Πολιτική

Οι τρεις εβδομάδες μέχρι το κυβερνητικό crash test στη ΔΕΘ – Η μεσαία τάξη και η πολιτική ανασύνταξη

Μετά από ένα «μίνι» Αυγουστιάτικο διάλειμμα, τα κυβερνητικά στελέχη σταδιακά επιστρέφουν στις επάλξεις, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε μόλις τρεις εβδομάδες από σήμερα, με την κοινωνία, μέρος της οποίας δεν κατάφερε να κάνει διακοπές, να αναμένει μία ανάσα.

Μετά από έναν θυελλώδη Ιούνιο και Ιούλιο, όπου κυριάρχησε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οδήγησε στο κόκκινο την πολιτική σύγκρουση εντός και εκτός Βουλής, ενώ έβλαψε και την εικόνα της Κυβέρνησης στην κοινωνία, το κυβερνητικό επιτελείο καλείται τώρα να ανασυνταχθεί, να εκμεταλλευτεί τον χρόνο που μεσολάβησε και να μετατρέψει την όποια ενδεχόμενη «αποσυμπίεση», σε μία νέα ελπίδα για ανάπτυξη, μείωση γραφειοκρατίας και φοροελαφρύνσεις.

«Κάθε κυβέρνηση έχει δυσκολίες, περνάει από αναταράξεις, αλλά από εκεί και πέρα το τελικό ταµείο γίνεται στο τέλος» σημείωσε ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες.

Καλείται να βρει πολιτικό «ρυθμό»

Αυτή η ΔΕΘ εξάλλου από πολλούς θεωρείται ίσως η κρισιμότερη για τον Πρωθυπουργό από το 2019.

Η Κυβέρνηση καλείται να επανακτήσει τον πολιτικό ρυθμό και να ενισχύσει το αφήγημά της για σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακή προοπτική. Ο Σεπτέμβριος αποτελεί κρίσιμο μήνα τόσο για τις πολιτικές εξαγγελίες όσο και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας.

Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις κάλπες του 2027 είναι λιγότερος από αυτόν που έχει ήδη διανύσει η Κυβέρνηση και από το βήμα της έκθεσης ο Πρωθυπουργός θα κληθεί όχι μόνο να πείσει την κοινωνία πως τα μέτρα που θα ανακοινώσει θα απαλύνουν την πίεση στις τσέπες των πολιτών, αλλά να δομήσει και έναν νέο πολιτικό αφήγημα που θα οδηγήσει την παράταξη στις εκλογές.

Αντίστροφη μέτρηση για το «κλείδωμα» των μέτρων

Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει αυτή την εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου και ανοίγει με αυτό τον τρόπο ο «χορός» των συσκέψεων που θα «κλειδώσουν» τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ολα δείχνουν πως θα είναι ένα πακέτο εμπροσθοβαρές, με βασικό στόχο την εισοδηματική ενίσχυση της μεσαίας τάξης.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, το πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεπεράσει το αρχικά προβλεπόμενο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει ή και να υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ. Παρά το αυξημένο δημοσιονομικό βάρος, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως η επίτευξη των οικονομικών στόχων δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προετοιμάζει δέσμη παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι ελαφρύνσεις στη φορολογία που πρόκειται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, η νέα στρατηγική για την ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και η σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις – κατά 25%.

Στο κομμάτι της κατοικίας αναμένεται πολυεπίπεδη παρέμβαση της Κυβέρνησης ώστε να αμβλυνθεί το στεγαστικό πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβερνητική φαρέτρα είναι μέτρα όπως το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», η αξιοποίηση του αποθέματος δημοσίων ακινήτων μέσω της κοινωνικής αντιπαροχής και κίνητρα ώστε κλειστά ακίνητα να πέσουν και πάλι στην αγορά.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στο «πολιτικό συµβόλαιο µε τον ελληνικό λαό» και να εξηγήσει τι έχει δεσμευτεί να κάνει στη διάρκεια της τετραετίας και τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα.

Αναμένεται να ρίξει το βάρος του στην προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, στη μείωση της ανεργίας, στα βήματα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και στη διαχείριση του μεταναστευτικού μεταξύ άλλων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button