Τεχνολογία

Έξοδος «μαμούθ» για το Πάσχα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ουρές χιλιομέτρων παρατηρούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου ενώ αυξημένη ροή υπάρχει στα διόδια των Αφιδνών.

Την ίδια ώρα το αδιαχώρητο επικρατεί στα λιμάνια αλλά και στα ΚΤΕΛ με τους εκδρομείς να εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Εθνικές Οδούς οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μεγάλη υπομονή. Σύμφωνα με πληροφορίες η ουρά στην Αθηνών – Κορίνθου φτάνει τα 24 χλμ.

Η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ακόμα.

Η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά είναι αυξημένη κατά 30% με τα νησιά του Αιγαίου να είναι ένας δημοφιλής προορισμός. Τα πλοία αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση των οχημάτων στο ρεύμα ανόδου του Κηφισού, αλλά και στην Αττική Οδό.

Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, λαμβάνει, έως και τις 12 Μαΐου , αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της επικράτειας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο της μείωσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, της βελτίωσης της οδικής κυκλοφορίας και της αύξησης του βαθμού οδικής ασφάλειας, κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως κατωτέρω:

Τα μέτρα πρόκειται να παραμείνουν έως την Κυριακή του Θωμά στις 12 Μαΐου, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αστυνομίας τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή είναι:

-αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
-αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
-αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
-ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,
-αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
-κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
-παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και
-ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Οι έλεγχοι που θα επικεντρωθούν οι αστυνομικοί της τροχαίας είναι:

-οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
-υπερβολική ταχύτητα,
-χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
-μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας,
-αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.,
-μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα,
-οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης,
-οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,
-κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,
-φθαρμένα ελαστικά και
-αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Λόγω της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της ΕΛΑΣ, θα είναι σε επιφυλακή καθώς θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της Χώρας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών

Εκτός των μέτρων, από την Τροχαία όπως κάθε χρόνο τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων. Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει τη Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου, από τις 15:00 έως τις 22:00, τη Μ. Παρασκευή 3 Μαΐου, από τις 06:00 έως τις 16:00 και την Τρίτη 7 Μαΐου, από τις 08:00 έως τις 13:00.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button