Το βρώμικο μυστικό πίσω από την πλούσια γεύση του πιο ακριβού καφέ στον κόσμο

Ένα «βρώμικο» μυστικό κρύβεται πίσω από την πλούσια γεύση και την απαλή υφή του πιο ακριβού καφέ στον κόσμο, μίας ποικιλίας που σερβίρεται σε πολυτελείς καφετέριες από το Τόκιο, μέχρι το Λονδίνο και κοστίζει πάνω από 1.000 δολάρια (860 ευρώ) το κιλό.
Το μυστικό αυτό βρίσκεται στο… πεπτικό σύστημα ενός άγριου ζώου, όπως αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, καθώς πρόκειται για έναν καφέ που παρασκευάζεται από τα περιττώματα που εκκρίνονται από ένα θηλαστικό που μοιάζει με γάτα και και το οποίο ονομάζεται μοσχογαλή ή αλλιώς «kopi luwak».
Το άγριο αυτό ζώο τρώει τα ώριμα φρούτα των δέντρων καφέ, χωνεύει τον πολτό και αποβάλλει τους κόκκους άθικτους. Αυτοί οι κόκκοι συλλέγονται, καθαρίζονται και ψήνονται για να παρασκευαστεί «ο πιο σπάνιος καφές στον κόσμο».
Οι ουσίες που κάνουν τον καφέ από περιττώματα μοσχογαλής ξεχωριστό
Οι ερευνητές και οι ερευνήτριες με έδρα την Κεράλα ανέλυσαν τους κόκκους καφέ που συλλέχθηκαν από τα περιττώματα άγριας μοσχογαλής μαζί με φρέσκους κόκκους που συλλέχθηκαν απευθείας από τις φυτείες. Η μελέτη τους, αποκάλυψε ότι τα επίπεδα πρωτεΐνης και καφεΐνης ήταν παρόμοια.
Ωστόσο, οι κόκκοι από τα περιττώματα μοσχογαλής περιείχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα μεθυλεστέρες καπρυλικού και καπρικού οξέος, ενώσεις που είναι γνωστό ότι ενισχύουν το άρωμα και την αίσθηση στο στόμα.



