Τεχνολογία

Τύπος: Στη Βουλή τροπολογία για το μητρώο έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη (03/07), παρέχεται νέα προθεσμία εγγραφής ή ανανέωσης της εγγραφής στο Μητρώο Έντυπου Τύπου (Μ.Ε.Τ.) ή στο Υπομητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου ή στο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) για τις αναφερόμενες επιχειρήσεις έντυπου ή ηλεκτρονικού Τύπου.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που εισάγεται την Πέμπτη (04/07) στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της προωθούμενης ρύθμισης, «σκοπείται αφενός η χορήγηση επιπλέον προθεσμίας σε επιχειρήσεις που είτε απέτυχαν να εγγραφούν είτε δεν υπέβαλαν αίτηση εγγραφής ή ανανέωσης εγγραφής στο Μ.Ε.Τ. και στο υπομητρώο περιφερειακού και τοπικού τύπου (παρ. 1) και αφετέρου η χορήγηση επιπλέον προθεσμίας σε επιχειρήσεις που είτε απέτυχαν να εγγραφούν είτε δεν υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στο Μ.Η.Τ. (παρ. 2), προς τον σκοπό διευκόλυνσης των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων που επιθυμούν να πληρώσουν τις προϋποθέσεις εγγραφής τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο έχει συμπεριληπτική και όχι τιμωρητική λογική, και ότι η πλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης ενδυναμώνει την λειτουργία του τύπου τόσο λειτουργικά όσο και σε επίπεδο στελέχωσης των σχετικών Μέσων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 2 αναφέρει:

Άρθρο 2

Προθεσμία εγγραφής και ανανέωσης εγγραφής στο Μητρώο Έντυπου Τύπου, στο Υπομητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου και στο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Τροποποίηση Παρ. 1 και 2 άρθρου 28 ν. 5005/2022
1. Στην παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 5005/2022 (Α 236), Περί των μεταβατικών διατάξεων του Μέρους Β’ του νόμου αυτού, προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. Ι διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, έντυπος τύπος ο οποίος ήδη κυκλοφορεί κατά την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Μ.Ε.Τ., δύναται να υποβάλει αίτηση εγγραφής εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη λειτουργίας του. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, η διαδικασία πιστοποίησης από τη Γ.Γ.Ε.Ε. ολοκληρώνεται εντός εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της αίτησης. Επιχειρήσεις έντυπου τύπου, οι οποίες δεν έχουν αιτηθεί να πιστοποιηθούν ή να ανανεώσουν την εγγραφή τους στο Μ.Ε.Τ. ή στο υπομητρώο περιφερειακού και τοπικού τύπου έως τις 22 Απριλίου 2024 ή η αίτησή τους απορρίφθηκε, δύνανται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 4 για την εγγραφή τους στο Μ.Ε,Τ. ή του άρθρου 2 του ν. 3548/2007 (Α’ 68) για την εγγραφή τους στο υπομητρώο περιφερειακού και τοπικού τύπου, να υποβάλλουν αίτηση, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους, από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 17 Ιουλίου 2024».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Στο τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 5005/2022 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι λέξεις «έως τις 31 Μαρτίου 2024» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έως τις 29 Απριλίου 2024», β) διαγράφονται οι λέξεις «κατά το προηγούμενο εδάφιο», γ) οι λέξεις «από τις 8 Απριλίου 2024 έως τις 18 Απριλίου 2024» αντικαθίστανται από τις λέξεις «από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 17 Ιουλίου 2024» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής: «2. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, ηλεκτρονικός Τύπος, ο οποίος ήδη λειτουργεί κατά την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Μ.Η.Τ, δύναται να υποβάλλει αίτηση εγγραφής εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη λειτουργίας του.

Επιχειρήσεις ηλεκτρονικού Τύπου που υπέβαλαν κατά τα ανωτέρω αίτηση εγγραφής τους στο Μ.Η.Τ., χωρίς να πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων του άρθρου 10 κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τους, δύνανται να συμπληρώσουν αυτή, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ενημέρωσή τους από το Τμήμα Μητρώων και Διαφάνειας της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γ.Γ.Ε.Ε., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα ηλεκτρονική τους διεύθυνση. Σε περίπτωση που η ανωτέρω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η αίτησή τους απορρίπτεται.

Επιχειρήσεις ηλεκτρονικού Τύπου που δεν έχουν αιτηθεί να πιστοποιηθούν στο Μ.Η.Τ. έως τις 29 Απριλίου 2024 ή η αίτησή τους απορρίφθηκε, δύνανται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 10, να υποβάλλουν αίτηση, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για την εγγραφή τους σε αυτό από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 17 Ιουλίου 2024».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button