«Ρίζα Ρίζα»: Οι… ρίζες της βιωσιμότητας βρίσκονται σε ένα all-day food bar στο Κουκάκι

Κάποιες περιοχές της Αθήνας, παρά τις αλλαγές που έχει φέρει ο χρόνος, δεν έχουν χάσει τη γοητεία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Κουκάκι: Εκεί όπου ανάμεσα στη νοτιοανατολική πλευρά του Λόφου Φιλοπάππου και τη λεωφόρο Συγγρού, αλλά και σε κοντινή απόσταση από την Ακρόπολη, το χθες συναντά το σήμερα.
Τα νεοκλασικά κτήρια, πολλά εκ των οποίων έχουν ανακαινιστεί, μεταφέρουν νοητά κατοίκους και επισκέπτες στον 19ο και τον 20ό αιώνα, ενώ τα εναλλακτικά καφέ, τα all-day spots και τα ενδιαφέροντα, από πλευράς γαστρονομίας, εστιατόρια αποτελούν σήμερα λόγους που το Κουκάκι συνεχίζει να είναι ελκυστικό. Αρκεί να περπατήσει κάποιος την οδό Δράκου: Ο πεζόδρομος είναι γεμάτος από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της καφεστίασης και φιλοξενίας (HoReCa), οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μίας περιοχής υψηλής επισκεψιμότητας όλον τον χρόνο, εκ των οποίων κάποιες υιοθετούν παράλληλα βιώσιμες πρακτικές που εναρμονίζονται με τη φιλοσοφία τους.
Στον αριθμό 19 της οδού, το «Ρίζα Ρίζα», προκειμένου να πετύχει αυτόν τον διπλό στόχο, επέλεξε να γίνει ένα από τα 3.000 μέλη του προγράμματος ZERO WASTE HORECA (και της αντίστοιχης online πλατφόρμας www.zerowastefuture.gr), που υλοποιείται από τη ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation, την υποστήριξη της Coca-Cola στην Ελλάδα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τι προσφέρει το ZERO WASTE HORECA
Στόχος του ZERO WASTE HORECA είναι να προσφέρει δωρεάν στα μέλη του τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορούν να μειώνουν τα απορρίμματά τους, να εξοικονομούν νερό και ενέργεια, καθώς και να κάνουν τις προμήθειές τους με βιώσιμο τρόπο. Παράλληλα, το πρόγραμμα καθοδηγεί και προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στα μέλη του ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις HoReCa να υιοθετήσουν σταδιακά ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις που φέρουν οι νέες νομοθεσίες αναφορικά με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, να μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος, να προσελκύουν το ολοένα αυξανόμενο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό, αλλά και να επενδύουν στη φήμη τους.
Πώς η λογική του «Ρίζα Ρίζα» συναντά τη φιλοσοφία του ZERO WASTE HORECA
O Γιώργος Γαλάνης, Bar Manager του «Ρίζα Ρίζα», μιλώντας στο CNN Greece, θυμάται πως, όταν έμαθε για το ZERO WASTE HORECA και τη δυνατότητα ένταξης σε αυτό, σκέφτηκε «γιατί όχι;», αφού η λογική αυτή ταίριαζε στη φιλοσοφία της επιχείρησης και «πραγματικά χαιρόμασταν για αυτήν τη συνεργασία».

Συγκεκριμένα, κίνητρο για τη συμμετοχή στο ZERO WASTE HORECA αποτέλεσε η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης, με τον κ. Γαλάνη να εξηγεί πως «αποτέλεσε από την αρχή βασικό στοιχείο της λειτουργίας μας, θέλοντας να δώσουμε, από τη μία, νέα ζωή σε έπιπλα και αντικείμενα και, από την άλλη, να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα οικειότητας και ζεστασιά για τους πελάτες μας».

Στις αρχές της zero waste διαδρομής της επιχείρησης, υπήρχαν προκλήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση του προσωπικού και την εσωτερική οργάνωση, ωστόσο το πρόγραμμα συνέβαλε στην αντιμετώπισή τους «Μας βοήθησαν πολύ και οι οδηγοί καλών πρακτικών και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος και, βέβαια, η ψηφιακή πλατφόρμα του ZERO WASTE HORECA μάς βοηθάει στη συνεχή ενημέρωση και βελτίωση των zero waste πρακτικών», τονίζει ο κ. Γαλάνης.

Πέρα από το να υποστηρίζει έμπρακτα την επαναχρησιμοποίηση, το «Ρίζα Ρίζα» έχει τοποθετήσει μπλε και καφέ κάδους ανακύκλωσης.

Επιπλέον, αξιοποιεί τη δυνατότητα να επιστρέφει τις γυάλινες φιάλες μπύρας και αναψυκτικών, ενώ προσπαθεί να εκπαιδεύει συνεχώς το προσωπικό του πάνω σε θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας.

Όσο για τους επόμενους στόχους για τη συνεχή βελτίωση των zero waste πρακτικών, αυτοί είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, καθώς ο κ. Γαλάνης αναγνωρίζει τα πολλαπλά τους οφέλη: Διατήρηση τόσο της ποιότητας όσο και των χαμηλών τιμών που χαρακτηρίζουν την επιχείρηση.

Το σίγουρο είναι πως οι μέχρι τώρα προσπάθειες του «Ρίζα Ρίζα» ώστε να είναι μία βιώσιμη επιχείρηση, αποδίδουν ήδη καρπούς, καθώς η επιχείρηση έλαβε πριν από λίγους μήνες Χάλκινη Zero Waste HORECA Διάκριση και δεδομένου ότι βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη, «αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ, γιατί έχει πολύ τουρισμό και οι ξένοι τουρίστες επιλέγουν μαγαζιά τα οποία έχουν διακριθεί και κάνουν τέτοιες κινήσεις που συμφωνούν με τη φιλοσοφία του ZERO WASTE HORECA».

Κλείνοντας, ο κ. Γαλάνης προτείνει από την εμπειρία του τρεις zero waste πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν ένα νέο εστιατόριο που ξεκινάει τώρα την πορεία του. Ποιες είναι αυτές; Η εκπαίδευση του προσωπικού, η ορθή τοποθέτηση ανακυκλώσιμων υλικών, για παράδειγμα χαρτί, γυαλί, πλαστικό, οργανικά, σε ξεχωριστούς κάδους και η σωστή οργάνωση της κουζίνας «ώστε να μην πετάμε άσκοπα υλικά και να αξιοποιούμε τα οργανικά όσο καλύτερα μπορούμε».



