Οικονομία

Ταξίδι – αστραπή 4 – 5 ωρών μαζί με τη μετάφραση και το δείπνο, ο Νεκτάριος πήρε πίσω το «λεβέντη μου» στον Κασσελάκη, ήλθε, είδε και απήλθε ο Ράμα, τι άλλαξε και τι πρέπει να αλλάξει στην οικονομία, η ξεκάθαρη θέση Ερντογάν για τα κοιτάσματα και οι ξεχασμένες επενδύσεις στο υδρογόνο

Ταξίδι – αστραπή στην Άγκυρα 4-5 ωρών!

Γύρω στις 4-5 ώρες μαζί με την μετάφραση και το δείπνο που θα παρατεθεί στο παλάτι από τον Τούρκο πρόεδρο στην ελληνική αποστολή, αναμένεται να κρατήσει το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που μπορεί να αλλάξει λίγο:

• Στις 3.30 το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώνεται στην Άγκυρα.
• Στις 4μμ είναι η κλειστή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Θα παρεβρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν καθώς και οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων των ηγετών Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
• Στις 5.30 θα ακολουθήσει η διευρυμένη συνάντηση. Θα προστεθούν στο τραπέζι οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου και Κώστας Φραγκογιάννης με τον ομόλογο τους Μπουράκ Ακτσαπάρ, οι επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Θεμιστοκλής Δεμίρης και Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος και η η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.
• Στις 6μμ θα γίνουν οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν.
• Στις 6.30 είναι προγραμματισμένο το δείπνο.

Τούρκικος καφές και συμπάθεια

Πολύ χαμηλά έχει μπει ο πήχης για τη συνάντηση των δύο ηγετών. Έπαιξαν ρόλο και οι τελευταίες προκλήσεις Ερντογάν (μετατροπή σε τζαμί της Ιεράς Μονής της Χώρας, η γαλάζια πατρίδα στα βιβλία κλπ). « Καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον «alpha» απαντώντας και σε όσους την αντιπολίτευση – όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης – υποστήριξαν ότι έπρεπε να αναβάλει την επίσκεψη στην Άγκυρα. «Μπορούμε να συζητήσουμε τα θέματα (κυριαρχίας) με μια προοπτική που απέχει από τετελεσμένα» δήλωσε ο Ερντογάν στην «καθημερινή» επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Τουρκίας ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο». Αντίθετα η Ελλάδα αναγνωρίζει μία και μόνη διαφορά που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο δικαστήριο της Χάγης. Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συνάντηση με όλες τις εθνικές κόκκινες γραμμές. « Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν» τόνισε στην «Μιλιέτ». «Είμαστε γείτονες, όχι εχθροί».

Ήρεμα νερά μέχρι τον Σεπτέμβριο!

Ο στόχος είναι τα ήρεμα νερά τα οποία η Αθήνα δεν υποτιμά καθώς εδώ και πάνω από ένα χρόνο δεν υπάρχουν παραβιάσεις και η χώρα κερδίζει χρόνο σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά της και την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της. Σήμερα στην Άγκυρα θα ανακοινωθεί και οδικός χάρτης των επόμενων βημάτων που αφορούν τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ ) και την επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οι δυο ηγέτες θα δώσουν το παρών στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, για τα 74χρονα της Συμμαχίας τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον αλλά δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη κάποιο τετ α τετ λόγω των υποχρεώσεων τους.

Ο γύρος και το σαγανάκι

Το ντονέρ κεμπάπ, το διάσημο τουρκικό παραδοσιακό φαγητό λένε οι πληροφορίες ότι θα συμπεριλαμβάνεται στο μενού του δείπνου που θα παρατεθεί στο παλάτι του Ερντογάν. Μοιάζει αρκετά με τον δικό μας γύρο. Ο διευθυντής της «Μιλιέτ» Οζάι Σεντίρ στη συνέντευξη που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη του παραπονέθηκε ότι ενώ παλαιότερα έβρισκε σαγανάκι παντού στην Αθήνα, τώρα του το προτείνουν με μοτσαρέλα. Όταν ζητάει τουρκικό ή ελληνικό καφέ, συνήθως του αντιπροτείνουν εσπρέσο. Ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι μπορεί να βρει σαγανάκι με ελληνικό τυρί. Προφανώς και ελληνικό καφέ. Αρκεί να ξέρει που πηγαίνει.. Όπως κι ένας Έλληνας στην Κωσταντινούπολη.

Τρεις σημαίες δυο ύμνοι

Τελικά όλα κύλησαν χωρίς απρόοπτα με την συγκέντρωση και την ομιλία του Έντι Ράμα, στο Christmas Theater του Γαλατσίου, σε ομοεθνείς του, που κατά εκατοντάδες ήρθαν με λεωφορεία και από την Αλβανία. «Δεν ήρθα να προκαλέσω, ήρθα να μιλήσω στον λαό μου», δήλωσε αφήνοντας αιχμές για όσους θεωρούσαν ότι θα μιλούσε εναντίον της υποψηφιότητας του φυλακισμένου δήμαρχου της Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Προκάλεσε κατά το ήμισυ γιατί επέλεξε να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα πάνω στην επέτειο της σύλληψης του Μπελέρη ενώ οι εκλογές του είναι σε ένα χρόνο και παράλληλα υποστήριξε ότι κανένας Έλληνας δεν είχε κακή μεταχείριση λόγω της καταγωγής του. «Ενοχλήθηκε από την υποψηφιότητά μου» δήλωσε από την φυλακή ο Μπελέρης. «Θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας και να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής». Τρεις σημαίες είχε στην εξέδρα, ο Ράμα, την αλβανική, της ΕΕ και την ελληνική. Μαζί με τον αλβανικό ύμνο ακούστηκε και ο ευρωπαϊκός. Το καλό παιδί στους Ευρωπαίους θέλει να παίξει. Όσο όμως η κυβέρνηση του κατηγορείται για έλλειμα στο κράτος δικαίου, για διαφθορά και εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, ο δρόμος της ενταξιακής πορείας θα είναι μακρύς.

Άλλα είπε άλλα υπέγραψε!

Μπορεί η νέα πρόεδρος της «Βόρειας Μακεδονίας» Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας» αλλά τα επίσημα έγγραφα που υπέγραψε με την ανάληψη των καθηκόντων της είχαν επάνω την επίσημη ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ανάμεσα στην υποκρισία και τον ρεαλισμό κινείται σε πρώτη φάση, όπως σχολίασε ανώτερος διπλωμάτης στην στήλη. Πυρ ομαδόν δέχτηκε από τις Βρυξέλλες και από την Αθήνα η νέα πρόεδρος. Η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι προαπαιτούμενο τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την ευρωπαΐκή ένταξη της γειτονικής χώρας. Κονδύλια που έχει ανάγκη η χώρα κινδυνεύουν να μπλοκαριστούν. Κυρίως όμως η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έχει να αντιμετωπίσει δύο εσωτερικούς πονοκεφάλους. Την αλβανική μειονότητα που ήδη αντέδρασε σφόδρα και την Βουλγαρία που ζητά την αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας στην βόρεια Μακεδονία και απειλεί με βέτο στην ευρωπαΐκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Το μέλλον θα δείξει εάν έρχεται μια ακόμη κωλοτούμπα ή ξεκινάει μια κρίση διαρκείας.

Πήρε πίσω το «λεβέντη μου»

Πολλά σχόλια στα ΜΜΕ αλλά και αναταράξεις στους κύκλους της Εκκλησίας προκάλεσε η φράση «Χριστός Ανέστη λεβέντη μου» που φέρεται να είπε ο μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, την Ανάσταση. Αν και τον χαρακτηρισμό «λεβέντη μου», ο Νεκτάριος τον χρησιμοποιεί συχνά όπως λένε οι Κερκυραίοι, ερμηνεύτηκε ως αλλαγή της σκληρής γραμμής που ακολουθούσε για το νόμο που αφορά την ισότητα στον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών. Είχε επιχειρήσει να διώξει από την εκκλησία δύο βουλευτές που τον ψήφισαν.

Μετάνοια!

Άλλο να επικρατήσει ένα χριστιανικό πνεύμα κι άλλο να γίνονται παρερμηνείες ότι η Εκκλησία άλλαξε γραμμή, όπως τόνιζαν εκκλησιαστικοί κύκλοι. Άναψαν τα τηλέφωνα ιεραρχών που ξενίστηκαν από τον εναγκαλισμό Νεκτάριου – Κασσελάκη. Υπήρξαν μάλιστα και κάποιοι έντονοι διάλογοι. Ενώ ήταν στο Άγιον Όρος ο Νεκτάριος, η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για να διευκρινίσει μεταξύ άλλων ότι «ο Σεβασμιώτατος χαιρέτησε τους πάντας και, μεταξύ αυτών, και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προς τον οποίο είπε επί λέξει: “Χριστός Ανέστη- Χρόνια πολλά”. Δεν χρησιμοποίησε τη λέξη “λεβέντη μου”, όπως κάποια ΜΜΕ εκ φαντασίας δημοσίευσαν». Τόνισε ότι η πόρτα της Εκκλησίας είναι ανοιχτή για όλους τους ανθρώπους, «η μετοχή όμως στο σώμα του Χριστού, όπως αυτή βιώνεται στα μυστήρια και ιδίως στη θεία Ευχαριστία, έχει να κάνει με την μετάνοια του καθενός».

Εκ των υστέρων!

Την Παρασκευή (10/5), με καθυστέρηση πέντε ημερών από την τελετή του Ερντογάν στην διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η μετατροπή σε τζαμί της Ιεράς Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, η Ελλάδα έκανε διάβημα στην UNESCO! Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον οργανισμό και πρώην βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον Ερνέστο Οττόνε αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού καθώς και με στελέχη του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ανέπτυξε το επιχείρημα ότι η μετατροπή του βυζαντινού ναού απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας σε τέμενος, παραβιάζει τον χαρακτήρα ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και εξέφρασε την ανησυχία για πιθανές φθορές και αλλοίωση του ίδιου του μνημείου από την αλλαγή της χρήσης του.

Σωθήκαμε!

Ο αρμόδιος αντιπρόσωπος της UNESCO δήλωσε ότι ο οργανισμός θα εξετάσει σε βάθος και με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα. Σωθήκαμε! Όπως δεν έγινε τίποτα με την Αγιά Σοφιά που μετατράπηκε σε τζαμί, πέφτουν κομμάτια τοίχου και δεν υπάρχει καμμία αντίδραση, έτσι δεν θα γίνει τίποτα και με την Ιερά Μονή της Χώρας. Η αιτία για την καθυστερημένη αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν κάποιες αργίες στην Γαλλία σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. Η ουσία όμως είναι ότι η εκ των υστέρων κινητοποίηση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Και για την Αγιά Σοφιά όπως και για την Ιιερά Μονή της Χώρας που επισκευάζεται από το 2020 ήταν γνωστό από καιρό ότι θα μετατραπούν σε τζαμιά. Τι κάναμε όλο αυτό το διάστημα; Τίποτα. Όπως δεν έκανε και η UNESCO! Για να μην στρουθοκαμηλίζουμε και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Τι άλλαξε, τι πρέπει να αλλάξει!

Ένα άρθρο του καθηγητή Γερ. Μοσχονά, που δημοσίευσε χθες η «Καθημερινή», μας υπενθύμιζε πως η Ελλάδα χρεοκόπησε από την ανοχή στη φοροδιαφυγή και στην εκτεταμένη παραοικονομία, την έλλειψη στρατηγικής για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την απουσία σοβαρής στήριξης του εξωστρεφούς τμήματος του ιδιωτικού τομέα, την προστασία κρατικοδίαιτων συμφερόντων, την απαξίωση της εργασιακής ηθικής, την επιβράβευση του κατακερματισμού των προνοιακών μηχανισμών, την κατάχρηση των αγροτικών επιδοτήσεων και γενικά τη συγκρότηση ενός εξόχως αναποτελεσματικού κράτους.
Μας υπενθυμίζει, επίσης, πως στην Ελλάδα όπου είχε ήδη συγκροτηθεί προ της χρεοκοπίας ένας απίστευτος μηχανισμός αρμέγματος, μέσω του φορολογικού συστήματος, των μισθωτών και των συνταξιούχων, η κατάσταση είναι σήμερα ακόμα χειρότερη! Οι μικρομεσαίοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν και οι μεγάλοι όμιλοι να πληρώνουν μικρότερους φόρους δια της νόμιμης οδού. Το δείχνουν και τα τελευταία, ετήσια στοιχεία της ΑΑΔΕ χωρίς κανένας να προβληματίζεται. Το σημαντικότερο, χωρίς κανένας να αναρωτιέται πόσες από τις παλαιές αμαρτίες έχουν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και πόσες απλά έχουν σκεπαστεί κάτω από ένα πέπλο χειροκροτημάτων!

Θορυβήθηκε ακόμα και ο κ. Στουρνάρας!

Μέχρι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται να έχει θορυβηθεί από την καθυστέρηση των υπευθύνων να φέρουν την ελληνική οικονομία στον ίσιο δρόμο. Προβληματίζεται, διαβάζουμε, από το υψηλότατο ποσοστό συμμετοχής της κατανάλωσης στο ΑΕΠ καθώς στη χώρα μας φτάνει το 70% και στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν ξεπερνά το 50%. Ανησυχεί, επίσης, από το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης που είναι 2,7% του ΑΕΠ στην Ελλάδα από 3,6% στην Ευρώπη. Θα μελετήσει η ΤτΕ το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο της χώρας μαθαίνουμε. Το πρόβλημα είναι να ολοκληρωθεί η μελέτη πριν από το επόμενο εκτροχιασμό υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές! Πρόκειται για αναλυτές που θεωρούν πως το πάρτι έχει ημερομηνία λήξης η οποία ταυτίζεται με την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ας ελπίσουμε πως θα διαψευστούν και πως η επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση της ΤτΕ για το νέο παραγωγικό μας μοντέλο θα κυκλοφορήσει εγκαίρως.

Η Τουρκία θέλει ρόλο στα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Κανένα περιθώριο δεν αφήνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη χθεσινή του συνέντευξη, επίσης, στην «Καθημερινή», για το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η γείτονα στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σήμερα πραγματοποιείται η συνάντηση με την πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθαρίζει χωρίς περιστροφές πως «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο για μια ενεργειακή πλατφόρμα που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία να επιτύχει στην περιοχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπενθυμίζει πως η Άγκυρα αντέδρασε σε κάθε απόπειρα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων που την αγνοούσε και πως έχει κάνει «ανοιχτό κάλεσμα και δηλώσαμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση για μια ενεργειακή συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς και ότι θα υποστηρίξουμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για αυτή». Κατά τα λοιπά, θεωρεί πως «η ενέργεια δεν είναι ένας τομέας σύγκρουσης, αλλά ένας τομέας συνεργασίας».

Τι απέγιναν εκείνες οι επενδύσεις στο υδρογόνο;

Με την εξαίρεση των διυλιστηρίων, της Motor Oil και της Helleniq Energy, φαίνεται πως δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις επενδύσεις στο υδρογόνο. Ακόμα και εκείνες που είχαν ενταχθεί στο πρώτο κύμα των Ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (IPCEI) δεν προχωρούν. Η μεγάλη επένδυση που σχεδίαζε η Advent έχει μπει σε δεύτερη μοίρα αφού η εταιρεία δίνει άλλη μάχη αυτόν τον καιρό στο NASDAQ. Η πολύ μικρότερη επένδυση της B&T Composites στη Φλώρινα δε γνωρίζουμε που βρίσκεται. Πέρυσι σαν τώρα η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας δήλωσε πως η επένδυση των 18 εκατ. ευρώ θα κορυφώνονταν μέσα στο φθινόπωρο του 2023. Αφορά στη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής καινοτόμων συστημάτων αποθήκευσης υδρογόνου και συγκεκριμένα δεξαμενών από ανθρακονήματα, στα οποία εξειδικεύεται η εταιρεία.

Τι σημαίνει η αλλαγή κορυφής στην Εθνική Ασφαλιστική

Για να κλείσουμε ευχάριστα, μόνο καλά νέα φέρνει για την Εθνική Ασφαλιστική η εκπαραθύρωση του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου Robert Gauci από τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, την CVC. Δυστυχώς για την πάλαι ποτέ ισχυρή ασφαλιστική εταιρεία ο κ. Gauci τα βρήκε πολύ σκούρα με αποτέλεσμα να ακούγονται διάφορα για την τύχη της. Η επισημοποίηση της τοποθέτησης του Δημήτρη Μαζαράκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από 8 Ιουλίου είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Θα χρειαστεί, όμως, να κάνει και αυτός ένα – δύο θαύματα μέσα στο επόμενο εξάμηνο για να επιστρέψει η Εθνική Ασφαλιστική εντός τροχιάς.

To άρθρο Ταξίδι – αστραπή 4 – 5 ωρών μαζί με τη μετάφραση και το δείπνο, ο Νεκτάριος πήρε πίσω το «λεβέντη μου» στον Κασσελάκη, ήλθε, είδε και απήλθε ο Ράμα, τι άλλαξε και τι πρέπει να αλλάξει στην οικονομία, η ξεκάθαρη θέση Ερντογάν για τα κοιτάσματα και οι ξεχασμένες επενδύσεις στο υδρογόνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button