Οικονομία

Το πετρέλαιο υποχωρεί καθώς το Ισραήλ εξετάζει την απάντηση στην ιρανική επίθεση

Το πετρέλαιο υποχώρησε ακόμη, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται, με τους εμπόρους να περιμένουν την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν την περασμένη Κυριακή (14.4.2024), σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

Το μπρεντ έπεσε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου, αφού έκλεισε με μικρή μεταβολή την Τρίτη (16.4.2024), ενώ το West Texas Intermediate ήταν κοντά στα 85 δολάρια. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να απαντήσει κατά της Τεχεράνης για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και πυραύλους, αν και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει αυτοσυγκράτηση.

Το αργό έχει αυξηθεί φέτος, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, καθώς και οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, συνδυάστηκαν για να ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, νέα σχόλια από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ την Τρίτη σηματοδότησαν, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα περιμένουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για να μειώσουν τα επιτόκια των ΗΠΑ. Αυτό είναι πιθανό να αποτελέσει αντίβαρο για την ευρύτερη ζήτηση ενέργειας.

Ενώ οι κινήσεις των τιμών είναι υποτονικές, οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης πετρελαίου αναβοσβήνουν προειδοποιήσεις. Τα ανοδικά δικαιώματα αγοράς διαπραγματεύονται κοντά στο μεγαλύτερο ασφάλιστρο σε σχέση με τα αντίθετα δικαιώματα πώλησης από τον Οκτώβριο – όταν ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς – καθώς ο όγκος συναλλαγών των κλήσεων εκτοξεύεται στα ύψη.

Οι έμποροι συσσώρευσαν συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων βαρελιών σε ένα στοίχημα ότι το αμερικανικό πετρέλαιο θα εκτοξευθεί στα 250 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Ιούνιο.

«Το βασικό μας σενάριο είναι αυτό όπου οι εντάσεις παραμένουν περιορισμένες, αποφεύγοντας μια ευρύτερη σύγκρουση που θα διαταράξει την προσφορά πετρελαίου», δήλωσε ο Han Zhong Liang, επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Standard Chartered Plc.

Η εμφανής αυτοσυγκράτηση του Ιράν, λέγοντας ότι το θέμα έχει ολοκληρωθεί, καθώς και οι διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ του Ισραήλ και των συμμάχων μπορεί να σημαίνουν ότι το «ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου είναι πιθανό να είναι μικρό», πρόσθεσε ο Han.

Τα αποθέματα ήταν επίσης στο επίκεντρο, αφού το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε αύξηση άνω των 4 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα σε εθνικό επίπεδο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αν και τα επίπεδα βενζίνης μειώθηκαν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα στοιχεία. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται αργότερα σήμερα (17.4.2024).

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button