
Ο Κίμων Φραγκάκης και ο Βασίλης Μπουρτσάλας συζητούν για τα μυστικά του κοστουμιού, στο Master Class του Artisans event.
Ήταν παραμονή Χριστουγέννων, πριν από 20 χρόνια, όταν ο Βασίλης Μπουρτσάλας άνοιξε την πόρτα του Bespoke Athens στο Κολωνάκι. Όραμά του, να δημιουργήσει ένα ατελιέ ραπτικής εφάμιλλο των κορυφαίων παγκοσμίως. Να βάλει το “Athens” σε ισότιμη θέση με το “London”, το “Paris” ή το “Milan”.

Στην υποδοχή της Αίγλης, οι καλεσμένοι αντίκρυζαν την αφίσα-σκίτσο του event και μια σειρά χειροποίητα κοστούμια του Bespoke Athens.
20 χρόνια πριν, ο κόσμος δεν καταλάβαινε τί σημαίνει bespoke. Και μέχρι σήμερα, λίγοι κατανοούν τί πάει να πει χειροποίητο επί παραγγελία ένδυμα. Ο Μπουρτσάλας, αυτό το είδε ως ευκαιρία για να εκπαιδεύσει το κοινό και να συνεχίσει, ως σήμερα, να εκπαιδεύεται και ο ίδιος στο αντικείμενο που τόσο αγαπά.
Το Chivas Regal ήταν χορηγός σε ακόμα ένα Artisans Event και έτερψε τους καλεσμένους μέχρι να έρθει το φαγητό, αλλά και μετά το τέλος του δείπνου. Δεξιά, ο CEO της Pernod Ricard Matthieu Lambotte με τη σύζυγό του.
Την Πέμπτη 5 Ιουνίου, οι λάτρεις του χειροποίητου και του διαχρονικού ανδρικού στυλ, τίμησαν τον δημιουργό του Bespoke Athens, Βασίλη Μπουρτσάλα. Και, όπως έγραφε στην αρχή της επιστολής του προς τον mr. Bespoke ο εμπνευστής των Artisans events, Κίμων Φραγκάκης, «αν συνυπολογίσουμε το πρώτο μας event με τον Ozwald Boateng για το Status, περνώντας από την παρθενική παρουσίαση του Valentino Ricci στην Αθήνα με το Andro, και στη συνέχεια τα Artisans events με τον Massimo Scapellato (δείτε εδώ) και τον Gennaro Annunziata, (δείτε εδώ) φτάσαμε αισίως στο πέμπτο μας event που είναι –δικαιωματικά– αφιερωμένο σε εσένα: στην πίστη σου, στο όραμα σου, στην αφοσίωση σου στην ποιότητα, όλα αυτά τα 20 χρόνια».
Κατά την άφιξή τους, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα cocktails της βραδιάς από το Chivas Regal 18.
Ποιοι παρευρέθηκαν στην ΑΙΓΛΗ Ζαππείου
Στην ανανεωμένη ΑΙΓΛΗ Ζαππείου, αυτό το πρυτανείο της αστικής Αθήνας που επανασυστήθηκε στο κοινό πριν μερικούς μήνες, συγκεντρώθηκαν οι καλεσμένοι για να τιμήσουν τον Βασίλη Μπουρτσάλα, σε μια εκδήλωση που είχε και την ταυτότητα του masterclass, με τον μετρ να προσφέρει tips και γνώση γύρω από το κοστούμι, όχι μόνο το χειροποίητο, αλλά και συνολικά το ντύσιμο, με την καθοδήγηση του εμπνευστή των Artisans events και εκδότη του Andro.gr, Κίμωνα Φραγκάκη.
Αριστερά: Ο Βασίλης Μπουρτσάλας συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Σεπετά, αντιπρόεδρο της Ηπειρωτικής Εταιρείας Εμφιαλώσεων που παράγει το μ. Artisan Water. Δεξιά: ο Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος
Ήταν το ξεκίνημα του επόμενου κεφαλαίου η βραδιά της 5ης Ιουνίου. Τόσο για τα Artisan Events όσο και για το Bespoke Athens και τον Βασίλη Μπουρτσάλα που άφησε 20 χρόνια πίσω του και άνοιξε την πόρτα στα επόμενα 20.
Αριστερά: Το μοντέλο Αναστασία Περράκη βρέθηκε στο event. Δεξιά: Ο style editor Στέφανος Ζαούσης με τη Μαίρη Φιξ.
Ένα ξεκίνημα με όχημα το Range Rover που βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο της Αίγλης και προ(σ)καλούσε τους καλεσμένους να σταθούν, να το θαυμάσουν, να μπουν μέσα και να πάρουν μια γεύση από το πώς είναι να οδηγείς ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Το Range Rover είναι, μάλλον, ο… Βασίλης Μπουρτσάλας των οχημάτων. Κλασικό και συνάμα πρωτοποριακό, εντυπωσιακό, μα ταυτόχρονα μια ήρεμη δύναμη, περιπετειώδες, αλλά και σταθερό. Δε χρειάζεται να «φωνάξει» για αυτό που είναι. Αφήνει την αύρα του να κατευθύνει τον θαυμαστή, τον οδηγό του. Για 2η φορά η Range Rover «οδήγησε» τους aficionados σε ένα Artisan event.
Αριστερά: Ο σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας και η παραγωγός Έλενα Δομαζάκη. Δεξιά: Γιώργος Γιαννόπουλος και Νικόλας Πολίτης
Στον διάδρομο που είχε στηθεί για να εισέλθουν οι καλεσμένοι στο εστιατόριο, τα κοστούμια του Bespoke Athens έκαναν τα βλέμματα να σταθούν πάνω τους και τα χέρια να τα περιεργαστούν. Ήταν το σημείο που όλοι θέλησαν να φωτογραφίσουν και να κάνουν story.
Αριστερά: Ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος. Δεξιά: Ο Κίμων Φραγκάκης με τη δημοσιογράφο του ALPHA Ελιάνα Χρυσικοπούλου.
Μεταξύ των καλεσμένων, ηθοποιοί όπως ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και ο Αργύρης Πανταζάρας, δημοσιογράφοι όπως η Ελιάνα Χρυσικοπούλου (ALPHA) και Γαλάτεια Λασκαράκη (δ/ντρια Marie Claire), σχεδιαστές όπως ο Βασίλης Ζούλιας και ο Περικλής Κονδυλάτος, μοντέλα όπως η Αναστασία Περράκη και η Γιάννα Πολιάκου, επιχειρηματίες όπως ο Έντυ Σαραντόπουλος και ο Γιάννης Ταλούμης και πολλοί ακόμα λάτρεις του εκλεκτού γούστου.
Καθώς έπεφτε το φως πίσω από την Ακρόπολη και έβαφε μενεξεδένιο το Ζάππειο, οι προσκεκλημένοι -ντυμένοι οι περισσότεροι σε παραλλαγές του κρεμ και του μαύρου- έφταναν στο μπαρ του Chivas Regal έξω από το χώρο της εκδήλωσης για δύο welcome cocktails με βάση το Chivas Regal 18 ετών.
Ο χώρος της Αίγλης Ζαππείου γέμισε από λάτρεις της τέχνης του κοστουμιού και του μετρ Βασίλη Μπουρτσάλα. Αριστερά ο κ. Ψωμάς, δεξιά η Σάντυ Τσαντάκη.
Και τα δύο δημιουργήθηκαν από τον brand ambassador της Chivas Regal, Θέμο Κοντοδήμα, με το «Tailor’s Highball» να είναι αφιερωμένο στο τιμώμενο πρόσωπο, και το «Artisan Sour» να είναι εμπνευσμένο από τα Αrtisans events -το απολαύσαμε και στην προηγούμενη μας συνάντηση προς τιμήν του μετρ των humidors, Χρήστου Καρναμπάκου.
Όλος ο κόσμος που έδωσε το παρών στο event, στάθηκε μπροστά στο μπαρ του Chivas Regal για να πάρει το cocktail του.
Μαζί με τα welcome cocktails οι καλεσμένοι απόλαυσαν δύο amuse-bouches: λαβράκι με αγγούρι πίκλα, πράσινο μήλο και gel yuzu, και black angus steak tartare με βερίκοκο, ψητό αμύγδαλο και bitters, δια χειρός του νέου σεφ της Αίγλης, Βασίλη Τασιόπουλου.
Αριστερά: Το μ. Artisan Water γέμισε τα ποτήρια στη διάρκεια του δείπνου και έγινε το ιδανικό long drink. Δεξιά: Ο Λέων Φραγκάκης με τον COO της S-One Hospitality, Νεκτάριο Ντάλλα.
Τη βραδιά αναβάθμισε γευστικά το μ. Artisan Water, που είναι πλέον το ποτό του Artisan, του Master Tailor, του master blender και του κάθε λάτρη του ωραίου, του μοναδικού, του χειροποίητου. Με προθήκες με τη φιάλη του still και του sparkling να βρίσκονται σε διάφορα σημεία του εξωτερικού χώρου, το μ. Artisan Water ήταν και το long drink των καλεσμένων στη διάρκεια του δείπνου, αλλά και finishing συστατικό για το Tailor’s Highball. Το μ. Artisan Water είναι το… navy blue κοστούμι των νερών αφού αναδεικνύει όλες τις γαστρονομικές γεύσεις σε κάθε τραπέζι.
Αριστερά: Ο εμπνευστής των Artisans Events και εκδότης του Andro, Κίμων Φραγκάκης «χαϊδεύει» το τιμόνι του εντυπωσιακού Range Rover. Δεξιά: Ο Βασίλης Μπουρτσάλας με τον Γιάννη Ταλούμη, δημιουργό του καφέ Taf.
Ένα Master Class στυλ από τον Βασίλη Μπουρτσάλα και τον Κίμωνα Φραγκάκη
Όχι, δεν μπερδευτήκαμε: μπορεί να νομίζουμε οι περισσότεροι πως, παραφράζοντας την Κοκό Σανέλ, “you can never go wrong with a black suit”, αλλά ο Βασίλης Μπουρτσάλας έκανε λόγο για το σκούρο μπλε κοστούμι ως τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανδρική γκαρνταρόμπα.
Το Master Class ξεκίνησε με τον Κίμωνα Φραγκάκη να περιγράφει την πορεία του Βασίλη Μπουρτσάλα και του Bespoke Athens που οδήγησε με ένα συγκινητικό βίντεο αφιερωμενο στο τιμώμενο πρόσωπο, που μπορείτε να δείτε εδώ.
Οι παριστάμενοι δε σταματούσαν να «χαζεύουν» το Range Rover στην είσοδο της Αίγλης Ζαππείου. Δεξιά: η Αλεξάνδρα Βλασσοπούλου.
Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες ανέπτυξαν 20 μαθήματα διαχρονικού στυλ για τον άνδρα: τι επιλογές κάνουμε από το καπέλο ως τα παπούτσια. Μίλησαν για σακάκια μονόπετα και σταυρωτά, για πουκάμισα λευκά και γαλάζια, για παντελόνια με πιέτες και ρεβέρ, για γραβάτες, τιράντες, παπιγιόν και τόσα ακόμα. Τα 20 μαθήματα στυλ θα μπορέσετε σύντομα να τα διαβάσετε αναλυτικά στο Andro.
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, και πριν τις καιριες ερωτήσεις του κοινού που επικεντρώθηκαν στην έννοια του προσωπικού στυλ, «έπεσε» στη γιγαντοοθόνη ένα ακόμα βίντεο με ευχές – έκπληξη από κορυφαίους του στυλ: τον «βασιλιά» των υφασμάτων Firas Chamsi Pasha, τον «πρίγκιπα» του νέο-δανδίστικου κοστουμιού Valentino Ricci, κ.α.
Αριστερά: ο Εντυπωσιακός Σαραντόπουλος. Δεξιά: Οι καλεσμένοι απόλαυσαν ένα μενού 4 πιάτων διά χειρός του σεφ Βασίλη Τασιόπουλου.
Το μενού του event
Ακολούθησε δείπνο 4 σταδίων, με συνοδεία κρασιών από το Domaine Skouras, ροζέ Peplo και ερυθρού Portes. Στα ορεκτικά, οι παριστάμενοι γεύτηκαν σολωμό τατάκι με γλάσο από ουίσκι, crispy nuts και δροσουλίτη, και ριζότο με κολοκυθανθούς, ψίχα καβουριού, παλαιωμένη γραβιέρα και βότανα. Για κυρίως πιάτο, σερβιρίστηκε ωριμασμένο φιλέτο από ελληνική μοσχίδα στη Parilla, με συνοδεία από ελιές ραγού, τραγανή τερίνα πατάτας και πυκνό jus με αρώματα από παλαιωμένο ουίσκι Chivas Regal 18 ετών. Το επιδόρπιο ήταν Baba Au Chivas με μήλο ποσέ, κρέμα κανέλας, σάλτσα βανίλια-ουίσκι και ανθό αλατιού.
Τα κρασιά του Domaine Skouras συνόδευσαν το δείπνο. Δεξιά: Σε πρώτο πλάνο, οι σχεδιαστές Περικλής Κονδυλάτος και Βασίλης Ζούλιας.
Μετά το δείπνο, οι aficionados μεταφέρθηκαν στην αυλή της ΑΙΓΛΗΣ κάτω από τον φεγγαρόλουστο αττικό ουρανό, για ένα ντιζεστιφ Chivas Regal 18 ετών ή ένα κρυστάλλινο, ανθρακούχο μ. Artisan Water με πάγο και λάιμ.
Αριστερά: η marketing manager της Range Rover Κυριακή Μπιθαρά. Δεξιά: Χειροποίητα κοστούμια του Bespoke Athens βρισκόντουσαν και στον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου.
Το επετειακό Artisans «20 Χρόνια Bespoke Athens – 20 Μαθήματα Στυλ» σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης. Ήταν μια βραδιά «for the ages», και αν κάποιος πήγε σε αυτή γνωρίζοντας ελάχιστα για το κλασικό ανδρικό στυλ, φεύγοντας είχε μάθει πολλά, και κυρίως διαχρονικά: που σημαίνει ότι το νόημα τους, όπως κάθε τι που εμφορείται από αξίες, δεν θα χαθεί ποτέ.
Αριστερά: Η σεφ Αγάπη Μιχελή και ο Νίκος Στρογγυλός, event coordinator. Δεξιά: Ο Βασίλης Μπουρτσάλας μιλά για την πορεία 20 ετών του Bespoke Athens.
20 χρόνια μετά, ο Βασίλης Μπουρτσάλας δεν γιόρτασε απλώς μια επέτειο μαζί μας. Γιόρτασε και γιορτάσαμε μαζί του τη διάρκεια. Γιορτάσαμε το διαχρονικό στυλ, όχι σαν απλή ένδυση, αλλά σαν στάση ζωής.








