Υγεία

Υπνωτικό χάπι μειώνει τη συσσώρευση πρωτεϊνών του Aλτσχάιμερ

– Advertisement –

Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά η σχέση μεταξύ κακού ύπνου και επιδείνωσης της νόσου είναι μια από αυτές που οι ερευνητές διερευνούν

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οπως αναφέρει το sciencealert.com:

«Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2023, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χρήση υπνωτικών χαπιών για να κοιμηθεί κάποιος, θα μπορούσε να μειώσει τη συσσώρευση τοξικών συσσωματωμάτων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν σουβορεξάντη, μια κοινή θεραπεία για την αϋπνία, για δύο νύχτες σε μια κλινική ύπνου παρουσίασαν μια μικρή πτώση σε δύο πρωτεΐνες, το αμυλοειδές-β και το tau, που συσσωρεύονται στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αν και η μελέτη είναι σύντομη και αφορούσε μια μικρή ομάδα υγιών ενηλίκων, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα απόδειξη της σχέσης μεταξύ του ύπνου και των μοριακών δεικτών της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ που προηγείται άλλων συμπτωμάτων, όπως η απώλεια μνήμης και η γνωστική έκπτωση. Και μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, τα επίπεδα του  αμυλοειδούς-β σχεδόν κορυφώνονται, σχηματίζοντας συσσωματώματα που ονομάζονται πλάκες και φράζουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καλυτέρευση του ύπνου θα μπορούσε να είναι μια οδός για την αποτροπή της νόσου Αλτσχάιμερ, επιτρέποντας στον εγκέφαλο που κοιμάται να διώξει τις πρωτεΐνες που έχουν απομείνει.

Χρήση υπνωτικών χαπιών

Ενώ τα υπνωτικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό το θέμα, “θα ήταν πρόωρο για τους ανθρώπους που ανησυχούν για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ να το ερμηνεύσουν ως λόγο για να αρχίσουν να παίρνουν σουβορεξάντη κάθε βράδυ”, δήλωσε ο νευρολόγος Brendan Lucey, του Κέντρου Ιατρικής του Ύπνου του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Η μελέτη διήρκεσε μόλις δύο νύχτες και περιελάμβανε 38 μεσήλικες συμμετέχοντες που δεν παρουσίαζαν σημάδια γνωστικής εξασθένησης και δεν είχαν προβλήματα ύπνου.

Η χρήση υπνωτικών χαπιών για παρατεταμένες περιόδους δεν αποτελεί ιδανική λύση ούτε για όσους έχουν έλλειψη ύπνου, καθώς είναι αρκετά εύκολο να εξαρτηθούν από αυτά.

Επιπλέον τα υπνωτικά χάπια μπορεί να οδηγήσουν σε πιο ελαφρύ αντί για πιο βαθύ ύπνο. Αυτό θα μπορούσε να είναι προβληματικό, καθώς προηγούμενη έρευνα από τον Lucey και τους συναδέλφους του διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ της λιγότερο καλής ποιότητας ύπνου αργών  και των αυξημένων επιπέδων tau και της πρωτεΐνης αμυλοειδές-β.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και μία μόνο νύχτα διαταραγμένου ύπνου μπορεί να στείλει τα επίπεδα του αμυλοειδούς-β σε άνοδο.

Φυσικά, όλα αυτά στηρίζονται στην κατανόηση των αιτιών της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η κορυφαία θεωρία, ότι οι ανώμαλες πρωτεϊνικές μάζες φταίνε για τη νόσο  Αλτσχάιμερ, έχει τεθεί υπό έντονο έλεγχο τον τελευταίο καιρό, αφού δεκαετίες ερευνών με στόχο τη μείωση των επιπέδων αμυλοειδούς δεν έχουν μεταφραστεί σε κάποιο χρήσιμο φάρμακο ή θεραπεία που να προλαμβάνει ή να επιβραδύνει πραγματικά τη νόσο. Αυτό έχει ωθήσει τους ερευνητές να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η νόσος Αλτσχάιμερ.

Με άλλα λόγια, τα υπνωτικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους να κοιμηθούν, αλλά η χρήση τους ως προληπτική θεραπεία για την αποτροπή της νόσου Αλτσχάιμερ εξακολουθεί να είναι μια θολή προοπτική, η οποία εξαρτάται από μια ασταθή πλέον υπόθεση της παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

Διαγνώστηκα με Αλτσχάιμερ σε ηλικία 41 ετών – Το πρώτο σημάδι

Φως σε μυστηριώδεις περιοχές που σχετίζονται με Αλτσχάιμερ

– Advertisement –

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button