Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Έχουν δεσμευθεί 2 δισ. ευρώ για τον αντι-drone θόλο

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευθεί για τον αντι-drone θόλο, ο οποίος θα είναι παρόμοιος με το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην έκθεση Beyond 2024 στη ΔΕΘ, το απόγευμα της Παρασκευής (26.4.24).

«Θυμηθείτε ότι το Ισραήλ ξεκίνησε από το μηδέν. Μπορούμε κι εμείς», τόνισε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την απομάκρυνση από τη λογική «ψωνίζω έτοιμα από το ράφι».

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι δεν έχει οριστεί κάτι συγκεκριμένο, «αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030”, οπότε θεωρώ ότι μέχρι τότε θα έχουμε κάποια αποτελέσματα».

Αναφέρθηκε εκτενώς στο Οικοσύστημα Καινοτομίας που σχεδιάζεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ), το οποίο θα προσδιορίσει τις σύγχρονες ανάγκες των ΕΔ για εξελιγμένα συστήματα.

«Υπάρχουν πολλές εταιρείες στην Ελλάδα που μπορούν να παράξουν drones και άλλα σύγχρονα συστήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Εμείς θα τους λέμε τις ανάγκες μας, εκείνοι θα φτιάχνουν ένα πρωτότυπο, θα το δοκιμάζουμε και αν μας κάνει θα ξεκινήσουμε τις μαζικές παραγγελίες», επισήμανε ο κ.Δένδιας, υπενθυμίζοντας πως έχουμε δίπλα μας μια χώρα (την Τουρκία), που παράγει χιλιάδες drones.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών, ώστε να ετοιμάσουν νέα προϊόντα για να καλύψουν ανάγκες στην άμυνα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

To άρθρο Νίκος Δένδιας: Έχουν δεσμευθεί 2 δισ. ευρώ για τον αντι-drone θόλο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button