Οικονομία

«Ateno Cook & Deli»: Βαδίζει σε έναν zero waste δρόμο για να γίνει πρότυπο εστιατόριο βιωσιμότητας

Αν περπατήσει κανείς στο κέντρο της Αθήνας θα δει πως υπάρχουν σημεία που θυμίζουν κάτι από το παρελθόν, από την παλιά Αθήνα.

Σημεία που σε εμπνέουν να τα περπατήσεις και να τα ανακαλύψεις. Όμως δεν είναι όπως παλιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αιόλου, ένας από τους πρώτους δρόμους που δημιουργήθηκαν στην πόλη και για χρόνια είχε κατ’ εξοχήν εμπορικό χαρακτήρα.

Σήμερα, όμως, ο δρόμος έχει αποκτήσει μία διαφορετική ενέργεια, με πολλά εστιατόρια, καφέ και καταλύματα για διαμονή για να καλύψουν την ανάγκη φιλοξενίας του αυξανόμενου αριθμού τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα. Η Αθήνα είναι πλέον μεταξύ των κορυφαίων city-break προορισμών παγκοσμίως αποδεικνύοντας πως μπορεί να προσφέρει νέους λόγους για να την επισκεφτεί κανείς, ακόμα και για λίγες μέρες.

Άλλωστε, στη μετά Covid εποχή, ο ελληνικός τουρισμός «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αυτό, όμως, συνεπάγεται πως οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρομεσαίες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της καφεστίασης και της φιλοξενίας (HoReCa) οφείλουν να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ολοένα και πιο απαιτητικών περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων τουριστών, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση στοχεύει το πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA και η αντίστοιχη online πλατφόρμα www.zerowastefuture.gr, που υλοποιείται από τη ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation, την υποστήριξη της Coca-Cola στην Ελλάδα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ανάμεσα στα περισσότερα από 3.000 μέλη του από όλη τη χώρα είναι και το «Ateno Cook & Deli» στην «καρδιά» της Αιόλου και του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας.

katagrafh3.jpg

Τι είναι το ZERO WASTE HORECA

Το ZERO WASTE HORECA υποστηρίζεται από την Coca-Cola στην Ελλάδα και υλοποιείται από την ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με συνέπεια από το 2018. Στόχος του, να προσφέρει δωρεάν στα μέλη του τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να ανακυκλώνουν περισσότερα απορρίμματα, να εξοικονομούν νερό και ενέργεια και να κάνουν τις προμήθειές τους με βιώσιμο τρόπο. Παράλληλα, το πρόγραμμα καθοδηγεί και συμβουλεύει τα μέλη του βοηθώντας τις επιχειρήσεις HoReCa να υιοθετήσουν σταδιακά ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας.

Έτσι, οι επιχειρήσεις μπορούν να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις προκλήσεις που φέρουν οι νέες νομοθεσίες για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, να μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος, αλλά και να προσελκύουν το ολοένα αυξανόμενο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό, επενδύοντας ταυτόχρονα στη φήμη τους.

katagrafh4.jpg

Πώς το όραμα του «Ateno Cook & Deli» είναι σε συμφωνία με τους στόχους του ZERO WASTE HORECA

Το deli-εστιατόριο δημιουργήθηκε πριν από 1,5 χρόνο και είναι μέλος του ZERO WASTE HORECA, ενώ πριν από λίγους μήνες, έλαβε Αργυρή Zero Waste Διάκριση. To εστιατόριο ήθελε να δώσει έμφαση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την πρώτη μέρα, όπως σημειώνει εμφατικά ο Κωνσταντίνος Τρανουλίδης, υπεύθυνος του «Ateno Cook & Deli», ενώ το Zero Waste HoReCa τούς βοήθησε να αγγίξουν τον στόχο τους.

katagrafh5.jpg

Πρακτικά «μπήκαμε στη διαδικασία και αλλάξαμε τα σουπλά με λινά τραπεζομάντιλα, τις χαρτοπετσέτες αντίστοιχα με πετσέτες και γενικότερα προσπαθήσαμε πολύ να εκπαιδεύσουμε και τους προμηθευτές μας, αλλά και τους πελάτες μας, ώστε λίγο να μπουν και αυτοί οι ίδιοι μέσα σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε μιλώντας για τη φιλοσοφία του εστιατορίου στην κάμερα του CNN Greece.

katagrafh6.jpg

Αναμενόμενα, το εστιατόριο αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες στην προσπάθεια ενσωμάτωσης Zero Waste πρακτικών στην καθημερινότητά του. Μέσα από τη συνεπή εκπαίδευση του προσωπικού, σταδιακά εφαρμόζονται οι οδηγίες με σωστό τρόπο, με τον κ. Τρανουλίδη να επισημαίνει πως ακόμα και ο πελάτης εκπαιδεύεται.

katagrafh7.jpg

Ο ίδιος στάθηκε και στο πώς η Coca-Cola στην Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τις επιχειρήσεις όπως το «Ateno Cook & Deli» που συμμετέχουν στο ZERO WASTE HORECA: Μέσα από την πλατφόρμα του προγράμματος γίνεται καταγραφή των προϊόντων για να ξέρουν οι επιχειρήσεις αν μειώνουν τα απορρίμματά τους ή όχι, και να προσαρμόζουν τη στρατηγική τους, ενώ προσφέρει και σεμινάρια για την εκπαίδευση του προσωπικού.

katagrafh8.jpg

Ο κ. Τρανουλίδης συμπλήρωσε πως πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, υπάρχουν και οικονομικά: Για παράδειγμα, ο όγκος των απορριμμάτων του «Ateno Cook & Deli» έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός το οποίο με τη σειρά του έχει συμβάλλει στη μείωση του όγκου των προμηθειών. Παράλληλα, ο ίδιος παρατηρεί πως οι πελάτες αισθάνονται πως συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, καθώς «ακόμα και βλέποντας το σηματάκι (σ.σ.: του ZERO WASTE HORECA) που έχουμε τοποθετήσει στην είσοδο του εστιατορίου, κάνουν πολύ συχνά ερωτήσεις και για τις διαδικασίες που ακολουθούμε αλλά και αυτά που τους ενδιαφέρουν άμεσα, όπως ποια υλικά προέρχονται από μικρούς παραγωγούς».

katagrafh9.jpg

Όσον αφορά στο όραμα του «Ateno Cook & Deli», ο κ. Τρανουλίδης επισημαίνει πως αυτό είναι να γίνει, με τη βοήθεια του ZERO WASTE HORECA, «πρότυπο εστιατόριο βιωσιμότητας, με μειωμένα απορρίμματα και χωρίς προϊόντα που δεν είναι ανακυκλώσιμα ή επαναχρησιμοποιούμενα».

katagrafh10.jpg

Το μήνυμά του προς τους υπόλοιπους επαγγελματίες του κλάδου; Πολύ απλό, δηλώνει ο ίδιος παροτρύνοντας τους συναδέλφους του να γίνουν άμεσα μέλη του ZERO WASTE HORECA. «Αν μπορούμε να βάλουμε έστω και ένα εστιατόριο ακόμα ή ένα κατάστημα εστίασης σε αυτό το πρόγραμμα θα είναι σίγουρα ένα κέρδος και για μας και για τον πλανήτη», καταλήγει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button