Τεχνολογία

Σημαντική η άνοδος του Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα – Πόλος έλξης η Λέσβος

Μερίδιο από τον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο, του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας διεκδικεί με αξιώσεις η Ελλάδα, καθώς διαθέτει ποιοτικές και πλούσιες φυσικές ιαματικές πηγές.

Ο ιαματικός τουρισμός καταγράφει σε παγκόσμιο επίπεδο αύξηση που αγγίζει τα 90 δισ. δολάρια περίπου, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18% έως το 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποτελεί σημαντικό κομμάτι του ελληνικού τουρισμού υγείας, προσελκύοντας αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον από κάθε γωνιά του κόσμου και η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αξιοποιήσει την πλεονεκτική της θέση.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Λέσβου, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των ιαματικών πηγών.

Την ημερίδα, διοργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας-ΕΛΙΤΟΥΡ, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών & Λέσβου και της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Mythical Coast, στην Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού, επιστημονικού, επιχειρηματικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διεθνώς υπάρχουν καταγεγραμμένες 36.000 εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών σε 130 χώρες, με νέα έργα που εξελίσσονται πυρετωδώς στην παγκόσμια αγορά. Αυτή η επενδυτική τάση αυξάνεται συνέχεια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ενώ εδώ και χρόνια έχει μεγάλη δυναμική σε Κίνα και Ιαπωνία.

Στον επενδυτικό τομέα, οι ιαματικές πηγές κερδίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών∙ που αντιλαμβάνονται την επιχειρηματική αξία, τόσο της έλξης της ημερήσιας επίσκεψης, όσο και της διαμονής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών Πηγών έχει εξάρει τον Ιαματικό θερμαλιστικό πλούτο της Ελλάδας και έχει απευθύνει κάλεσμα, στον επιστημονικό κόσμο και τους παράγοντες του Τουρισμού να συνεργαστούν για να αναγνωριστούν οι ” λουτροθεραπείες” ως μια “πολύτιμη ειδικότητα” της Διεθνούς Ιατρικής, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την κλασική ιατρική.

Τις εργασίες της Ημερίδας, άνοιξε ο Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ, ΕΛΙΤΟΥΡ , Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών που τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της υγείας, της ευεξίας, της μακροζωίας και σε αυτό το τρίπτυχο πρέπει να επενδύσουμε για να προσελκύσουμε επισκέπτες 12 μήνες το χρόνο.

«Η Ελλάδα, στο επίπεδο της εξέλιξης του θερμαλισμού, κατέχει «διεθνή ηγετικό ρόλο» , όπως τον έχει χαρακτηρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών πηγών , λόγω της ποιότητας και του εκτεταμένου αριθμού των ιαματικών μας πηγών, σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες”, ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα με συνεχείς προσπάθειες και στρατηγικό σχέδιο θα καθιερωθεί στη συνείδηση και τις επιλογές των διεθνών ταξιδιωτών Ιαματικού Τουρισμού και οι μοναδικής ιαματικής αξίας, ελληνικές θερμές πηγές και λουτροπόλεις, μεταξύ αυτών και της Λέσβου θα καθιερωθούν στον Παγκόσμιο χάρτη.

Η Ελλάδα διαθέτει 128 ενεργοποιημένες ιαματικές πηγές πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία. Ωστόσο μόνο οι 84 έχουν λάβει αναγνώριση φυσικού πόρου και από αυτές μόνο οι 24 έχουν λάβει το Ειδικό σήμα λειτουργίας.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη σε ποιότητα και μοναδικότητα των ιαματικών φυσικών πόρων, έχει απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης των κέντρων θαλασσοθεραπείας, λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και του εξαίρετου βιοκλίματος.

Πόλος έλξης για τον Ιαματικό Τουρισμό η Λέσβος

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πρόσφατη λειτουργία της Πρότυπης Ιαματικής Μονάδας «Ιπποκράτης», στον Πολυχνίτο Λέσβου και στο μεγάλο ιαματικό ποιοτικό πλούτο, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι η Λέσβος διαθέτει 5 από τις 8 αναγνωρισμένες φυσικές ιαματικές πηγές του Βορείου Αιγαίου και την θερμότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί με την Ισλανδία. Η ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού μπορεί να ξεκινήσει από τη Λέσβο και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Ο κ Πατούλης σημείωσε ότι η αξιοποίηση και ο εξωραϊσμός των λουτροπόλεων, όπως είναι η πηγή στον Πολιχνίτο, θα συμβάλλει σημαντικά, στο να μπορέσει να εκπέμψει η Λέσβος, το παγκόσμιο μήνυμα, προσέλκυσης επισκεπτών.

Οι εκπρόσωποι της ΤΑ Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης , Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Λέσβου Αφροδίτη Βατή, μίλησαν για το σημαντικό ρόλο της ΤΑ στην ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού, αλλά και στα γραφειοκρατία εμπόδια που συναντούν.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ και πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του τουρισμού υγείας.

Όπως τονίστηκε από τον πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού και γγ του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών, Αντώνιο Πολυδώρου, για να συμμετέχει και η Ελλάδα στην παγκόσμια αυτή αναπτυσσόμενη αγορά χρειαζόμαστε όραμα, σχέδιο και εθνική συστηματική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η επόμενη ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό θα πραγματοποιηθεί στην Κω.

Στην ημερίδα χαιρέτησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λέσβου Ν.Δ Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Παρασκευαΐδης, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Θ. Τρύφων, ο Αντιπρόεδρος ΠΕΦ Θεόδωρος Κωλέτης, ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέντζας, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου Ευάγγελος Μυρσινιάς , ο Πρόεδρος Ιπποκράτειου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής Κων/νος Κουσκούκης, ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Μιχάλης Κουτσιλιέρης, και ο πρόεδρος του Ομίλου Optimum Target Θεόδωρος Κούσκος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button