Τρομάζει η κατάρρευση της Wall Street

Εκτός ορίων, λογικής και κάθε πρόβλεψης εξελίσσεται η κατάρρευση της Wall Street. Τόσο ο «βαρύς» βιομηχανικός κλάδος, όσο και ο τεχνολογικός, πληρώνουν προκαταβολικά το κόστος των δασμών Τραμπ επί «δικαίων και αδίκων» σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί βλέπουν σταθερούς πυλώνες τους να γκρεμίζονται, οι εισαγωγικές εταιρείες στέκονται με αμηχανία μπροστά στο αύριο και τα εμβληματικά και παραγωγικά «θηρία» των ΗΠΑ που έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους σε χώρες με χαμηλό κόστος βλέπουν βαριά σύννεφα στο ορίζοντα.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow υποχωρεί κατά 5,31% ή περίπου 2.150 μονάδες στις 38.393, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει απώλειες της τάξης του 5,9% στις 5.077 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq καταγράφει βουτιά 5,84% στις 15.585 μονάδες και μπαίνει σε bear market, αφού βρίσκεται άνω του 20% χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό του τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι αμερικανικές εταιρείες με μεγάλη έκθεση στην Κίνα ηγούνται των απωλειών με την κατασκευάστρια των iPhones, Apple, να χάνει 4,5%, ενώ στην εβδομάδα σημειώνει έως τώρα απώλειες άνω του 10%.
Η Qualcomm διολισθαίνει κατά 6%, η Tesla οδεύει προς διψήφιες απώλειες (-9,5%), η Nvidia υποχωρεί κατά 7,3%, ενώ “βουτιά” 5,5% σημειώνει η Caterpillar.
Βαριές απώλειες και για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Η Morgan Stanley χάνει 7%, ενώ η Goldman Sachs βρίσκεται στο -7,8%. Η Citigroup και η JPMorgan Chase διολισθαίνουν κατά 7,9% και 6,7% αντίστοιχα, και η Wells Fargo σημειώνει απώλειες πέριξ του 7,3%.
Σε εβδομαδιαία βάση ο Nasdaq σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες έως τώρα με πτώση της τάξης του 7,8%, ο S&P 500 ακολουθεί στο -6,4% και ο Dow διολισθαίνει άνω του 5%.
Nasdaq και S&P 500 καταγράφουν τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις τους από το 2020 και την έκτη αρνητική εβδομάδα στις τελευταίες επτά.
Ξέσπασε κόντρα Τραμπ με τον Πάουελ – Στον «αέρα» η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε σήμερα ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει νωρίτερα από την ηγεσία της Fed. Με τον τρόπο αυτό αποκάλυψε, ωστόσο, ότι ήδη δέχεται παρασκηνιακές πιέσεις για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για να εγκαταλείψει τη θέση του.
«Σκοπεύω απολύτως να ολοκληρώσω όλη τη… θητεία μου», είπε ο Πάουελ σε προγραμματισμένη ομιλία που παραχώρησε σε δημοσιογράφους. Το τέλος της θητείας του στην προεδρία της Fed είναι το 2026.
Στην ομιλία του ο Πάουελ τόνισε ότι οι νέοι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι «μεγαλύτεροι από αυτούς που αναμένονταν» και στις οικονομικές επιπτώσεις αυτών συμπεριλαμβάνονται υψηλότερος πληθωρισμός και επιβράδυνση της ανάπτυξης, καταδεικνύοντας τις δυνητικά δύσκολες αποφάσεις μπροστά στις οποίες βρίσκεται η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
«Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά αβέβαιη προοπτική με αυξημένους κινδύνους τόσο υψηλότερης ανεργίας όσο και υψηλότερου πληθωρισμού», που υπονομεύουν και τις δύο εντολές που έχει η Fed για πληθωρισμό 2% και μέγιστη απασχόληση, τόνισε ο Πάουελ.
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι «πολύ νωρίς» για προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, επειδή δεν ήταν δυνατόν να εκτιμηθούν οι συνέπειες του κύματος νέων δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια είναι η κατάλληλη νομισματική πολιτική», είπε.
«Ενώ οι δασμοί είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν τουλάχιστον μια προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού, είναι επίσης πιθανό οι επιπτώσεις να είναι πιο επίμονες», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ με ανάρτησή του πρόετρεψε τον πρόεδρο της Fed να μειώσει τα επιτόκια, με τον Αμερικανό πρόεδρο να λέει ότι αυτή είναι η «ιδανική στιγμή» για να το κάνει.
«Μείωσε τα επιτόκια, Τζερόμ, και σταμάτα να παίζεις πολιτικά παιχνίδια!», έγραψε ο Τραμπ με κεφαλαία γράμματα, σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Οι αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε τη νέα σειρά σαρωτικών δασμών σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ συνεχίζονται και μετά τη δημοσιοποίηση της ομιλίας του Πάουελ σήμερα, με τη Γουόλ Στριτ να καταγράφει τεράστιες απώλειες μαζί με χρηματιστήρια παγκοσμίως.
Ο Πάουελ δεν αντιμετώπισε άμεσα αυτό το selloff, αλλά αναγνώρισε ότι η Fed βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίδια αβεβαιότητα που κατακλύζει επενδυτές και στελέχη εταιρειών.
Η Fed, είπε, έχει χρόνο να περιμένει περισσότερα στοιχεία για να αποφασίσει ποιά θα είναι η απάντηση στην νομισματική πολιτική, αλλά η εστίαση της κεντρικής τράπεζας θα είναι να διασφαλίσει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμένουν σταθερές, ιδιαίτερα αν οι εισαγωγικοί δασμοί του Τραμπ αποτρέψουν ένα πιο επίμονο άλμα στις πιέσεις των τιμών.
Ο Πάουελ τόνισε επίσης ότι δεν ήταν ρόλος της Fed να σχολιάσει τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ.
«Η αβεβαιότητα είναι υψηλή», είπε ο Πάουελ απαντώντας σε ερώτηση των συντονιστών της εκδήλωσης που επεκτάθηκε στις προετοιμασμένες παρατηρήσεις του. «Αυτό που μάθαμε είναι ότι οι δασμοί ήταν υψηλότεροι από αυτοί που αναμένονται, υψηλότεροι από ό,τι είχαν προβλέψει σχεδόν όλοι οι ειδικοί» και ότι δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή πώς θα γίνει όλο αυτό.