Υγεία

Πώς συνδέεται με την κατανάλωση κρέατος;

Πώς συνδέεται ο καρκίνος του μαστού με την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος; Όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Αντιπροσωπεύοντας το 12,5% των νέων ετήσιων περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως, ο καρκίνος του μαστού πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο τύπο καρκίνου στον κόσμο.

Κι ενώ οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμα την άμεση σύνδεση, όλο και περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Επιπλέον η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πουλερικά ενδεχομένως να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer.

Πώς συνδέονται καρκίνος του μαστού και κόκκινο κρέας;

Στην μελέτη, που περιλάμβανε περισσότερες από 42.000 γυναίκες μεταξύ 35 και 74 ετών, αναφέρεται ότι όσες έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας (συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος, του χοιρινού και του αρνιού) είχαν κατά μέσο όρο 23% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν λιγότερο.

Επίσης οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα πουλερικά (συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου και της γαλοπούλας) φαίνεται να είχαν 15% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν λιγότερα.

«Διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με υψηλότερη συχνότητα διηθητικού καρκίνου του μαστού, ενώ τα πουλερικά με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης και επιδημιολόγος Δρ. Dale P. Sandler, PhD, επικεφαλής του κλάδου επιδημιολογίας στο αμερικανικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας.

Υψηλότερος ο κίνδυνος από το επεξεργασμένο κρέας

Εντωμεταξύ, τα επεξεργασμένα κρέατα – όπως το ζαμπόν, το μπέικον και τα λουκάνικα – μπορεί να έχουν ακόμη υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από το κόκκινο κρέας.

Παλαιότερη ανασκόπηση και μετά-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε επίσης στο International Journal of Cancer, επισημαίνει ότι όταν συγκρίθηκε η υψηλότερη πρόσληψη με τη χαμηλότερη, το επεξεργασμένο κρέας συνδέθηκε με 9% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού ενώ το κόκκινο κρέας με 6% αυξημένο κίνδυνο.

Άλλη μεγάλης κλίμακας έρευνα, πιο συγκεκριμένα μετά-ανάλυση 148 ερευνών, αναφέρει ότι τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα συσχετίστηκαν σημαντικά με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η πιο πρόσφατη επιστημονική έκθεση, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση για την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, επισημαίνει ότι «η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού».

Αντιστοιχία νεότερων και παλαιότερων ευρημάτων

Αυτά τα τελευταία ευρήματα φαίνεται να συνάδουν με εκείνα παλαιότερων ερευνών.

Μια από τις αρχικές αναφορές για το ζήτημα, η μελέτη ορόσημο Nurses’ Health Study ΙΙ, στην οποία συμμετείχαν 90.659 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 26 έως 46 ετών, αναφέρει ότι οι γυναίκες που έτρωγαν κόκκινο κρέας τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού HR+.

Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε μεταγενέστερη έρευνα 44.231 γυναικών, ηλικίας 33 έως 52 ετών.

«Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από δύο μερίδες κόκκινου κρέατος καθημερινά κατά την εφηβεία φάνηκαν να έχουν 43% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού από εκείνες που έτρωγαν κόκκινο κρέας λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Heather Eliassen, καθηγήτρια στο Harvard T.H. Chan School of Public Health και στο Brigham and Women’s Hospital.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button