Infographic: Κινδυνεύουν οι μισές καλλιεργήσιμες εκτάσεις αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2°C

Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία νέα μελέτης που αποκαλύπτει ότι εάν η μέση αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει στους δύο βαθμούς Κελσίου – ένα σενάριο που φαίνεται πως πλησιάζει επικίνδυνα – κινδυνεύουν να χαθούν πάνω από τις μισές καλλιεργήσιμες εκτάσεις παγκοσμίως.
Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε Nature Food, προβλέπει πως η κλιματική αλλαγή θα μεταβάλει τις περιοχές που είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη 30 μεγάλων καλλιεργειών σε τέσσερα σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη, που κυμαίνονται από 1,5 έως 3 βαθμούς Κελσίου.
Αλλάζει η ποικιλομορφία των καλλιεργειών
Ταυτόχρονα, η υπερθέρμανση εκτιμάται πως θα μειώσει την ποικιλομορφία των καλλιεργειών σε περιοχές κοντά στον Ισημερινό, όπως η υποσαχάρια Αφρική και η νότια Ασία. Οι περιοχές αυτές θα δουν τη μεγαλύτερη μείωση της δυνητικής ποικιλομορφίας των καλλιεργειών τους, καθώς αναμένεται πτώση «σε περισσότερο από το 70% της καλλιεργήσιμης έκτασης εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου» σύμφωνα με τη μελέτη.
Για να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη μελλοντική ποικιλομορφία των καλλιεργειών, οι ερευνητές και οι ερευνήτριες χρησιμοποιούν την έννοια του «ασφαλούς κλιματικού χώρου» ή κλιματικής «θέσης» για 30 μεγάλες καλλιέργειες.
Τι σημαίνει αυτό;
Η προσέγγιση αυτή σκιαγραφεί τον τρέχοντα «κλιματικό χώρο» των μεγάλων περιοχών παραγωγής κάθε καλλιέργειας, με βάση τις ετήσιες βροχοπτώσεις, τη βιοθερμοκρασία και την ξηρασία. Η βιοθερμοκρασία είναι ο μέσος όρος των μέσων μηνιαίων θερμοκρασιών πάνω από τους μηδέν Βαθμούς Κελσίου και κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου και συνιστά μια μέθοδος υπολογισμού της θερμοκρασίας και της καλλιεργητικής περιόδου.
Στη βάση αυτή, και υιοθετώντας την προσέγγιση του «ασφαλούς κλιματικού χώρου», οι επιστήμονες διερευνούν την ποικιλομορφία των καλλιεργειών υπολογίζοντας τον αριθμό των καλλιεργειών που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο μέλλον.
Έπειτα, προσπαθούν να προβλέψουν πώς θα μεταβληθούν αυτές οι περιοχές σύμφωνα με τα τέσσερα μελλοντικά σενάρια υπερθέρμανσης στους 1.5, 2, 3 και 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Τα ευρήματα
Για το σενάριο θέρμανσης 1,5 °C, περισσότερες από τις μισές από 30 καλλιέργειες θα υποστούν καθαρή μείωση στην παγκόσμια δυνητική καλλιεργήσιμη έκταση τους. Οι καλλιέργειες που πλήττονται περισσότερο είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η σόγια, οι φακές και οι πατάτες.
Εάν η υπερθέρμανση υπερβεί τους δύο βαθμούς Κελσίου, οι μειώσεις στις κατάλληλες περιοχές για τις 30 καλλιέργειες γίνονται πιο έντονες – σε ορισμένες περιπτώσεις πλησιάζουν και ξεπερνούν το 50%.
Στο σενάριο θέρμανσης τριών βαθμών Κελσίου, μειώνεται η κατάλληλη καλλιεργήσιμη έκταση.
Οι καλλιέργειες χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες:
- Δημητριακά
- Φρούτα και Λαχανικά
- Ελαιοπαραγωγικές καλλιέργειες
- Όσπρια
- Αμυλώδεις ρίζες
Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή καλλιεργειών και την ποικιλομορφία τους θα διαφέρουν ανά τον κόσμο.
Η υποσαχάρια Αφρική και η νότια Ασία, θα έχουν τη μεγαλύτερη μείωση της δυνητικής ποικιλομορφίας των καλλιεργειών – με μείωση σε περισσότερο από 70% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων – εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Αντίθετα, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να αυξήσει την ποικιλομορφία των καλλιεργειών σε άλλες περιοχές – όπως η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη, η Κεντρική Ασία και η Λατινική Αμερική. Σε αυτές τις περιοχές, η ποικιλομορφία των καλλιεργειών θα αυξηθεί –ή δεν θα δει καμία αλλαγή– σε περισσότερες από τις μισές καλλιεργήσιμες εκτάσεις υπό θέρμανση έως και 3 βαθμούς Κελσίου.