Τεχνολογία

Ιράν – Ισραήλ: Παραμένουν προς το παρόν στη μάχη των εντυπώσεων

Ένα θρίλερ εξελίσσεται από τα ξημερώματα της Παρασκευής 19 Απριλίου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς και ένα «πόκερ» εντυπώσεων για το τι ακριβώς συνέβη με την επίθεση του Τελ Αβίβ στο κεντρικό Ιράν και συγκεκριμένα στην πόλη Ισφαχάν. Το Ισραήλ επιτέθηκε, άγνωστο με τι, αν και πηγές κάνουν λόγο για drones και όχι για πύραυλο. Όμως το Τελ Αβίβ, δεν επιβεβαιώνει επίσημα την επίθεση. Το χτύπημα στην ουσία, «αποκαλύφθηκε» από Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν αντίποινα από την πλευρά του Ισραήλ.

Όμως, και η Τεχεράνη, παρά το ότι παραδέχεται ότι σημειώθηκαν εκρήξεις, υποβαθμίζει το γεγονός, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε επίθεση από το εξωτερικό, αλλά κάποια «μικρά drones» από το εσωτερικό της χώρας. Στην ουσία το Ιράν, ξεκάθαρα υποβαθμίζει το γεγονός, κάτι το οποίο σύμφωνα με στρατιωτικούς και διπλωματικούς αναλυτές του προσφέρει την ευκαιρία να απεγκλωβιστεί από τις πολεμικές απειλές των τελευταίων 24ωρων, σύμφωνα με τις οποίες θα ανταπέδιδε σκληρότερα ενδεχόμενο χτύπημα του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, η Τεχεράνη με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές. Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματικό του ιρανικού στρατού, Σιαβό Μιχαντούστ, οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τα οποία έβαλαν εναντίον «ύποπτου αντικειμένου».

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζων ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

«Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοχώρου του Ιράν, ο οποίος έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Δεν υπήρξε καμία αεροπορική επίθεση από τα εξωτερικά σύνορα προς την Ισφαχάν ή άλλα μέρη της χώρας». Είπε ότι το Ισραήλ «έκανε μόνο μια αποτυχημένη και ταπεινωτική προσπάθεια να πετάξει drones. Τα τετρακόπτερα έχουν επίσης καταρριφθεί».

Η Τεχεράνη έκανε λόγο για τρεις εκρήξεις κοντά σε μια στρατιωτική βάση στο Καχζαβαρεστάν, οικισμό ανάμεσα στην Ισφαχάν και το αεροδρόμιό του στο κέντρο της χώρας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση

Παρότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, η Ουάσινγκτον φαίνεται να είχε προειδοποιηθεί για τη νέα ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε. Όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση, ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το NBC και το CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσαν πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 18 Απριλίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος. «Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα. Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα να πει προς το παρόν».

Το Ιράν δεν σκοπεύει να αντεπιτεθεί άμεσα στο Ισραήλ

Το Ιράν δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε παράλληλα σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters, λίγες ώρες αφού πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ιρανικού εδάφους.

«Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση τείνει περισσότερο στη διείσδυση, παρά στην επίθεση», επεσήμανε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ποιος ήταν ο στόχος του Ισραήλ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» γιατί και το Ισραήλ ενδεχομένως θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Για τον λόγο αυτό, διπλωματικές πηγές από το Τελ Αβίβ ανέφεραν ότι το Ισραήλ δεν θα αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση αυτή, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ. «Θα μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί και να αποφύγουν το ενδεχόμενο το Ιράν να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση», είπαν άλλοι δυτικοί παρατηρητές.

Όμως, το χτύπημα του Ισραήλ είχε τρεις στόχους. Σύμφωνα με το Sky News, το χτύπημα τα ξημερώματα της Παρασκευής έγινε για να στείλει τρία μηνύματα προς την Τεχεράνη: Αρχικά, αποκατέστησε την «ισορροπία» στη λογική «μας χτυπήσατε, ξεπεράσατε κόκκινες γραμμές, θα σας χτυπήσουμε πίσω. Και οφθαλμός αντί οφθαλμού και οδόντας αντί οδόντος». Δεύτερον, έστειλε ένα μήνυμα ότι είναι μια χειρουργική απάντηση και όχι μια γενικευμένη επίθεση στο Ιράν. Και τρίτον: Ένα μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι «μπορούμε να χτυπήσουμε βαθιά στο έδαφος του Ιράν» – για αυτό επιλέχτηκε κεντρική περιοχή της χώρας -, τα «μαχητικά μας μπορούν να πετάξουν κοντά ή μέσα στον εναέριο χώρο σας χωρίς να μας καταλάβετε και συνεπώς, αν μας πιέσετε μπορεί να υπάρξει πιο σκληρή απάντηση».

Η ανάλυση του BBC για το χτύπημα του Ισραήλ

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα, αναφέρει ο Jeremy Bowen σε ανάλυσή του στο BBC: Θα θελήσουν οι σκληροπυρηνικοί Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν να απαντήσουν; Το Ισραήλ σχεδιάζει περισσότερες επιθέσεις;

Η σημερινή επίθεση θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια γοήτρου από τον Νετανιάχου να απαντήσει στην επίθεση του Σαββατοκύριακου, χωρίς να αποξενώσει περισσότερο τον Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Ισραήλ να μην απαντήσει στην επίθεση του περασμένου Σαββάτου από το Ιράν, για να «πάρει τη νίκη». Η Βρετανία και άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ έκανα επίσης εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, σημειώνει ο Bowen, το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα είναι αρκετό για τους σκληροπυρηνικούς του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, οι οποίοι πιστεύεται ότι θέλουν μια ισχυρή απάντηση, ώστε, όπως το βλέπουν, να αποκαταστήσουν την ικανότητα του Ισραήλ να αποτρέπει τους εχθρούς του.

Οι σύμμαχοι του υπερεθνικιστικού συνασπισμού του Νετανιάχου ζήτησαν επίσης σκληρά αντίποινα από το Ισραήλ.

Η καλύτερη επιλογή για την περιοχή, κατά τη γνώμη των δυτικών κυβερνήσεων, είναι τόσο το Ιράν, όσο και το Ισραήλ να χαράξουν μια πιο ήπια γραμμή.

Ξεκίνησε με την επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, που σκότωσε 16 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τριών στρατηγών.

Ακόμα και αν αυτό είναι το τέλος της κρίσης των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργηθεί νέα προηγούμενα. Το Ιράν χτύπησε το Ισραήλ σε μια άμεση επίθεση και το Ισραήλ απάντησε με τη δική του άμεση επίθεση, κάτι το οποίο αλλάζει τους «κανόνες του παιχνιδιού» στη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί σίγουρα είναι πως ο μακροχρόνιος σκιώδης πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών έχει πλέον τελειώσει, καταλήγει ο Bowen.

Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης

Από τις 8:00 ξεκίνησαν εκ νέου να λειτουργούν τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, αφού η εναέρια κυκλοφορία είχε ανασταλεί λόγω των εκρήξεων.

Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί» και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων «Μεχραμπάντ», διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button