Υγεία

Το 9% όσων παθαίνουν 1ο ήπιο εγκεφαλικό θα υποστούν και 2ο

Σχεδόν το 9% των ατόμων που παθαίνουν ένα πρώτο ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο (ή ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο), χωρίς επακόλουθα, θα υποστούν ένα δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο εντός τριών μηνών.

Το γεγονός αυτό, άγνωστο μέχρι σήμερα, παρέχεται από συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία, η οποία βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία από 14 προηγούμενες μελέτες μεταξύ 2000 και 2021, στις οποίες συμμετείχαν 45.462 ασθενείς, και δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Journal of the American Heart Association).

Μεταξύ αυτών των 14 μελετών, που επιλέχθηκαν για την ποιότητά τους μεταξύ περίπου 400 από όλο τον κόσμο, είναι και μία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke το 2008 από τη νευρολογική υπηρεσία του νοσοκομείου Hospital del Mar της Βαρκελώνης.

Ο Angel Ois, συνυπογράφων τη μελέτη αυτή και τη μετα-ανάλυση και νευρολόγος στο Hospital del Mar και ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του, τόνισε ένα άλλο συμπέρασμα της ανασκόπησης: το 2000 το ποσοστό των ασθενών με ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστησαν δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο αμέσως μετά ήταν, σε γενικές γραμμές, έως 16-17%, αλλά έκτοτε το ποσοστό αυτό μειώνεται με ρυθμό 0,6% ετησίως, γεγονός που υποδηλώνει μια γενική βελτίωση στην αξιολόγηση και την αντιμετώπισή του. Ωστόσο, εξακολουθεί να επηρεάζει συνολικά το 8,6% των ασθενών και επομένως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Νέες θεραπείες

Ο ερευνητής εξήγησε ότι αυτό που συνέβαλε ιδιαίτερα στην επίτευξη αυτού του τελευταίου αριθμού είναι ότι δεν γίνεται διάκριση μεταξύ ασθενών με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και ασθενών με ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο και ότι πραγματοποιείται πλήρης και ταχεία μελέτη της αιτίας και των δύο, προκειμένου να υποδειχθεί η καταλληλότερη θεραπεία και, στη συνέχεια, να υπάρξει εξαντλητική παρακολούθηση.

“Με την εισαγωγή στο κέντρο, ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια. Δεδομένου του κινδύνου υποτροπής του εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι σκόπιμο να ακολουθηθεί αυτή η στρατηγική προς όφελος των ατόμων που, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να υποστούν ένα δεύτερο επεισόδιο, αυτό με επακόλουθα”, είπε. Το δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο, είπε, δεν είναι απαραίτητο να είναι αναπηρικό, αλλά μπορεί να είναι πιο σοβαρό από το πρώτο.

Οι νέες θεραπείες έχουν επίσης συμβάλει στη μείωση του ποσοστού των ασθενών με ελαφρά εγκεφαλικά επεισόδια που παθαίνουν δεύτερο επεισόδιο και, όταν η αιτία είναι η καρωτιδική στένωση (συσσώρευση πλακών που μπλοκάρουν τις καρωτίδες αρτηρίες, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο), στην επέμβαση εντός 15 ημερών για να «αποφευχθεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος»- το διάστημα αυτό ήταν παλαιότερα 3-4 μήνες.

Και η δευτερογενής πρόληψη μετά το πρώτο ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο, προσθέτει, είναι επίσης σημαντική, αλλά, παρά τον αντίκτυπο που έχει ήδη υποστεί ένα, δεν θα ακολουθήσουν όλοι οι ασθενείς αποτελεσματικά τη συνταγογραφούμενη θεραπεία, δεν θα έχουν καλά ελεγχόμενους τους παράγοντες κινδύνου (υπέρταση κ.λπ.) και δεν θα συμμορφωθούν με τις συνιστώμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Μια άλλη σημαντική συμβολή της μετα-ανάλυσης είναι ότι καμία από τις μεταβλητές που αναλύθηκαν – ηλικία, υπέρταση, διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις – δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με τον κίνδυνο υποτροπής.

Μια μορφή εγκεφαλικού που δεν έχει μελετηθεί αρκετά

Ο Ois ανέφερε ότι η μετα-ανάλυση συμβάλλει, ιδίως, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των ελάσσονος σημασίας εγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία έχουν μελετηθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα, και με το κατά πόσον η παρεχόμενη φροντίδα έχει βελτιωθεί ή όχι τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ένας ασθενής με ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να λαμβάνει εξειδικευμένη φροντίδα για να μην υποστεί αναπηρία ή/και γνωστική εξασθένιση μετά από τρεις μήνες, επανέλαβε.

«Στη Βαρκελώνη ενεργοποιείται ο κώδικας για τα εγκεφαλικά επεισόδια, είτε πρόκειται για ελαφρά είτε για σοβαρά, αποτρέποντας έτσι την επανάληψη εγκεφαλικού επεισοδίου τις επόμενες ημέρες», είπε.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke το 2012 προειδοποίησε τη διεθνή ιατρική κοινότητα ότι τα ελάσσονα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο σημαντικά από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Διαπίστωσε ότι πολλοί πάσχοντες αντιμετώπιζαν σοβαρές και επίμονες αναπηρίες, παρόλο που η κατάσταση θεωρούνταν γενικά πολύ ήπια για να αντιμετωπιστεί, και τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της ταχείας διάγνωσης και θεραπείας και γι’ αυτούς, ώστε να μειωθεί η επανάληψη του (εγκεφαλικού) επεισοδίου και να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button