Οικονομία

Πως οι 5αστερες επενδύσεις φέρνουν στο προσκήνιο μικρότερα νησιά του Αιγαίου

Το μπαράζ πεντάστερων επενδύσεων που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο και οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία, η οποία επιθυμεί να βάλει ένα «φρένο» στην υπερδόμησή τους, έχει στρέψει τους επενδυτές να βολιδοσκοπούν και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, ετοιμάζοντας ήδη μεγάλα projects, που θα τους αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το τουριστικό προϊόν.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές επενδύσεις είναι η μεγάλη η ισραηλινή επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ, του επιχειρηματία Άβραχαμ Ραβίντ,στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ξενία Κύθνου» και στις ιαματικές πηγές. Το πεντάστερο πρότζεκτ με το όνομα «Genesis of The Royal Baths of Kythnos», έχει λάβει σχεδόν όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε βάθος διετία και αφορά την πλήρη αναβίωση του ιστορικού ξενοδοχείου Ξενία έπειτα από 20 χρόνια, το οποίο δεσπόζει στο συγκεκριμένο ακίνητο και έχει ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία, δεδομένου ότι κατασκευάστηκε την περίοδο της βασιλείας του Όθωνος από τον Δανό αρχιτέκτονα Christian Hansen.

Το ξενοδοχείο είχε δυναμικότητα 96 κλινών σε 46 δωμάτια όταν λειτουργούσε, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς στο οικόπεδο πίσω από το ιστορικό ξενοδοχείο προβλέπεται να δημιουργηθούν επιπλέον κλίνες, μια και θα κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες.

Δυναμικό μπάσιμο στα μεγάλα τουριστικά projects επιδιώκει να κάνει και η Σέριφος. Πρόσφατα, μάλιστα στο νησί ανακοινώθηκε η επένδυση που αναμένεται να υλοποιήσει o Χρυσόστομοw Μαυρόπουλοw, γνωστός από τις δραστηριότητές του στον τομέα των τροφίμων (Eurocatering, «Φρεσκούλης»).

Πρόκειται για ένα υπόσκαφο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με τελεφερίκ. Με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τo νέο υπόσκαφο ξενοδοχείο θα κατασκευαστεί στην περιοχή Γάνεμα του δήμου Σερίφου σε ιδιόκτητη έκταση 20.186 τ.μ σε θέση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού και θα είναι συνολικής δυναμικότητας 31 δωματίων και 93 κλινών με πισίνες και υπαίθριους χώρους αναψυχής. Για την εξυπηρέτηση της πρόσβασης στις επιμέρους εγκαταστάσεις προβλέπεται η κατασκευή επίγειου τελεφερίκ, με αφετηρία το κεντρικό κτίριο

Παρά βέβαια το γεγονός ότι πρόκειται ένα σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή, ο Δήμος έχει διατυπώσει κάποιες ενστάσεις σχετικά με την υλοποίησή του, που αφορούν κυρίως τον τρόπο υδροδότησης του ξενοδοχείου αλλά και το πόσο είναι επιτρεπτό να δημιουργηθούν υπόσκαφα κτίρια στην εν λόγω περιοχή.

Την ευκαιρία ότι η Μήλος δεν διαθέτει υψηλού επιπέδου καταλύματα προσπαθεί να αξιοποιήσει εδώ και αρκετούς μήνες η Prodea από κοινού με την Invel του Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου. Από πέρυσι έχουν αποκτήσει το πεντάστερο ξενοδοχείο White Coast Pool Suites στο νησί. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στον Μύτακα, στο βόρειο τμήμα της Μήλου, μόλις τέσσερα λεπτά από τη διάσημη παραλία Σαρακίνικο, και διαθέτει 30 δωμάτια, όλα με ιδιωτική πισίνα.

Σύμφωνα με το business plan των Prodea και Invel, στόχος είναι να υπογραφεί μια συμφωνία franchise με ένα κορυφαίο διεθνές εμπορικό σήμα και να αναπτυχθούν 100 επιπλέον σουίτες, ένα spa και ένα επώνυμο εστιατόριο. Η κατασκευή των επιπλέων κλινών θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις και αναμένεται να διαρκέσει έως το 2025. Βέβαια, και αυτή η επένδυση με τη σειρά της έχει συναντήσει προβλήματα, καθώς ο Δήμος προ μηνών γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα έχει έρθει και η Τζια, στην οποία θα ανοίξει επίσημα τον Μάιο το δεύτερο στην Ελλάδα One & Only, ένα ακόμη πεντάστερο τουριστικό project. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία ολοκληρώνεται προσεχώς και τοποθετείται στις δυτικές ακτές της Τζιας, σε έκταση περίπου 640 στρεμμάτων στην περιοχή Βρόσκοπος.

Το πεντάστερο θέρετρο με το όνομα One&Only Kea Island,  περιλαμβάνει 63 βίλες και έναν περιορισμένο αριθμό δωματίων καθώς και 40 επώνυμες ιδιωτικές κατοικίες. Επίσης, στις εγκαταστάσεις του  περιλαμβάνονται spa και έξι χώροι εστίασης.

To άρθρο Πως οι 5αστερες επενδύσεις φέρνουν στο προσκήνιο μικρότερα νησιά του Αιγαίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button