Οικονομία

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Σε επίπεδα… εστιατορίου Michelin το κόστος φέτος – Πόσο στοιχίζει

Οι ανατιμήσεις που καταγράφονται εδώ και καιρό στα περισσότερα από τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται και στο γιορτινό τραπέζι, δεν θα μπορούσαν να μην αποτυπωθούν στο τελικό κόστος, που θα επωμιστούν φέτος οι καταναλωτές.

Η μειωμένη παραγωγή σε βασικά αγροτικά προϊόντα, αλλά και οι σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα λόγω των ασθενειών που μαστίζουν την κτηνοτροφία, είναι σίγουρα από τους βασικούς λόγους των αυξήσεων στις τιμές, όπως και η γενικότερη άνοδος σε καύσιμα, ενέργεια και άλλα λειτουργικά κόστη που επηρεάζουν τη βιομηχανία τροφίμων.

Όπως έδειξαν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα το Νοέμβριο ήταν υψηλότερος του γενικότερου πληθωρισμού, στο 3,1% (2,9% ο γενικός) έναντι 2,5% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Αυξημένο κατά 16%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, λοιπόν, το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς το συνολικό του κόστος εμφανίζεται αυξημένο κατά 16% έως 20% σε σχέση με το 2024.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αφορά το τραπέζι της ημέρας των Χριστουγέννων για τέσσερα άτομα, με σταθερή λίστα προϊόντων. Το συνολικό κόστος για το 2025 ανέρχεται στα 186,85 ευρώ, έναντι 156,02 ευρώ πέρυσι. Αυτό μεταφράζεται σε 46,71 ευρώ ανά άτομο, χωρίς να συνυπολογίζονται βασικά συμπληρωματικά έξοδα, όπως λάδι, λεμόνια, ρεύμα, αυγά, στολίδια και κεριά, τα οποία το ΙΝΚΑ εκτιμά σε περίπου 10 ευρώ επιπλέον.

Αλλά και τα παραδοσιακά γλυκά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ανεβάζουν το κόστος κατά 19 ευρώ το κιλό, με επιπλέον 18 ευρώ για άλλα γλυκά το κιλό και 4,5 ευρώ για φρούτα, ενώ η γέμιση για τη γαλοπούλα φτάνει τα 17 ευρώ.

Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων

Ήδη ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα οι τιμές σε βασικά τρόφιμα είχαν παρουσιάσει σημαντικές ανατιμήσεις δίνοντας δείγματα για το τι θα ακολουθήσει. Το κρέας για παράδειγμα και ειδικά το μοσχαρίσιο έχει δει τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις που κυμαίνονται από 12-18% φτάνοντας στα 15 ευρώ έως 17 ευρώ το κιλό με τις προβλέψεις να λένε ότι μπορεί να πάει και στα 20 ευρώ.

Το αρνί και το κατσίκι που οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν συχνά έναντι του μοσχαριού, εμφανίζουν και αυτά αυξήσεις 15%–18% σε σχέση με πέρυσι, όπως και το χοιρινό 10%–12%. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και καιρό αρκετοί καταναλωτές αντικαθιστούν το μοσχάρι και το χοιρινό με το κοτόπουλο που παρουσιάζει μονοψήφια ποσοστά αύξησης.

Αντίστοιχή πορεία είχαν και το τυρί (αύξηση 10-12%), το λάδι (συν 60% καθώς η φετινή παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη), το γάλα (8%) και άλλα βασικά είδη διατροφής όπως τα ζυμαρικά και το αλεύρι σημειώνουν άνοδο 6% έως 9%, ενώ η ζάχαρη έχει εκτοξευθεί στο 14%–16%.

Αλλά και σε ό,τι αφορά τα γλυκά εκπρόσωποι των ζαχαροπλαστών επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις στο κόστος βασικών πρώτων υλών, όπως η σοκολάτα, το γάλα και το βούτυρο, είχαν ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ οι τιμές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού έχουν ως εξής:

Γαλοπούλα Κιλά 2 Χ 13 Euro 26

Αρνί Παϊδάκια Κιλά 2 Χ17 Euro 34

Λουκάνικα Κιλά 1 Χ 12 Euro 12

Ντομάτες 500γραμ 1 Χ 2,80 το κιλό 1,40

Αγγούρι 1 Χ 0,70 Euro 0,70

Κρεμμύδια Φρέσκα ματσάκι 1 Χ 0,80 Euro 0,80

Καρότα Κιλό 1/2 Χ 2 Euro

Πατάτες Κιλό 1,25 Euro 1,25

Τυρί φέτα Κιλό ½ Χ 13 Euro 6,50

Κασέρι γραβιέρα Κιλό 19,80 Euro ½ 9,90

Κρασί Εμφιαλωμένο 0,750 γραμ. 16

Αναψυκτικά 8 Χ 1 8,00

Μπύρες 4 Χ 2,20 8,80

Μελομακάρονα Κουραμπιέδες Κιλό 1 Χ 19 Euro 19

Γλυκά 18

Φρούτα 4,5

Γέμιση γαλοπούλας 17

Σύνολο : 186,85 / 4 = 46,71 Euro το άτομο

Πόσο θα κοστίσει ο στολισμός:

Χριστουγεννιάτικο Δέντρο 210 cm

Από 68 – 210€ (συνθετικό υλικό)

Από 70 – 150€ (φυσικό έλατο)

Φωτάκια 800 led: 25 – 40€

Στολίδια (περίπου 60 – 70 κομμάτια): 25 – 55€

Κορυφή σε σχήμα αστέρι: 1 – 14€

Φάτνη: 8 – 23€

ΣΥΝΟΛΟ: 127 – 342€

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button