Οικονομία

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ καλεί την Κίνα να αναθεωρήσει τη βιομηχανική της πολιτική

Η Κίνα πρέπει να αναθεωρήσει τις βιομηχανικές πολιτικές της, αν θέλει να αποφύγει περαιτέρω αντιδράσεις και να οικοδομήσει οικονομικούς δεσμούς διεθνώς, καθώς οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ ανατρέπουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, σύμφωνα με έναν επιχειρηματικό όμιλο της ΕΕ.

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση όπου η Κίνα πρέπει πραγματικά να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο συναναστρέφεται με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Jens Eskelund, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα. «Η βιομηχανική πολιτική πρέπει να αλλάξει».

Ο Eskelund μίλησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πριν από την παρουσίαση μιας έκθεσης του επιμελητηρίου που επανεξετάζει τη ναυαρχίδα της βιομηχανικής πολιτικής του Πεκίνου «Made in China 2025». Η πρωτοβουλία βοήθησε να μετακινηθεί η οικονομία της χώρας προς την υψηλή τεχνολογία και την προηγμένη μεταποίηση – μια επιτυχία που συχνά είχε υψηλό κόστος για τις ξένες αγορές που κατακλύζονται από φθηνά κινεζικά προϊόντα.

Ο όμιλος της ΕΕ, ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 1.700 εταιρικά μέλη, έχει εδώ και καιρό ζητήσει από την Κίνα να αναθεωρήσει πολλές βασικές βιομηχανικές και εμπορικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να παράσχει δίκαιη πρόσβαση στην αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Όμως, η τελευταία έκκλησή της για επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο το Πεκίνο συνεργάζεται με άλλες χώρες έρχεται καθώς η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να μάχονται για τους δασμούς, με ορισμένους στην Ευρώπη να προτείνουν στο μπλοκ να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική άποψη για τη συνεργασία με την Κίνα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.

«Σε μια εποχή που οι ΗΠΑ προκαλούν πρωτοφανή αβεβαιότητα στο μέλλον των παγκόσμιων οικονομικών αλληλεξαρτήσεων, θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας να αποδείξει στην ΕΕ ότι είναι πρόθυμη να οικοδομήσει μια μακροπρόθεσμη, αμοιβαία επωφελής οικονομική σχέση ΕΕ-Κίνας», αναφέρεται στην έκθεση.

Πρότεινε «απομάκρυνση από το ιδιαίτερα συντονισμένο πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής» και επιστροφή σε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις με προσανατολισμό στην αγορά που θα επιτρέψουν στις κινεζικές και τις ξένες εταιρείες να ανταγωνίζονται σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button