Οικονομία

Αναδρομικά: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου

Σήμερα (17.04.24) αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις μνημονικές περικοπές των επικουρικών και δώρων του 2015 – 2016.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφαση σε σχέση με τη συνταγματικότητα η μη της χορήγησης των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους για την χρονική περίοδο μετά το 2012.

Επισημαίνεται πως μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα Δώρα, «παγώνει» η εκδίκαση των προσφυγών τις οποίες έχουν ασκήσει κοντά στους 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Εξάλλου, η αναμενόμενη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο ανέλαβε την εκδίκαση μετά την διαφωνία μεταξύ του Αρείου Πάγου από τη μια μεριά και του Συμβουλίου της Επικρατείας από την άλλη, δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο απορρίψει την επιστροφή των Δώρων, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν τα αναδρομικά για τις επικουρικές τους, σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζεται πως η υπόθεση των Δώρων έφτασε στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Άρειο Πάγο.

Και αυτό όταν ο Άρειος Πάγος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος και διαφώνησε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα Δώρα τους αναδρομικά 11 μηνών.

Όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης, η Υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημείωσε πως «όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος διαφωνούν, όπως εν προκειμένω, τότε αρμόδιο για να αποφασίσει είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και όπως πάντα να τη σεβαστούμε. Τότε θα δούμε πόσους πληρώνουμε και θα το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

To άρθρο Αναδρομικά: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button