Οικονομία

Τι μπορεί να αλλάξει στις οικονομικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ εφόσον εκλεγούν οι Εργατικοί στο Λονδίνο

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές σήμερα (04.07.24) στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή πορείας της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής.

Αυτό υπαινίχθηκε ο πολιτικός των Εργατικών, Ντέηβιντ Λάμι (David Lammy), ο οποίος πρόκειται να γίνει ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές. «Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ ειδικότερα», δήλωσε ο Lammy στον ξένο τύπο στο Λονδίνο.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κερ Στάρμερ (Keir Starmer) είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ θα βελτιωθούν οκτώ χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία. Αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος θέλει να αντικαταστήσει τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ (Rishi Sunak). Λίγο πριν από τις εκλογές, οι Εργατικοί προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις με περισσότερες από 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, το κόμμα έχει καθορίσει «κόκκινες γραμμές» στην προσέγγισή του με την ΕΕ. Ο Lammy τόνισε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ΕΕ μετά την αλλαγή κυβέρνησης. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει επίσης να επανέλθει στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση.

Και για τα δύο κόμματα, τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς, η επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων με την ΕΕ θεωρείται ταμπού. Οι Εργατικοί δεν θέλουν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους που απορρίπτουν την περαιτέρω μετανάστευση.

Εργατικοί ελπίζουν σε εταιρική σχέση σε θέματα ασφάλειας

Πέρυσι, 685.000 άνθρωποι μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο – περισσότεροι από ποτέ άλλοτε. Για το λόγο αυτό, η ηγεσία του κόμματος απέρριψε επίσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτραπεί στους Βρετανούς και πολίτες της ΕΕ ηλικίας 18 έως 30 ετών να σπουδάζουν ή να εργάζονται στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για έως και τέσσερα χρόνια χωρίς βίζα, επισημαίνει η Handelsblatt.

Και για τα δύο κόμματα, τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς Συντηρητικούς, η επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων με την ΕΕ θεωρείται ταμπού. Οι Εργατικοί δεν θέλουν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους που απορρίπτουν την περαιτέρω μετανάστευση.

Ο Lammy βλέπει δυνατότητες στενότερης συνεργασίας και σε άλλους τομείς. «Θέλουμε να συνάψουμε ένα σύμφωνο ασφαλείας με την ΕΕ», δήλωσε ο πολιτικός των Εργατικών και προανήγγειλε ένα γρήγορο ταξίδι στο Βερολίνο αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές.

Ο Βρετανός τάσσεται υπέρ ενός «τακτικού, δομημένου διαλόγου» για θέματα ασφάλειας, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Ο Lammy δήλωσε ότι αναμένει επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει σε μια βιομηχανική αμυντική στρατηγική που μόλις ανακοινώθηκε από την ΕΕ.

Τα μέχρι στιγμής σχέδια των Βρυξελλών απαιτούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ να δαπανούν τουλάχιστον το ήμισυ του αμυντικού τους προϋπολογισμού εντός της ΕΕ έως το 2030. Εάν αυτό παραμείνει έτσι, οι βρετανικές αμυντικές εταιρείες, όπως η BAE Systems, οι οποίες συμμετέχουν σήμερα σε πολυάριθμες κοινοπραξίες με την αγορά της ΕΕ, θα χάσουν.

Ο Lammy κατέστησε σαφές ότι, κατά την άποψή του, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου. Επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, αλλά θέλει επίσης να διαδραματίσει σημαντικό διεθνή ρόλο στρατιωτικά και πολιτικά ως πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Εμπόριο με την ΕΕ: Άρση των εμποδίων

Ο Starmer έχει ήδη ανακοινώσει διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για μια νέα κτηνιατρική συμφωνία που θα διευκολύνει το εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Στα τέλη Απριλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο αυστηροποίησε τους φυσικούς συνοριακούς ελέγχους για τις εισαγωγές ζώων και φυτών από την ΕΕ.

Αντίθετα, αν οι Βρετανοί θέλουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους προς την ήπειρο, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα πρότυπα τροφίμων της ΕΕ και να αποδεχθούν τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της ΕΕ. Οι Συντηρητικοί έχουν ήδη χαρακτηρίσει και τα δύο ως “προδοσία του Brexit”.

Ωστόσο, η διορισμένη υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς ανέφερε ότι οι κανόνες της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να ακολουθηθούν για βιομηχανικούς τομείς όπως τα χημικά προϊόντα, προκειμένου να μειωθούν οι φραγμοί στο εμπόριο.

Θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα αναγνωρίζουν αμοιβαία περισσότερα επαγγελματικά προσόντα, κάτι που οι Βρετανοί πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ελπίζουν ιδίως ότι θα βελτιώσει την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η προσέγγιση με την ΕΕ έχει τόσο πολιτικούς όσο και οικονομικούς λόγους για τους Εργατικούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς θα προτιμούσαν να δουν τη χώρα να επιστρέφει στην ΕΕ. Η επιθυμία αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των υποστηρικτών των Εργατικών.

Επιπλέον, μια κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τα φιλόδοξα αναπτυξιακά της σχέδια χωρίς ώθηση από καλύτερες εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

Θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την πορεία της εξωτερικής πολιτικής μιας κυβέρνησης των Εργατικών ήδη από τον Ιούλιο. Ο Starmer θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη διεθνή σκηνή ήδη από την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο εν δυνάμει πρωθυπουργός θα φιλοξενούσε στη συνέχεια ο ίδιος τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία περισσότεροι από 40 ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θέλουν να συναντηθούν στις 18 Ιουλίου στο αγγλικό εξοχικό κτήμα Μπλένχαϊμ.

To άρθρο Τι μπορεί να αλλάξει στις οικονομικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ εφόσον εκλεγούν οι Εργατικοί στο Λονδίνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button