διύλισης πετρελαίου, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ και η Τουρκία αποκατέστησαν τους διπλωματικούς δεσμούς τον περασμένο Αύγουστο μετά από μια δεκαετία εντάσεων και διερευνούσαν τρόπους για να αυξήσουν τη συνεργασία έως ότου η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο εβραϊκό κράτος, πυροδοτώντας τον πόλεμο. Η σύγκρουση έχει προκαλέσει λαϊκή αντίδραση σε όλο τον αραβικό κόσμο, ακόμη και στις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε τους μαχητές της Χαμάς «μαχητές της ελευθερίας» και επέκρινε επανειλημμένα τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο, για τον οποίο οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς σκότωσε 34.000 Παλαιστίνιους. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί την ομάδα τρομοκρατική οργάνωση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button