Αθλητικά

Σάλος με τις δηλώσεις του υφ. Υγείας, Βαρτζόπουλου, για τις γυναικοκτονίες και τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας και υπεύθυνου για την Ψυχική Υγεία, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε υποστηρίξει πως η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες έχουν μία βιολογική αιτιολόγηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό», «κυνηγάει την τροφή» και πως «οι γυναικοκτονίες έχουν μια βιολογική βάση».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Livemedia, ο Βαρτζόπουλος ανέφερε πως «σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή εμβρύου, το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό. Κατά συνέπεια, η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο κ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος είναι ψυχίατρος, αναφερόμενος στα περιστατικά επιθετικότητας από νέους είπε ότι «όταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επιθετικός επειδή είναι γεννημένος επιθετικός και επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει αυτή την επιθετικότητα. Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια, (…) δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας. Αλλά όταν κάποιος εκδηλώνει πλέον μια οργανωμένη τέτοια αντικοινωνική, επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρη ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός του. Αν μέσω αυτής της αντιμετώπισης βάλει μυαλό… αυτό δεν είναι τόσο σύνηθες».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βαρτζόπουλος: Υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες και προβοκατόρικες ερμηνείες

Ο υφυπουργός Υγείας, με ανάρτησή του στο Facebook, δήλωσε πως υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο από αυτά που του προσάπτουν. Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος υπερασπίζεται τις δηλώσεις του και κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων:

«Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής. Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών.

Άρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διακριτά και αποτελεσματικά. Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες και προβοκατόρικες ερμηνείες».

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Ζητούν την αποπομπή του υφυπουργού

Οι δηλώσεις του κ. Βαρτζόπουλου δεν πέρασαν απαρατήρητες, με κόμματα της αντιπολίτευσης να σπεύδουν να ζητήσουν την αποπομπή του υφυπουργού. Συγκεκριμένα, ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας τα εξής:

«Η ανατριχιαστική και χυδαία τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, ψυχιάτρου στο επάγγελμα, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για τις γυναικοκτονίες, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση του από την κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του στα social media, ζητά να αποπεμφθεί ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος από την κυβέρνηση και από την ΚΟ της ΝΔ για τις δηλώσεις του: «Ως εδώ, κ. Μητσοτάκη. Έχετε καλύψει φιλοναζί υποψήφια, χουντικό υποψήφιο, ομοφοβικό βουλευτή. Τώρα, ως εδώ. Κανένα «41%» δε σας δίνει το δικαίωμα να κρατήσετε στη θέση του υφυπουργού υγείας έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει βιολογικό άλλοθι στις γυναικοκτονίες και υποτιμά τη γυναικεία φύση. Ζητώ την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση και από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Αν ο κ. Μητσοτάκης τον κρατήσει βουλευτή του, ας εξηγήσει στις γυναίκες ψηφοφόρους της Ν.Δ. γιατί θεωρεί ότι «οι γυναίκες είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτουν», όπως πιστεύει ο υφυπουργός του – και φυσικά όχι ο Φρόυντ».

ΠΑΣΟΚ: Αναχρονιστικές και επικίνδυνες απόψεις

Δριμεία κριτική άσκησε επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας, εναντίον του κ. Βαρτζόπουλου, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του υφυπουργού «δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες».

«Οι θέσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου ότι “η γυναικοτονία έχει μια βιολογική βάση και ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών έχει βιολογικά χαρακτηριστικά”, δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες, εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων. Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του Υφυπουργού της» έγραψε.

Νέα Αριστερά: Να τον διώξει ο Μητσοτάκης

Στις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, αναφέρεται με ανακοίνωσή της και η Νέα Αριστερά, στρέφοντας τα πυρά της και κατά του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει: «Ο κ. Βαρτζόπουλος εκτός από υφυπουργός Υγείας είναι και ψυχίατρος. Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του που αναπαράχθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο δεν μπορεί να του ξέφυγαν, να συνιστούν μια επιπόλαιη διατύπωση».

Ακολούθως υποστηρίζει: «Ο κ. Βαρτζόπουλος ξεδιπλώνει ένα ανατριχιαστικό θεωρητικό κατασκεύασμα βασισμένο στον βιολογισμό. Αναγνωρίζει βιολογικά αίτια στην επιθετικότητα, στην κατανομή των ρόλων μεταξύ των φύλων – ο άνδρας είναι εκ φύσεως επιθετικός, η γυναίκα είναι προορισμένη να τίκτει. Κατά τον υφυπουργό, η γυναικοκτονία έχει μια βάση βιολογική. Ενώ η εφηβική βία, κι αυτή με βιολογικά αίτια, πρέπει να ελεγχθεί και να διοχετευτεί προς τον εχθρό της πατρίδας, αλλά και τον εχθρό της κοινωνίας (sic!).

Με λίγα λόγια ο κ. Βαρτζόπουλος ξεπλένει δολοφόνους και υποστηρίζει απόψεις τις οποίες σήμερα δέχεται μόνο η πιο ακραία εκδοχή της ακροδεξιάς και οι νεοναζί».

Κλείνοντας, ρώτα: «Μπορεί τέτοιες απόψεις να είναι αποδεκτές σήμερα, σε μια ευρωπαϊκή χώρα; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον διώξει άμεσα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τον βασικό χορηγό της ακροδεξιάς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, μιλά για δηλώσεις που παραπέμπουν σε σκοτεινές μέρες ρατσιστικής ευγονικής: «Οι δηλώσεις Βαρτζόπουλου έρχονται από τις πιο σκοτεινές μέρες της ρατσιστικής ευγονικής και τους πιο ζοφερούς, ολοκληρωτικούς καιρούς της πολιτικής μας ιστορίας. Ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει εδώ και τώρα και να απολογηθεί για την επιλογή του. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κάνει λόγο για επιχειρήματα νεοναζί και ζητεί από τον πρωθυπουργό να τον διώξει άμεσα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button