Τεχνολογία

Η Χαμάς αποδέχεται τους ορούς εκεχειρίας για την Γάζα

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαΐου, έγινε γνωστό ότι η ηγεσία της Χαμάς αποδέχθηκε τελικά τους όρους για εκεχειρία στη Γάζα. Λίγες ώρες πριν ο Ισραηλινός στρατός είχε αρχίσει τις πρώτες επιχειρήσεις στην ανατολική Ράφα,  ενώ είχαν ήδη δοθεί οι οδηγίες μέσω sms στους Παλαιστίνιους κατοίκους να εκκενώσουν τις συνοικίες και να αποχωρήσουν προς ειδικά διαμορφωμένους χώρους, υποδοχής προσφύγων στην κεντρική Γάζα.

Έτσι τη Δευτέρα του Πάσχα, η στρατιωτική και η πολιτική κατάσταση στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας ήταν κάτι παραπάνω από συγκεχυμένη με τον διεθνή παράγοντα και τους παρατηρητές να κρατούν την ανάσα τους αναμένοντας τις εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν γνωστοποιήθηκαν άμεσες λεπτομέρειες σχετικά με το τι περιελάμβανε η συμφωνία. Οι δύο χώρες της Μέσης Ανατολής το Κάταρ και η Αίγυπτος, μεσολαβούν στις πολύμηνες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ενημερώθηκαν σχετικά από την ηγεσία της οργάνωσης.

Από πλευράς Ισραήλ, ωστόσο δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο για την ανακοίνωση της Χαμάς.

Αμερικανική παρέμβαση για να αποτραπεί η χερσαία εισβολή στη Ράφα

Νωρίτερα σήμερα ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου η οποία είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:  «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ σχετικά με τις προσπάθειες για την εξασφάλιση συμφωνίας για τους ομήρους, μεταξύ άλλων μέσω των συνομιλιών που διεξάγονται σήμερα στη Ντόχα του Κατάρ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε να διασφαλίσει ότι το πέρασμα Kερέμ Σαλόμ θα είναι ανοικτό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του για τη Ράφα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμενόταν επίσης να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Η επίθεση στον Κερέμ Σαλόμ προκάλεσε την αποτυχία των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός

Η Αίγυπτος εργάστηκε για να περιορίσει τη ζημιά στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες επίσης επλήγησαν από την επίθεση της Χαμάς την Κυριακή στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ που σκότωσε τέσσερις στρατιώτες.

Μια αιγυπτιακή πηγή είπε στο Al-Qahera News ότι ήταν η επίθεση στον Κερέμ Σαλόμ την Κυριακή που προκάλεσε την αναστολή των συνομιλιών.

Το θέμα ήταν η επιμονή της Χάμα σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, με το Ισραήλ να παραμένει σταθερό ότι μπορούσε να δεχτεί μόνο μια παύση στον πόλεμο επειδή ήταν αποφασισμένο να πραγματοποιήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα για να καταστρέψει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς εκεί.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell έγραψε στο X ότι «οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ στους αμάχους στη Ράφα προμηνύουν το χειρότερο: περισσότερο πόλεμο και πείνα. Είναι απαράδεκτο.

«Το Ισραήλ πρέπει να αποκηρύξει» την «εδαφική του επίθεση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα μπορούν και «πρέπει να δράσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο».

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά τόνισε στο Χ την αντίθεση της χώρας της στην επιχείρηση της Ράφα, εξηγώντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το εξήγησε στον Νετανιάχου όταν οι δυο τους μίλησαν την Κυριακή.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button