«Στέγνωσε» η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου – Αποκαρδιωτικές εικόνες

Οι εικόνες που καταγράφει ο φωτογραφικός φακός αποκαλύπτουν μία διαφορετική οπτική ενός σημαντικού φυσικού οικοσυστήματος σε κρίση.
Ξηρασία στον υδροβιότοπο Καλοχωρίου
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI
Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου αποτελεί την βόρεια πύλη του Εθνικού Πάρκου και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Η ξηρασία στον υδροβιότοπο Καλοχωρίου
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI
Παρότι βρίσκεται στις παρυφές ενός μεγάλου αστικού κέντρου και δέχεται σημαντικές πιέσεις, είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου, καθώς φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς πουλιών και άλλων οργανισμών, όλες τις εποχές του χρόνου.

Η ξηρασία στον υδροβιότοπο Καλοχωρίου
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI
Συχνά στη λιμνοθάλασσα καταφεύγουν μεγάλοι αριθμοί φοινικοπτέρων, των γνωστών φλαμίνγκο, που βρίσκουν άφθονη τροφή στα αβαθή νερά της.

Λειψυδρία στον υδροβιότοπο Καλοχωρίου
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI
Η περίπτωση της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου είναι μοναδική στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για έναν «νέο» υγρότοπο που δημιουργήθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ως αποτέλεσμα της καθίζησης του εδάφους που προκλήθηκε από την υπεράντληση νερών από τους υπόγειους υδροφορείς σε συνδυασμό με τη χαλαρή σύσταση του εδάφους.



