Το νέο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία

Στα 5,6 δισ. ευρώ υπολογίζεται το νέο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, ποσό το οποίο μπορεί και να διπλασιαστεί, όπως επισήμανε σήμερα (3.4.2025) ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, κ. Γιώργος Στάσσης, σε ειδική εκδήλωση στον ΑΗΣ Καρδιάς.
Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, «η Δυτική Μακεδονία καταδεικνύει το ειδικό βάρος της ΔΕΗ, τη σημασία της για την εθνική οικονομία και την πρόοδο του τόπου. Το πραγματικό μέγεθος αυτής της εταιρείας, αυτού του Ομίλου που πλέον έχει ανοίξει πανιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, φαίνεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού, εδώ, στους χώρους παραγωγής των ΑΗΣ, δίπλα στους εκσκαφείς, τα ορυχεία και τους εντυπωσιακούς πύργους ψύξης».
Στόχος του επενδυτικού πλάνου είναι να αξιοποιηθούν παραγωγικά οι υποδομές που υπάρχουν ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο. Γι’ αυτό η Πτολεμαΐδα 5, η οποία σήμερα λειτουργεί σε λιγότερο από τη μισή δυναμικότητα, θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου στο τέλος του 2026.
Σχετικά με αυτό, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι: «η νέα Πτολεμαΐδα 5 θα σταματήσει να καίει λιγνίτη στο τέλος του 2026. Μέχρι το τέλος του 2027 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου ισχύος 350 MW. Κατά τη διάρκεια της μετατροπής της μονάδας σε φυσικό αέριο θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστεί σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου 500 MW, με δυνατότητα περαιτέρω επαύξησης της παραγωγικής της δυνατότητας, ώστε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 1.000 ΜW».
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, οι συμβατικές μονάδες θα είναι απαραίτητες για αρκετά ακόμη χρόνια και το αέριο ήταν η καλύτερη λύση για να συμπληρώσει τις ΑΠΕ.
Μιλώντας για το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι «θέλουμε να επενδύσουμε στην πράσινη παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας που, εκτός από τη χώρα, θα τροφοδοτεί και το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα. Και όχι απλώς στην Ελλάδα, το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο θα κατασκευάσουμε εδώ, στη Δυτική Μακεδονία».
Αυτές οι επενδύσεις θα χρηματοδοτήσουν δεκάδες διαφορετικά projects, από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας μέχρι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αποκαταστάσεις εδαφών, δίκτυα ενέργειας και οπτικών ινών και κυρίως του data center.