Στο μπαρ της ζούγκλας, οι χιμπατζήδες πίνουν δύο ποτάκια την ημέρα

Οι άνθρωποι παραγγέλνουν τα ποτά τους στα μπαρ, οι χιμπατζήδες τα μαζεύουν από τα δέντρα: τα υπερώριμα φρούτα που καταναλώνουν οι στενοί συγγενείς μας συχνά έχουν υποστεί φυσική ζύμωση και περιέχουν σημαντικές ποσότητες αλκοόλ, διαπιστώνει νέα μελέτη.
Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, προσφέρουν στήριξη στη λεγόμενη θεωρία του «μεθυσμένου χιμπατζή», σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι κληρονόμησαν την αγάπη τους για το αλκοόλ από τους μακρινούς προγόνους τους, για τους οποίους ακόμα και τα μισοσαπισμένα φρούτα ήταν σημαντική πηγή θερμίδων.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο «Science Advances» εξετάζει δύο πληθυσμούς χιμπατζήδων στην Ουγκάντα και την Ακτή Ελεφαντοστού. Οι ερευνητές συνέλεξαν πεσμένα φρούτα 21 ειδών, τα οποία αντιστοιχούν στο 70% της διατροφής του είδους.
Οι καρποί βρέθηκαν να περιέχουν κατά μέσο όρο 0,26% αλκοόλ κατά βάρος, καθώς φιλοξενούν ζυμομύκητες που μεταβολίζουν τα σάκχαρα και τα μετατρέπουν σε αιθανόλη. Δεδομένου ότι οι χιμπατζήδες καταναλώνουν κάθε μέρα περίπου 5 κιλά φρούτων, υπολογίζουν οι ερευνητές, η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να φθάνει τα 14 γραμμάρια αιθανόλης, λίγο περισσότερο από το ευρωπαϊκό στάνταρ των 10 γραμμαρίων ανά ποτό. Δεδομένου όμως ότι ο μέσος χιμπατζής ζυγίζει μόνο 40 κιλά, η δόση ανεβαίνει σχεδόν στα δύο ποτάκια την ημέρα.
Τα ευρήματα δημιουργούν αναπόφευκτα το ερώτημα του εάν η φράση «μεθυσμένος χιμπατζής» ισχύει στην κυριολεξία. Οι ερευνητές λένε ότι δεν παρατήρησαν ενδείξεις μέθης, καθώς τα φρούτα καταναλώνονται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μονομιάς.



