Οικονομία

Ποια είναι η οικονομική ατζέντα του Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έφτασε χθες (07.05.24) στη Σερβία στο δεύτερο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, καθώς προσπάθησε να συσφίξει τον εναγκαλισμό του Πεκίνου με το βαλκανικό έθνος, σε αντίθεση με μια πιο δύσκολη σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Ο Σι Τζινπινγκ προσγειώθηκε στο Βελιγράδι και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τους περισσότερους υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο Σι ολοκλήρωσε ένα διήμερο ταξίδι στη Γαλλία, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί πιο σκληρή στάση στο εμπόριο με την Κίνα.

Στη Σερβία, ο Σι θα επιδιώξει να ενισχύσει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με μια χώρα που έχει ανοίξει την αγκαλιά της στο κινεζικό εμπόριο και τις επενδύσεις. Θα ολοκληρώσει το πενθήμερο ταξίδι του με μια στάση στην Ουγγαρία, όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είναι σχεδόν ο μόνος μεταξύ των ηγετών της ΕΕ που προσεγγίζει την Κίνα.

Ο Σι ανέφερε σε δήλωσή του μετά την προσγείωσή του στο Βελιγράδι ότι η συνεργασία Κίνας-Σερβίας «εξυπηρετεί τα θεμελιώδη και μακροπρόθεσμα συμφέροντα και των δύο χωρών». Πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να μιλήσει με τον Βούτσιτς για τις σχέσεις μεταξύ των εθνών τους «και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Η επίσκεψή του συμπίπτει με την 25η επέτειο του φονικού αμερικανικού βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ΝΑΤΟ το 1999 με στόχο την εκδίωξη των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο. Το γεγονός αυτό, το οποίο ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε αργότερα λάθος και απέδωσε την ευθύνη σε λανθασμένους χάρτες, προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες στην Κίνα.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την χθες (07.05.24) στην Politika, την παλαιότερη ημερήσια εφημερίδα της Σερβίας, ο Σι υποσχέθηκε να «μην ξεχάσει ποτέ» τον βομβαρδισμό. «Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε κατάφωρα την κινεζική πρεσβεία στη Γιουγκοσλαβία, σκοτώνοντας τρεις Κινέζους δημοσιογράφους», είπε ο Σι.

Κινεζικές και σερβικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στο κέντρο της πόλης ενόψει των συναντήσεων της Τετάρτης, όπου οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν έως και 30 συμφωνίες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βελιγραδίου χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το ταξίδι του Σι θα δώσει έμφαση σε έργα όπως ο νέος σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας που συνδέει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη. Οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις στην Ουγγαρία και τη Σερβία ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια και έρχονται κι άλλες, από εργοστάσια παραγωγής μπαταριών αυτοκινήτων στην Ουγγαρία μέχρι την εξόρυξη χαλκού στη Σερβία.

«Είμαστε απολύτως ανοιχτοί στις κινεζικές επενδύσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Σίνισα Μάλι στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTS λίγο πριν από την άφιξη του Σι. «Η Κίνα είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο και ο Σι είναι ο πιο σημαντικός πολιτικός άνδρας που έρχεται στη Σερβία τα τελευταία χρόνια».

Τη Δευτέρα (06.05.24) συναντήθηκε επίσης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν (Ursula von der Leyen), η οποία του είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπερασπιστεί τις οικονομίες της, εάν η Κίνα δεν προσφέρει δίκαιη πρόσβαση στις αγορές της. Η κ. Λέγιεν τόνισε τη θέση της ΕΕ ότι τα βαριά επιδοτούμενα κινεζικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και ο χάλυβας, κατακλύζουν την Ευρώπη.

To άρθρο Ποια είναι η οικονομική ατζέντα του Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button