Τεχνολογία

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία πούλιτζερ 2024

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Πούλιτζερ για το 2024, που παραδοσιακά αποτελούν την ύψιστη διάκριση για την αμερικανική δημοσιογραφία.

New York Times (ΝΥΤ) και Washington Post (WP) σάρωσαν στη φετινή απονομή, αποσπώντας από τρία βραβεία, που δίνονται από ειδικό συμβούλιο του πανεπιστημίου Κολούμπια, το οποίο διαχειρίζεται το κληροδότημα που άφησε ο Τζόζεφ Πούλιτζερ στο εκπαιδευτικό ίδρυμα με το θάνατό του το 1911 με σκοπό να δίνονται τα συγκεκριμένα βραβεία και να δημιουργηθεί μια σχολή δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την έναρξη της τελετής, το συμβούλιο απένειμε ειδική μνεία στο γενναίο έργο των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που καλύπτουν τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στους συναδέλφους τους που πέθαναν ενώ εργάζονταν στο ρεπορτάζ στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο κλάδος της δημοσιογραφίας, αφού πέρυσι μόνο χάθηκαν 3.000 θέσεις εργασίας και 4.000 βιβλία λογοκρίθηκαν.

Το βραβείο «Δημόσιας Υπηρεσίας» (Public Service), το θεωρούμενο ως κορυφαίο μεταξύ των Πούλιτζερ, απονεμήθηκε στον ανεξάρτητο οργανισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica για την έρευνα και το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε σχετικά με μια σειρά αμφιλεγόμενων οικονομικών ανταλλαγμάτων – όπως πολυτελή δώρα και ταξίδια – που  έλαβαν μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από πάμπλουτους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα ο δικαστής Κλάρενς Τόμας. Μάλιστα, έπειτα από τις αποκαλύψεις, το Ανώτατο Δικαστήριο θέσπισε νέο κώδικα δεοντολογίας.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, οι ΝΥΤ επιβραβεύτηκαν για την κάλυψη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο και τον αποτυχημένο ρόλο των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών να προειδοποιήσουν για τα χτυπήματα, για τα ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Χάνα Ντράιερ σχετικά με την παράνομη εργασία παιδιών μεταναστών στις ΗΠΑ και τις κυβερνητικές αποτυχίες που τη διαιωνίζουν, καθώς και για το εξαιρετικό και αμερόληπτο πορτρέτο μιας οικογένειας που πρόσφερε η συνεργάτης των ΝΥΤ Κέιτι Ένγκελχαρτ για τη «νομική και συναισθηματική μάχη» που δίνει ενάντια στα προβλήματα άνοιας της μητέρας.

Η WP είδε τη συντακτική της ομάδα να βραβεύεται για μια έρευνα σχετικά με το ημιαυτόματο τουφέκι AR-15, που χρησιμοποιείται συχνά σε μαζικούς πυροβολισμούς στις ΗΠΑ. Επίσης βραβεύτηκαν οι στήλες που έγραψε στην εφημερίδα ο φυλακισμένος ακτιβιστής Βλαντίμιρ Καρα-Μούρζα, «με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο από το κελί του στη Ρωσία, όπου προειδοποιεί για τις συνέπειες της διαφωνίας στη χώρα», καθώς και μια σειρά άρθρα για το πώς τα αυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να καταστείλουν τους αντιπάλους τους.

Το πρακτορείο Reuters κέρδισε δύο βραβεία για θέματα που παρουσίασε σχετικά τις ανησυχητικές πρακτικές των εταιρειών που ελέγχει ο Έλον Μασκ, όπως η Tesla και η SpaceX, καθώς και τη φωτογραφική κάλυψη του πολέμου στη Γάζα.

Άλλα δύο βραβεία απονεμήθηκαν στο περιοδικό The New Yorker για θέματα που δημοσίευσε σχετικά με τις νομικές συνέπειες του εγκλήματος της δολοφονίας στον αφροαμερικανικό πληθυσμό καθώς και για την εικονογράφηση μιας οπτικής ιστορίας του Medar de la Cruz για τη φυλακή της νήσου Ρίκερς στη Νέα Υόρκη, η οποία «εξανθρωπίζει τους κρατούμενους».

Το πρακτορείο Associated Press βραβεύτηκε για το φωτογραφικό ρεπορτάζ που παρουσίασε σχετικά με τις διαδρομές που ακολουθούν οι Κολομβιανοί μετανάστες στην πορεία τους με στόχο να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ένα τοπικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης της Καλιφόρνια, το Lookout Santa Cruz, διακρίθηκε στην κατηγορία του για την κάλυψη των πλημμυρών του Ιανουαρίου του 2023 στην περιοχή.

Πηγές: Reuters, AP, EFE

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button