Υδρογόνο και «πράσινα» αέρια – Ο ρόλος τους και οι επενδύσεις που φέρνουν

Απαραίτητο για την απεξάρτηση από τον άνθρακα σε πολλούς τομείς θεωρείται το υδρογόνο και η Ελλάδα έχει θέσει ένα φιλόδοξο στόχο για το 2030 και μετά, στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγα τα έργα παραγωγής υδρογόνου που έχουν πάρει το «πράσινο» φως» και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.
Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών αρχών Ενέργειας (ACER), το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί να συμβάλει στην απαλλαγή από τον άνθρακα, αντικαθιστώντας το συμβατικό υδρογόνο σε υπάρχουσες χρήσεις και αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα και τις πρώτες ύλες με βάση τα ορυκτά.
Ωστόσο, το κόστος του ανανεώσιμου υδρογόνου είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των συμβατικών καυσίμων, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το πραγματικό επίπεδο και τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας του υδρογόνου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας υδρογόνου το 2050, αναμένεται να φτάσει στα 10 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής.
Στην Ελλάδα το υδρογόνο μπορεί να καλύψει το 20% –50% της ενεργειακής ζήτησης στις μεταφορές, και το 5% – 20% στη ευρωπαϊκή βιομηχανία έως το 2050, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Οι επενδύσεις στο υδρογόνο
Η πρώτη μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου, «North project 1» θα λειτουργήσει στο Αμύνταιο Φλώρινας από τη Hellenic Hydrogen, μια κοινοπραξία της Motor Oil και της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027.
Βασικός σκοπός της Hellenic Hydrogen είναι οι εξαγωγές υδρογόνου σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στην τοπική οικονομία όφελος περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, το «Blue Med» του ομίλου Motor Oil είναι μια επένδυση που αναμένεται να φτάσει τα 350 εκατ. ευρώ και αναπτύσσεται στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της Κορίνθου.
Πρόκειται για ένα πολυσκελές project όπως το «Iris», τα «REA» και «REAH2», αλλά και τα Ephyra και Trieres, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης.
Επενδύσεις στο υδρογόνο σχεδιάζει και η Helleniq Energy, μέσω μιας μικρής μονάδας ηλεκτρόλυσης στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, ενώ εξετάζει την ανάπτυξη μεγαλύτερης μονάδας στα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης, με ένα επενδυτικό πλάνο που φτάνει τα 4 δισ. ευρώ.
Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) σχεδιάζει μείξη μεσοπρόθεσμα στις υπάρχουσες υποδομές του φυσικού αερίου με υδρογόνο, ενώ προσβλέπει στην ένταξη του πρώτου αγωγού υδρογόνου στην Ελλάδα στη λίστα έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Τέλος, η Eunice μαζί με άλλους οκτώ εταίρους προωθεί τον κόμβο υδρογόνου Κρήτης – Αιγαίου «CRAVE H2» και ο όμιλος ΤΙΤΑΝ το έργο H2CEM, το οποίο αφορά στην παραγωγή και χρήση πράσινου υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας στη βιομηχανία τσιμέντου.
Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την ενέργεια ΕΔΩ