Μήνυμα Ισραήλ στο Ιράν: «Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χειρότερα»
Τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/4) ισραηλινά drones χτύπησαν στρατιωτικό στόχο στην πόλη Ισφαχάν μέσα στο Ιράν, απαντώντας στην επίθεση που είχε εξαπολύσει η Τεχεράνη κατά του Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου (13/4).
Το Τελ Αβίβ, επίσημα δεν επιβεβαιώνει την επίθεση. Το χτύπημα στην ουσία, «αποκαλύφθηκε» από Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν αντίποινα από την πλευρά του Ισραήλ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όμως και η Τεχεράνη, παρά το ότι παραδέχεται ότι σημειώθηκαν εκρήξεις, υποβαθμίζει το γεγονός, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε επίθεση από το εξωτερικό, αλλά κάποια «μικρά drones» από το εσωτερικό της χώρας. Στην ουσία το Ιράν, ξεκάθαρα υποβαθμίζει το γεγονός, κάτι το οποίο σύμφωνα με στρατιωτικούς και διπλωματικούς αναλυτές του προσφέρει την ευκαιρία να απεγκλωβιστεί από τις πολεμικές απειλές των τελευταίων 24ωρων, σύμφωνα με τις οποίες θα ανταπέδιδε σκληρότερο ενδεχόμενο χτύπημα του Ισραήλ.
Ωστόσο, ισραηλινές πηγές που επικαλείται η Jerusalem Post κάνουν λόγo για ξεκάθαρο μήνυμα του Ισραήλ προς το Ιράν.
Όπως επιβεβαίωσαν, η επίθεση -που αποδίδεται από πηγές των New York Times στο Ισραήλ-έπληξε εγκαταστάσεις της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας στην Ισφαχάν, πολύ κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Eπιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χειρότερα εδώ», τόνισαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
«Με άλλα λόγια η επίθεση στην Ισφαχάν είχε σχεδιαστεί όχι μόνο για να πλήξει το Ιράν, αλλά και για να κάνει ξεκάθαρο το πόσο ευάλωτες σε επίθεση είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν», σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα της Jerusalem Post, σύμφωνα με το οποίο χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφη για να αποφευχθούν οι δυνατότητες ανίχνευσης από τα ραντάρ της Τεχεράνης. Κάτι που «θα μπορούσε να γίνει ξανά οποιαδήποτε στιγμή».
Την ίδια στιγμή, προστίθεται στο άρθρο, με την επιλογή να μην χτυπηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν, τη Νατάνζ ή τη Φορντού, «ο επιτιθέμενος έστειλε σήμα στο Ιράν ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση και έναρξη ενός περιφερειακού πολέμου».
«Το αν τελικά το χτυπήμα αυτό θα σταματήσει το Ιράν από το να προχωρήσει με το πυρηνικό πρόγραμμά του και αν θα το αποτρέψει από το να επαναλάβει χτύπημα όπως αυτό του περασμένου Σαββατοκύριακου χωρίς να υπάρξει κλιμάκωση σε ευρύτερο πόλεμο, θα φανεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», καταλήγει το δημοσίευμα της Jerusalem Post.