Οικονομία

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν φθηνά παραθαλάσσια σπίτια

Οι μελλοντικές υπεραξίες των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα αλλά και οι χαμηλές τιμές τους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, φαίνεται να αποτελούν ισχυρό «δέλεαρ» για τους ξένους, οι οποίοι «βολιδοσκοπούν» όλες τις περιοχές της χώρας. Την ώρα που και οι Έλληνες επιστρέφουν στην αγορά εξοχικής κατοικίας, αναζητώντας ωστόσο οικονομικότερες επιλογές.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του δείκτη Spitogatos, περιοχές όπως η Ραφήνα, η Αίγινα, η Νέα Μάκρη ή το Πόρτο Ράφτη προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για αγορά εξοχικής κατοικίας, καθώς από τη μία έχουν χαμηλές τιμές σε σχέση με άλλες παραθαλάσσιες τοποθεσίες και από την άλλη βρίσκονται κοντά στο Αεροδρόμιο και στο κέντρο της Αθήνας.

Για παράδειγμα στη Ραφήνα με το πολυσύχναστο λιμάνι και την άμεση σύνδεσή της με τα νησιά οι τιμές των εξοχικών ανέρχεται στα 2.286 ευρώ/τ.μ. Στην Αίγινα όπου αποτελεί ένα ανερχόμενο νησί. καθώς αναμένεται στο προσεχές διάστημα να γίνουν σημαντικές ξενοδοχειακές επενδύσεις οι τιμές διαμορφώνονται στα 2.247 ευρώ/τ.μ. Στη Νέα Μάκρη που δεσπόζει στην Βορειοανατολική πλευρά της Αττικής, τα εξοχικά κοστίζουν 2.063 ευρώ/τ.μ. Στο Πόρτο Ράφτη – Μαρκόπουλο οι τιμές φτάνουν τα 2.045 ευρώ/τ.μ.

Στo Λουτράκι που είναι γνωστό τουριστικό θέρετρο και λόγω του καζίνο, οι τιμές των εξοχικών ανέρχονται στα 1.933 ευρώ /τ.μ. Στη Κερατέα που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του όρους Πάνειο με τις όμορφες παραλίες, τα εξοχικά φτάνουν τα 1.703 ευρώ/τ.μ. Στον Μαραθώνα με τις καταπράσινες εκτάσεις, την ιστορική σημασία και τη μοναδική τεχνητή λίμνη της Αττικής (φράγμα Μαραθώνος), οι κατοικίες κοστίζουν 1.675 ευρώ/τ.μ. Στην Ερέτρια με την αρχαιολογική της αξία (π.χ. τους ναούς του Δαφνηφόρου Απόλλωνα, του Διονύσου, της Δήμητρας, της Ίσιδος) οι τιμές φτάνουν τα 1.467 ευρώ/τ.μ.

Φθηνά εξοχικά και εκτός Αττικής

Πόλος έλξης αποτελούν τόσο για τους ξένους όσο για τους Έλληνες η αγορά παραθαλάσσιων σπιτιών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Από το ιστορικό Ναύπλιο με τη γραφική του αρχιτεκτονική και την επιβλητική Ακροναυπλία όπου οι τιμές ανέρχονται στα 2.045 ευρώ/τ.μ., μέχρι το Γαλαξίδι που τα σπίτια κοστίζουν 1.954 ευρώ/τ.μ. Μια ιδανική επιλογή αποτελεί και η Ναύπακτος όπου με το μεσαιωνικό της κάστρο και τις γραφικές ακτές διατηρεί τιμές ύψους 1.829 ευρώ/τ.μ.

Στην Καβάλα τα εξοχικά κοστίζουν στα 1.800 ευρώ/τ.μ., στην Κορώνη στα 1.709 ευρώ/τ.μ. με τα ενετικά της κάστρα, στο Ξυλόκαστρο στα 1.563 ευρώ/τ.μ. και στην Ακράτα στα 1.408 ευρώ/τ.μ. Στις Μηλιές στη Μαγνησία τα σπίτια φτάνουν τα 1.201 €/τ.μ.
και στη Ζαχάρω στην Ηλεία τα εξοχικά έχουν τιμές ευκαιρίες καθώς η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 955 ευρώ/τ.μ.

Το προφίλ των επενδυτών

Κατά κύριο λόγο, όσοι τοποθετούνται σήμερα σε εξοχικές κατοικίες, είναι επιχειρηματίες ηλικίας από 50 έως 65 ετών, που έχουν ως προτεραιότητα την ίδια χρήση. Επίσης, μια σημαντική αγοραστική ομάδα, αφορά νεότερους αγοραστές, ηλικίας από 35 έως 45 ετών, με υψηλά εισοδήματα, που προσβλέπουν όχι μόνο στην ίδια χρήση, αλλά επίσης την εκμετάλλευση για κάποιο χρονικό διάστημα και αργότερα και την μεταπώληση με αφορολόγητη υπεραξία.

To άρθρο Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν φθηνά παραθαλάσσια σπίτια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button