Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Τι φοβάται η Αθήνα αν ανοίξουν οι πύλες της κόλασης στη Μέση Ανατολή – Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα
Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.
Η κυβέρνηση έχει ανοιχτούς διαύλους με το Τελ Αβίβ και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναμένοντας να δει ποια θα είναι η τελική απόφαση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Θα συμμεριστεί τη θέση των Η.Π.Α. και του Προέδρου Μπάιντεν ότι η αναχαίτιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από το Ιράν αποτελούν μια σημαντική νίκη και ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω αντίποινα ή θα απαντήσει στην Τεχεράνη με τον ίδιο τρόπο;
Τι φοβάται η Ελλάδα…
Ο κίνδυνος να ανοίξουν οι… πύλες της κόλασης στην περιοχή είναι μεγάλος, με σημαντικές επιπτώσεις για όλη τη διεθνή κοινότητα, και φυσικά και για την Ελλάδα.
Η ανησυχία αφορά στις οικονομικές συνέπειες που θα υπάρξουν εφόσον αποφασιστεί το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο. Είναι ο βασικός δρόμος μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο, και εκτός του ότι θα οδηγούσε την Τεχεράνη σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Δύση και περιφερειακές δυνάμεις, θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις οικονομίες. Το προβλήματα στη ναυσιπλοΐα θα οδηγήσουν σε εκτόξευση στις τιμές σειράς προϊόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη διάφορα σενάρια για τις επιπτώσεις από τυχόν κλιμάκωση της έντασης.
Η ανησυχία όμως της Αθήνας αφορά και στο μεταναστευτικό, καθώς μία “ανάφλεξη” στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει “τσουνάμι” φυγής από τις εμπόλεμες περιοχές.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η Ελλάδα, και μέσω αυτής και η Ευρώπη, συμμετέχει σε ενεργειακά και άλλα σχήματα με το Ισραήλ, είναι προφανής ο κίνδυνος τα πρότζεκτ που έχουν προωθηθεί να τεθούν σε κίνδυνο.
Οι εκτιμήσεις του ΚΥΣΕΑ
Όλες οι παράμετροι, και κυρίως τα θέματα ασφαλείας, συζητήθηκαν χθες (14.04.2024) στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, και τη συμμετοχή και του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Αμερική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση που επικράτησε είναι ότι αυτή τη στιγμή διαφαίνεται αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα… Ποια θα είναι η τελική στάση της Ισραηλινής πλευράς και πως θα κινηθεί το Ιράν τις επόμενες ημέρες;
Κ. Μητσοτάκης: “‘Όλες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση”
“Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση”, έγραψε ο πρωθυπουργός, σε ανάρτηση του μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.
I strongly condemn the attacks launched by Iran against Israel. Αny escalation is a threat to regional stability and security. We stand with Israel and urge all sides to show restraint.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 14, 2024
Σε αυξημένη επαγρύπνηση η Ε.Ε.
Αύριο Τρίτη συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη το θέμα θα απασχολήσει και τους Ευρωπαίους ηγέτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.
To άρθρο Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Τι φοβάται η Αθήνα αν ανοίξουν οι πύλες της κόλασης στη Μέση Ανατολή – Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .