Περιβάλλον

«Τοξικό κοκτέιλ» από φυτοφάρμακα στη σκόνη σπιτιών στην Ευρώπη εντόπισε έρευνα

Συνολικά 197 φυτοφάρμακα εντόπισε μελέτη που εξέτασε τη σκόνη σε σπίτια σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Πάνω από το 40% των φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν στη σκόνη έχουν συνδεθεί με ιδιαίτερα τοξικές επιδράσεις, όπως καρκίνο και διαταραχή του ορμονικού συστήματος στον άνθρωπο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο αριθμός των φυτοφαρμάκων σε κάθε σπίτι κυμαινόταν μεταξύ 25 και 121 και τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων έτειναν να είναι υψηλότερα στα σπίτια των αγροτών.

Ο καθηγητής Paul Scheepers του Ινστιτούτου Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών Ράντμπουντ στην Ολλαδία, δήλωσε σχετικά: «Έχουμε πολλές επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν ότι οι ασθένειες συνδέονται με μείγματα φυτοφαρμάκων».

Είπε ότι τα φυτοφάρμακα στη σκόνη έμπαιναν στα σπίτια των ανθρώπων μέσω των παπουτσιών, καθώς και μέσω των γατών και των σκύλων. «Αν δεν βγάζουμε τα παπούτσια στο κατώφλι, τότε φέρνουμε πολλή βρωμιά από έξω. Τα κατοικίδια ζώα είναι επίσης μια πηγή», δήλωσε ο Scheepers.

«Μια άλλη πηγή είναι τα καταναλωτικά προϊόντα που φέρνουμε στα σπίτια μας, και μία ιδιαίτερα σημαντική είναι οι θεραπείες για ψύλλους και τσιμπούρια που χρησιμοποιούμε για τα κατοικίδια ζώα», συμπλήρωσε.

Βρέθηκε φυτοφάρμακο απαγορευμένο από το 1972

Αν και οι συγκεντρώσεις κάθε φυτοφαρμάκου στη σκόνη ήταν μικρές, τα μείγματα δεκάδων χημικών ουσιών θα μπορούσαν δημιουργήσουν «τοξικό κοκτέιλ» με σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το φυτοφάρμακο DDT παρέμενε στο περιβάλλον παρά το γεγονός ότι είχε απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες το 1972. Και το ίδιο θα ισχύει και για τα PFAS, τα αποκαλούμενα «παντοτινά χημικά», που δεν διασπώνται στο περιβάλλον. Χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών προϊόντων και βιομηχανικών διεργασιών και ορισμένα από αυτά έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων.

«Προϊόντα όπως το DDT που έχουν απαγορευτεί εδώ και πολλά χρόνια είναι τόσο ανθεκτικά που συσσωρεύονται στο περιβάλλον, οπότε κυκλοφορούν συνεχώς… Τώρα έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τα PFAS», δήλωσε ο Scheepers.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους αποκάλυψε ποια μείγματα φυτοφαρμάκων βρέθηκαν στο περιβάλλον, ώστε οι ρυθμιστικές αρχές να μπορούν εξετάσουν τόσο αυτά, όσο και τους συνδυασμούς τους. Επίσης, η ανακάλυψη του DDT σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις κινδύνου των νεότερων φυτοφαρμάκων θα χρειαστεί να εξετάζουν και τις αλληλεπιδράσεις με τα παλαιότερα φυτοφάρμακα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button