Το κόστος της πιο γνωστής vegan τροφής στο περιβάλλον – Δείτε το explainer video του CNN Greece

Λύση στην μείωση της κατανάλωσης κρέατος επεδίωξε να δώσει η αντικατάστασή της με τη σόγια, ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων φαίνεται πως η καλλιέργεια της vegan αυτής τροφής είναι επίσης ζημιογόνα στο περιβάλλον.
Με ποιο τρόπο όμως; Το μέγεθος της παγκόσμιας βιομηχανίας κρέατος και γαλακτοκομικών έχει εκραγεί και η παραγωγή σόγιας έχει αυξηθεί ραγδαία για να το καλύψει.
Αυτή η ταχύτατη ανάπτυξη έχει σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος. Τεράστιες εκτάσεις δασών και φυσικών οικοτόπων έχουν χαθεί στον βωμό της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας σόγιας.
Ταυτόχρονα, η μετατροπή των δασών και των λιβαδιών σε μονοκαλλιεργητικές εκτάσεις για τη σόγια απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και άλλα αέρια του θερμοκηπίου.
Οι αυτόχθονες πληθυσμοί που ζουν στις περιοχές της Νότιας Αμερικής στις οποίες αναπτύσσονται κυρίως καλλιέργειες σόγιας και υπερασπίζονται τη φύση γίνονται συστηματικά θύματα εκφοβισμού, ακόμη και επιθέσεων από τους ιδιοκτήτες των τεράστιων αυτών εκτάσεων σόγιας.
Τετραπλασιάστηκε η παραγωγή στην Βραζιλία σε 20 χρόνια
Η περισσότερη σόγια προέρχεται από την Αμερική και σχεδόν η μισή από δύο μόνο χώρες, τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Αξίζει να σημειωθεί πως, η παραγωγή στη Βραζιλία τετραπλασιάστηκε σε μόλις 20 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί πως, η κλιματική κρίση και η αποψίλωση των δασών δεν είναι τα μόνα προβλήματα που προκαλεί η βιομηχανία σόγιας. Με σκοπό τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα, τα χωράφια ψεκάζονται με τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η χρήση φυτοφαρμάκων έχει αυξηθεί πάνω από 170% τόσο στην Αργεντινή όσο και στη Βραζιλία. Αυτές οι ουσίες, όμως, εξαφανίζουν άλλα φυτά και έντομα, μολύνουν τα αποθέματα νερού και προκαλούν προβλήματα υγείας στους εργάτες γης.
Όπως στην περίπτωση, λοιπόν, της βιομηχανίας κρέατος αλλά και μίας σειράς παραδειγμάτων υπερεκμετάλλευσης ενός προϊόντος ή της ίδιας της φύσης, έτσι και στην περίπτωση της σόγιας, φαίνεται πως ένα προϊόν δεν μπορεί από μόνο του να δώσει τη λύση σε ένα πρόβλημα.
Απεναντίας χρειάζεται μια συνολικότερη προσέγγιση βιωσιμότητας και ανάπτυξης για να μπορέσει να αποφέρει καρπούς.