Τεχνολογία

Άγιος για την καθολική Εκκλησία ένας 15χρονος – Ποιος είναι ο Κάρλος Ακούτις που πέθανε από λευχαιμία

Ένα γεννημένο στο Λονδίνο «θαύμα του διαδικτύου», που πέθανε από λευχαιμία ως έφηβος, πρόκειται να γίνει ο πρώτος άγιος της Καθολικής Εκκλησίας στη χιλιετία από τον Πάπα Φραγκίσκο, αφού του αποδόθηκε μια σειρά θαυμάτων μετά τον θάνατό του.

Ο Carlo Acutis, ο οποίος πέθανε το 2006 σε ηλικία 15 ετών, έλαβε τα παρατσούκλια  «ινφλουένσερ του Θεού» και  «προστάτης του διαδικτύου» λόγω της αφοσίωσής του στην προώθηση του έργου του Χριστού στο διαδίκτυο πριν πεθάνει. Είναι ο πρώτος άγιος της Καθολικής Εκκλησίας για τη νέα χιλιετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την ηλικία των τριών ετών δώριζε το χαρτζιλίκι του στους φτωχούς και αργότερα στο σχολείο υποστήριζε θύματα εκφοβισμού και περνούσε τα βράδια του μαγειρεύοντας και μοιράζοντας γεύματα στους άστεγους, μαζί με καθαρές κουβέρτες.

Όταν πέθανε, λίγο αφότου διαγνώστηκε με λευχαιμία, είπε στους γονείς του: «Χαίρομαι που πεθαίνω γιατί έζησα τη ζωή μου χωρίς να χάσω ούτε ένα λεπτό από αυτήν κάνοντας πράγματα που θα ευαρεστούσαν τον Θεό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και σχεδόν 20 χρόνια μετά τον θάνατό του ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε ένα θαύμα που αποδόθηκε στον Κάρλο -αφού πέθανε- όπου η μητέρα μιας γυναίκας από την Κόστα Ρίκα που ενεπλάκη σε σοβαρό ατύχημα με το ποδήλατο προσευχήθηκε στο γυάλινο φέρετρό του και άφησε ένα σημείωμα ζητώντας του να θεραπευτεί η κόρη της το 2022.

Την ίδια μέρα η κόρη της άρχισε να αναπνέει μόνη της  και 10 μέρες αργότερα πήρε εξιτήριο από την εντατική γιατί η αιμορραγία στον εγκέφαλό της είχε εξαφανιστεί εντελώς.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπέγραψε τώρα ένα διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για να γίνει ο Άκουτις άγιος επειδή το Βατικανό λέει ότι ο Κάρλο μεσολάβησε επίσης από τον ουρανό το 2013 για να θεραπεύσει ένα αγόρι από τη Βραζιλία που έπασχε από μια σπάνια πάθηση του παγκρέατος.

Το σώμα του Carlo εκτίθεται στην Ασίζη, όπου φοράει τα αγαπημένα του παπούτσια Nike, τζιν και φούτερ, αλλά γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από Ιταλίδα μητέρα και μισό Άγγλο, μισό Ιταλό πατέρα που εργαζόταν στη Βρετανία ως έμπορος τραπεζίτης.

Στη συνέχεια, το ζευγάρι μετακόμισε στο Μιλάνο, όπου ο γιος τους φρόντιζε έναν ιστότοπο της ενορίας και αργότερα μια ακαδημία με έδρα το Βατικανό. Δημιούργησε επίσης μια διαδικτυακή βάση δεδομένων με θαύματα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, 87 ετών, έχει αγιοποιήσει 912 άτομα από τότε που ανέλαβε την παπική εξουσία το 2013.

Ποια είναι τα πέντε βήματα για να γίνεις άγιος;

Πέντε χρόνια αναμονή: Συνήθως χρειάζεται να περάσουν πέντε χρόνια μετά τον θάνατο κάποιου για να ξεκινήσει η διαδικασία. Αυτό επιτρέπει μια περίοδο προβληματισμού για την υπόθεση.

1) Αναμονή

Η διαδικασία να γίνει κάποιος άγιος δεν μπορεί κανονικά να ξεκινήσει τουλάχιστον όχι πριν συμπληρωθούν πέντε χρόνια από τον θάνατό του. Αλλά αυτή η περίοδος αναμονής μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αλλάξει από τον Πάπα.

2) «Υπηρέτης του Θεού»

Στη συνέχεια, μπορεί να ξεκινήσει μια έρευνα για να αποφανθεί αν το άτομο έζησε τη ζωή του με επαρκή αγιότητα. Συγκεντρώνονται στοιχεία και εάν γίνει αποδεκτή η υπόθεση, το άτομο ονομάζεται «υπηρέτης του Θεού».

3) Απόδειξη της «ηρωικής αρετής»

Το τμήμα που κάνει συστάσεις προς τον Πάπα για τους αγίους εξετάζει τα στοιχεία. Εάν εγκριθεί η υπόθεση, διαβιβάζεται στον Πάπα, που αποφασίζει εάν το άτομο έζησε μια ζωή «ηρωικής αρετής». Εάν ναι, μπορούν να ονομαστούν «σεβάσμιοι».

4) Επαλήθευση «θαύματος»

Το επόμενο στάδιο, η μαρτυρία, απαιτεί ένα «θαύμα» που αποδίδεται στις προσευχές που έγιναν στο άτομο μετά το θάνατό του. Τα περιστατικά πρέπει να «επαληθεύονται» με αποδεικτικά στοιχεία πριν γίνουν αποδεκτά. Στη συνέχεια δίνεται στον υποψήφιο ο τίτλος «ευλογημένος».

5) Αγιοποίηση

Αυτό είναι το τελευταίο βήμα για την ανακήρυξη ενός αποθανόντος ως αγίου. Για να φτάσει σε αυτό το στάδιο, χρειάζεται συνήθως να αποδοθεί ένα δεύτερο «θαύμα».

Σχετικά με τον Κάρλο

Ο Κάρλο πέθανε στη Μόντσα της Ιταλίας αφού μετακόμισε στο Μιλάνο ως παιδί, αλλά γεννήθηκε στο Λονδίνο από τη μητέρα Antonia Salzano και τον πατέρα Andrea Acutis.

Η μητέρα του είπε ότι ο γιος της αφιερώθηκε στη στήριξη συμμαθητών που αγωνίζονται για τη ζωή, θα υπερασπιζόταν φίλους ανάπηρους που δεχόταν εκφοβισμό και θα έφαγε γεύματα σε άστεγους σε όλη την πόλη.

Οι Καθολικοί ενθαρρύνονται να προσεύχονται σε αποθανόντες που πιστεύουν ότι βρίσκονται στον παράδεισο.

Και ο Πάπας Φραγκίσκος πιστεύει ότι ο Κάρλο βοήθησε να γίνει ένα θαύμα πριν από δύο χρόνια.

Το εν λόγω θαύμα, σύμφωνα με το Dicastery του Βατικανού για τις αιτίες των αγίων, αφορούσε τη θεραπεία της Valeria Valverde.

Το Βατικανό αποδίδει στις προσευχές που έγιναν στον Κάρλο, το θαύμα επέτρεψε στη Βαλέρια, 21 ετών, να αναρρώσει έπειτα από ένα σοβαρό ατύχημα με ποδήλατο το 2022.

Την ώρα του δυστυχήματος σπούδαζε στη Φλωρεντία.

Η κυρία Βαλβέρδε υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση για να ανακουφίσει την πίεση στον εγκέφαλό της και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Έξι μέρες αργότερα, η μητέρα της προσευχήθηκε για την ανάρρωση της κόρης της στον τάφο του Κάρλο στην Ιταλία.

Την ίδια μέρα, η εκκλησία λέει ότι η κυρία Βαλβέρδε ανέκτησε τη χρήση των άκρων της, μπόρεσε να μιλήσει και τα σημάδια του τραύματος στο κεφάλι της εξαφανίστηκαν.

Πήρε εξιτήριο από την εντατική δέκα μέρες μετά τις προσευχές της μητέρας της και χρειάστηκε μόνο μια σύντομη φυσιοθεραπεία.

Το Βατικανό ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Κάρλο «επενέβη» από τον παράδεισο το 2013 για να θεραπεύσει ένα αγόρι από τη Βραζιλία που έπασχε από μια σπάνια πάθηση του παγκρέατος.

Από τον θάνατό του, ο Carlo έχει συγκεντρώσει παγκόσμιους θαυμαστές και το σώμα του μεταφέρθηκε στην εκκλησία της Santa Maria Maggiore, στην Ασίζη, όπου εκτίθεται επί του παρόντος.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Ασίζης Domenico Sorrentino δήλωσε στους Times: «Η Εκκλησία στην Ασίζη γιορτάζει. Σκοπεύω να φτάσω στην Ασίζη σήμερα το απόγευμα για να ευχαριστήσω τον Κύριο σε μια ευχαριστιακή γιορτή. Αλλά από τώρα εντάσσομαι στους πιστούς που βρίσκονται στο ιερό για μια προσευχή επαίνου ».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Carlo τον θυμάται ο Αρχιεπίσκοπος του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος το 2020 ίδρυσε την Ενορία του Ευλογημένου Carlo Acutis με εκκλησίες στο Wolverhampton και στο Wombourne.

Τα θαύματα, όταν αναφέρονται, ερευνώνται από την εκκλησία για να διαπιστωθεί η εγκυρότητά τους και θεωρείται ότι είναι μια πράξη που είναι αδύνατη στη φύση.

Δεν υπάρχει ημερομηνία για τον αγιασμό, αλλά τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να προσελκύσουν τεράστιο κοινό με χιλιάδες προσκυνητές να παρευρίσκονται.

Πηγή: Dailymail

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button