Τεχνολογία

Σκρέκας: Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού των τροφίμων

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού των τροφίμων, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, παρουσιάζοντας στη Βουλή την τροπολογία του για το «καλάθι του νονού». Αναπτύσσοντας την τροπολογία του στο συζητούμενο νομοσχέδιο με τίτλο «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας», ο κ. Σκρέκας είπε ότι οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ (υποχρεωτικά) και όλα τα καταστήματα παιχνιδιών (προαιρετικά) θα καταθέσουν μία λίστα με προϊόντα «που θα δώσουν τη δυνατότητα στους νονούς να αγοράσουν σε προσιτές τιμές τα απαραίτητα προϊόντα, που κάνουν χαρούμενα τα παιδιά μας τις ημέρες του Πάσχα». Όπως είπε, η λειτουργία του καλαθιού αυτού αρχίζει από τις 22 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου, και περιλαμβάνει 12 κατηγορίες προϊόντων, όπως παιχνίδια, πασχαλινές λαμπάδες, επιτραπέζια, φιγούρες δράσης, και επίσης, σοκολατένια αυγά, εφόσον αυτά τα προϊόντα πωλούνται στα καταστήματα των παιχνιδιών.

Ερωτηθείς για τους λόγους που δεν αναρτώνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στοιχεία για το καλάθι του νοικοκυριού στο «e-καταναλωτής», ο κ. Σκρέκας είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης, ανανεώνεται και γίνεται πολύ πιο φιλικός. Όπως είπε, θα προστεθούν 3.000 προϊόντα, οι τιμές των οποίων θα ενημερώνονται καθημερινά, ώστε τα νοικοκυριά να έχουν ένα εργαλείο σύγκρισης τιμών, να συνθέτουν το δικό τους καλάθι, και να βλέπουν σε ποιο σουπερμάρκετ θα βρουν αυτά τα προϊόντα φθηνότερα. Υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και που συμβάλουν στη μείωση, για παράδειγμα, του πληθωρισμού τροφίμων που έπεσε από το 8,3% τον Ιανουάριο, στο 5,2% τον τελευταίο μήνα. Ειδικότερα για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, υγιεινής, τις βρεφικές πάνες και το βρεφικό γάλα, είπε ότι ο πληθωρισμός σε αυτά τα προϊόντα, μειώθηκε, φέτος το Μάρτιο σε σχέση με τον περσινό. «Έχουμε αποπληθωρισμό στις τιμές αυτών των προϊόντων σε σχέση με πέρσι. Δηλαδή έχουμε μία μείωση, κατά μέσο όρο των τιμών, από 2-2,5% σε αυτές τις κατηγορίες» είπε ο κ. Σκρέκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, είπε ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση δεν τα βιώνουν οι καταναλωτές. Έχουμε ένα ράλι ανατιμήσεων και η κυβέρνηση κάνει τον θεατή είπε ο κ. Κατρίνης, σύμφωνα με τον οποίο, μειώθηκαν όντως οι τιμές στα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά έως 2,7% αλλά αφού αυτά πωλούνται έως και 350% ακριβότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, καθώς -όπως είπε- και ο πρόεδρος των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ λέει ότι, εάν μειώσετε τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, αυτή η μείωση θα περάσει αμέσως στην τσέπη του καταναλωτή. «Δεν το κάνετε όμως, διότι επιδιώκετε να στηρίξετε τα δημόσια έσοδα» (μέσω του αυξημένου ΦΠΑ) είπε ο κ. Κατρίνης. Τέλος, ο κ. Κατρίνης ζήτησε από τον κ. Σκρέκα να σχολιάσει δημοσίευμα που έφερε γνωστή εμπορική επιχείρηση να πιέζει για την εφαρμογή του καλαθιού του νονού.

Να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας που μείωσε τους έμμεσους φόρους στα τρόφιμα κάλεσε τον υπουργό και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς: «Είναι στο θεμέλιο της φιλοσοφίας σας να αφήνετε τους έμμεσους φόρους να πέφτουν στα κεφάλια και των μικρών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η οποία είναι στον αντίποδα των δικών μας προτάσεων για την καταπολέμηση της ακρίβειας» είπε ο κ. Παππάς. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να χρησιμοποιηθεί ένα κομμάτι των υπερκερδών που σημειώθηκαν την προηγούμενη περίοδο ώστε να αποσυμπιεστούν οι έμμεσοι φόροι και να μπορέσουν οι καταναλωτές να έχουν καλύτερες τιμές στο ράφι.

Ανταπαντώντας, ο κ. Σκρέκας είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει την πίεση που ασκεί στα νοικοκυριά ο πληθωρισμός, και παρά τη μείωση που παρατηρείται λόγω των μέτρων που λαμβάνει, δεν θα σταματήσει την προσπάθεια της. «Δεν θα είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι όταν υπάρχει ένα νοικοκυριό το οποίο φτάνει το τέλος του μήνα και δυσκολεύεται να πάρει τα απαραίτητα. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε, και με τους ελέγχους και με τα καλάθια» είπε ο κ. Σκρέκας. Ειδικότερα για το δημοσίευμα που επικαλέστηκε ο κ. Κατρίνης, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε: Δεν είχαμε καλάθι των νονών πέρυσι Χριστούγεννα και Πάσχα; Δεν έχουμε καλάθι κάθε Τετάρτη; Δεν είχαμε καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τώρα για το πασχαλινό τραπέζι, που θα έχει αρνί, κατσίκι κά; [..] Έρχεστε να δημιουργήσετε εντυπώσεις με ρεπορτάζ εφημερίδων και φημολογία; Παράλληλα είπε ότι «μου κάνει εντύπωση που ταυτίζεται η άποψη σας με την άποψη των ιδιοκτητών σουπερμάρκετ, για να μειώσουμε τον ΦΠΑ. Ξέρετε τι έγινε στην Ισπανία; [..] Τον πρώτο μήνα απορροφήθηκε η μισή μείωση του ΦΠΑ από τους μεσάζοντες. Και το δεύτερο μήνα όλη η μείωση του ΦΠΑ απορροφήθηκε από τους μεσάζοντες. Δηλαδή μπήκε στις τσέπες των μεσαζόντων. Αυτό πέτυχε η Ισπανία, η οποία, σωρευτικά στην τελευταία πενταετία, έχει 10% μεγαλύτερο πληθωρισμό τροφίμων από την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button