Περιβάλλον

Γιατί η Ελευσίνα έχει πιο καθαρό αέρα από το… Μαρούσι ή τους Θρακομακεδόνες – Ειδικός εξηγεί

Απαντήσεις στο παράδοξο της εξαιρετικής ποιότητας αέρα που καταγράφηκε στη… βιομηχανική ζώνη της Ελευσίνας σε προηγούμενο άρθρο του CNN Greece, δίνει η διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασιλική Ασημακοπούλου, εξηγώντας τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ποιότητα της ατμόσφαιρας μίας περιοχής.

Το CNN Greece βασίστηκε σε μετρήσεις εκείνης της στιγμής που ανανεώνονται ανά μία ώρα στο IQAir και κατέγραψε ένα snapshot, ένα στιγμιότυπο των συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων που επικρατούσαν εκείνη την ώρα.

Τη στιγμή, λοιπόν, που οι αισθητήρες καταγράφουν τα συγκεκριμένα δεδομένα, είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν στο αποτέλεσμα.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα αέρα

«Οι άνεμοι που πνέουν και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, η μειωμένη κυκλοφορία, η ένταση της βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του αέρα» όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Φυσικά και μπορεί, επομένως, ακόμη και η Ελευσίνα ανά φάσεις της ημέρας να έχει καθαρότερη ποιότητα αέρα, ειδάλλως θα ήμασταν όλοι νεκροί» αναφέρει χαριτολογώντας, για να συμπληρώσει πως «η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Η Βασιλική Ασημακοπούλου

«Δεν είναι πάντα σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, εκτός και αν σημειωθεί κάποιο ακραίο συμβάν, όπως μία πυρκαγιά, ή η μεταφορά αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα» τονίζει η κα Ασημακοπούλου.

Ειδικότερα, όπως αναλύει η ίδια «σύμφωνα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων παρατηρούνται στο πικ της κυκλοφορίες περίπου από τις 7:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα που λειτουργούν οι βιομηχανίες και ώρες κατά τις οποίες κυκλοφορούν περισσότερο οι πολίτες». Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας όμως οι εκπομπές ρύπων μειώνονται.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι, «για την αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα πρέπει να συγκεντρώνουμε δεδομένα σε μεγαλύτερη χρονική κλίμακα, ενός έτους ή σε εποχιακή βάση, καθώς μακροπρόθεσμα διαφαίνεται ποιες περιοχές ήταν οι πιο επιβαρυμένες και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή την επιβάρυνση».

Συγκρίνοντας τα εργαλεία μέτρησης

Αναφερόμενη στα εργαλεία που αξιοποιούνται για την μέτρηση της ποιότητας του αέρα, η κα Ασημακοπούλου τόνισε πως η εφαρμογή του IQ Air από την οποία αντλήθηκαν τα στοιχεία που δημοσίευσε στο CNN Greece, «αντλεί δεδομένα από διαφορετικών ειδών αισθητήρες, διαφορετικής τεχνολογίας και από όποιους τα έχουν διαθέσιμα».

«Οι σταθμοί που κατέγραψαν, για παράδειγμα, την ποιότητα του αέρα στην Ελευσίνα και τους Θρακομακεδόνες ανήκουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διαθέτουν προδιαγραφές εναρμονισμένες με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, επομένως μία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, όπως αυτή που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος και όχι μία παγκόσμια όπως στην περίπτωση του IQAir αποτελεί πιο αξιόπιστη πηγή.

Η επιστήμονας εκφράζει τον προβληματισμό της, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα εργαλείο που συγκεντρώνει δεδομένα από διάφορους σένσορες (αισθητήρες) «οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι και διαφορετικής τεχνολογίας, αλλά εκτός αυτού δεν γνωρίζουμε καν πού είναι τοποθετημένοι». «Είναι σε μία ταράτσα; Σε ένα μπαλκόνι;».

Την ίδια ώρα, συγκεντρώνει επίσης δεδομένα από εργαλεία που δεν έχουν δημιουργηθεί από επίσημους φορείς ή επιστήμονες, όπως στην περίπτωση της εφαρμογής «Panacea», ωστόσο εντοπίζονται «επίσης users, με αμφιβόλου ποιότητας σένσορες, με την κωδική ονομασία Νικόλας».

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτές τις παραμέτρους, η κα Ασημακοπούλου επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να αξιοποιούνται επίσημα εργαλεία τα οποία συμβαδίζουν με τις προδιαγραφές που απαιτούνται στην εκάστοτε χώρα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button