Οικονομία

1.800 ωφελούμενοι θα έχουν τον προσωπικό βοηθό ως το τέλος του 2025

Στα προγράμματα και τις πολιτικές του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που διασφαλίζουν στα άτομα με αναπηρία, προσωπική και εργασιακή αυτονομία αναφέρθηκε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΙ.

Αυτή τη στιγμή όπως ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη ποσό που υπερβαίνει τα 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατευθύνεται στα προγράμματα που υλοποιούνται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και αφορούν τα άτομα με αναπηρία.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε ειδικότερα:

  • Στο πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, το οποίο έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα και έως το ’25, αναμένεται περισσότεροι από 1.800 ωφελούμενοι να έχουν αποκτήσει τον προσωπικό τους βοηθό. Όπως σημείωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας βελτιώνονται αισθητά και στην Αττική που υπήρχε μεγαλύτερη δυσκολία, τα ποσοστά των συνδέσεων των ωφελούμενων με τους προσωπικούς βοηθούς. Συγκεκριμένα στην τελευταία καταβολή από τον ΟΠΕΚΑ έλαβαν το μισθό τους 708 άτομα – προσωπικοί βοηθοί. Προοπτικά και αφού αξιολογηθεί η πιλοτική φάση του προγράμματος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταστεί και εθνική πολιτική.
  • Στο πρόγραμμα για την ένταξη στην αγορά εργασίας 200 ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. «Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ατόμων με αναπηρία που εργάζονται και αυτό θέλουμε να αλλάξει. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι και ο οδηγός μας για την υποστηριζόμενη απασχόληση» σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη.
  • Στο διευρυμένο πρόγραμμα λειτουργικών ανακαινίσεων σπιτιών και εργασιακών χώρων ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και να επιτευχθεί η μέγιστη αυτονομία τους.
  • Τέλος στη φάση ολοκλήρωσης, είναι το πρόγραμμα της πρώιμης παρέμβασης. Δηλαδή η δυνατότητα εντοπισμού προβλημάτων ανάπτυξης του παιδιού ήδη από την ηλικία 0 – 3 ετών, πριν καν πάνε στο βρεφονηπιακό σταθμό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button